Життя

Ярослав та Магдалина Білички: тріумфатори проекту Битва Хорів

12 Січня 2014 5 141

Після фіналу шоу на "1+1" медіа рясніли заголовками про емоційну перемогу львівського хору на чолі з запальною Русланою. Але у цій команді голосів було двоє закарпатців, які були її "мотором".

Ярослав та Магдалина, які не брати і сестра, а чоловік та дружина, уже понад 2 роки співають у гурті Brevis і були його засновниками.

Разом з іншими учасниками колективу вони влітку поїхали на кастинг нового телешоу від телеканалу "1+1":

– Я просто зранку прокинулася і побачила у новинах в соцмережі, що стартує новий проект "Битва хорів". Вирішила: чому б і не зареєструватися? Я взяла на себе відповідальність вирішити за всіх і лише потім розповіла іншим учасникам "Бревісу" (ред. – сміється), – розповіла Магдалина.

На львівський кастинг, який пройшов на початку липня минулого року, було подано більше 15 тисяч заявок. З цих претендентів було відібрано 800 колективів. Зокрема і Brevis.

– Ми були приємно здивовані, бо для нас це перший подібний досвід. На львівському кастингу ми виконували аж 10 творів. Спочатку ми виконали 2 твори, які потрібно було за програмою, а потім нас попросили заспівати сольно – кожному. Але ми пояснили, що у нас немає одного або кількох солістів, і кожен твір ми готуємо під одного з нас в якості соліста, решта учасників хору його підтримують. У цьому й наша особливість, і це ми продемонстрували на кастингу, – розповів Ярослав.

За його словами, основну увагу журі на чолі з головним хормейстером проекту Рубеном Толмачовим звертало на професійні якості.

– До уваги брали не лише вокал, а й артистизм, зовнішній вигляд, те, як людина виглядає у кадрі, – додала Магдалина.

Після Львову було прослуховування у Києві. Цей кастинг вже записувався і був показаний в ефірі, його знімали в елітному гольф-клубі під Києвом у серпні.

– Тут вже відбирала нас сама Руслана. Ми були готові до того, що може взагалі ніхто не потрапити у конкурсну частину. Найбільше з колективу йти далі хотіли 4 людини. Інші були не готові через брак часу та ритм життя, адже проект вимагав повної віддачі на кілька місяців, – зауважила Магдалина.

Основну частину проекту знімали з кінця серпня до середини жовтня у Києві. Весь цей час учасники проекту жили в столиці та записували ефіри. Фінал транслювався у прямому ефірі.

– Лише зараз, після шоу, продакшн озвучив нам приблизну вартість цього проекту – це величезна сума. Проект був дуже масштабним. Ми не витратили жодної власної копійки. Усе оплачував телеканал, – запевнив Ярослав.

– Найбільше нам поталанило з Русланою, яка справді займалася з нами, постійно. До інших хорів тренери приходили лише інколи, подивитися на готовий результат, – по-секрету розповіла Магдалина.

– Насправді, нам не було складно, ми досить швидко вчили твори, бо маємо хорошу підготовку та досвід. Хореографія – це вже трохи складніше. Спершу ми думали, що Руслана також не часто буде з нами працювати, але коли вона нас почула, то дуже загорілася. Це було її особисте бажання – постійно працювати з нами. Після першої зустрічі вона сказала, що завтра приїде і продовжимо репетиції. Ми спочатку не повірили, але вже наступного дня о 7 ранку розпочали разом з нею роботу. Бувало, що й до 5 ранку ми працювали разом, по 2-3 години спали, – додав Ярослав.

Він розповів, що керувати хором для відомої співачки стало не випробуванням, а захопленням, адже Руслана закінчила Львівську консерваторію як хоровий диригент.

– Ми працювали у досить важкому режимі. У Руслани неймовірна фантазія, а задуми змінюються щосекунди. Перший час ми не розуміли, що з нею. Речі, про які вона говорила, просто нереальні, часом здавалося навіть неадекватні. Але коли ти день-два з нею попрацював, то починаєш розуміти наскільки вона талановита, розумієш її з півслова.

Та головним випробуванням для хору стала підготовка до фіналу, адже між ним та основними зйомками була 2-місячна пауза.

– На фінал нас викликали з 21 грудня. Але проект нам не затверджував пісню. Три рази Руслана надсилала її у різних варіантах, і її не брали, – розповів Ярослав.

– Тож, коли ми мали в останній день здавати роботу, у нас навіть нот не було, постановки, нічого. В останню ніч ми вчили все: я з дівчатами, Славік – з хлопцями, – додала Магдалина.

– У хорі були різні люди: і досвідчені, і не дуже. Були такі, що співають дуже гарно, а нотної грамоти не знають. З ними потрібно було інакше працювати, співати разом з ними. Нас ніхто не назначав чи обирав, просто співаки самі хотіли з ними позайматися, – зазначила Магдалина.

Вони з Ярославом, насправді, дуже сподівалися на перемогу, бо неймовірно цього прагнули:

– У душі я думала, що по-іншому просто бути не може, – з посмішкою розповіла Магдалина.

– На "1+1" все чесно з визначенням переможців шоу, але це нормально, і ніхто цього не приховував, що продакшн з самого початку робив ставку на конкретні команди хорів. Ми ж на перемогу і не сподівалися. Утім, ви самі бачите, що сталося зовсім інакше.

Головним призом телепроекту став чек на 500 000 гривень, але для наших героїв не це було головним:

– На чеку йдеться про те, що протягом 60 робочих днів має бути виплачена сума. Але ми не знаємо, якщо чесно, що і до чого. Та й якщо бути відвертими, то ми навіть не знали, що за перемогу буде фінансова винагорода. Ми дізналися про це лише перед 6 ефіром. Наш головний приз – це досвід. Наприклад, ніколи не думали, що окрім голосу, емоції та гра мають таке велике значення.

Ярослав та Магдалина наполягають, що рішення заспівати на Майдані після перемоги, було спільним, а ідея належить Руслані.

– Ми й до фіналу хотіли заспівати там, але переживали, що це можуть неправильно зрозуміти інші хори. Не хотілося б, аби хтось думав, що ми просили підтримки до фіналу. До речі, найбільше за нас голосував, як це не парадоксально, Схід і Крим – більше 40%. Ніхто цього не очікував. Тим паче через події у країні. Ми пишаємося тим, що з таким великим відривом перемогли, – наголосив Ярослав.

Що буде далі з хором-тріумфатором, поки не відомо. Після фіналу Руслана лишень попросила: "Залишайтеся в тонусі: вокальному, хореографічному та фізичному!" Тому зараз усі в очікуванні.

Магдалина та Ярослав відразу після повернення відразу ж повернулися до виступів з колективом "Brevis", репетицій та вдосконалень. Про зіркову хворобу не йдеться, запевняють артисти:

– Треба брати приклад з Руслани. Вона настільки добра і проста людина, що важко повірити часом, що зірка може так себе поводити, робити такі речі. Вона до кожного підійде погладить, погодує, підтримає. Після повернення, колектив нас дуже підтримав. Вони нам довіряють і знають, що ми їх не підведемо. У нас є дуже багато ідей, тому шукаємо тих, хто може нам з фінансової точки зору допомогти їх реалізувати. Зараз ми готуємо кілька музичних експериментів, нову програму. Весною зможете усе почути.

Дмитро Тужанський, Росана Бісьмак, Varosh

Фото: Ігор Резнік та з мережі

0 #