Life

Святослав Вакарчук: Наші пісні належать людям, а не нам

20 Травня 2013 14 358

За кілька годин до концерту в Мукачеві Varosh запитав у лідера гурту Океан Ельзи про музику, новий альбом, політику та зміни. Діалог відбувся прямо на газоні місцевого стадіону – першого, де виступив колектив в рамках всеукраїнського туру.

Коли Святослав починає говорити про Мукачево, то відразу зізнається у любові до цього міста, а також зауважує про особливу ностальгію: тут він народився та приїздив сюди постійно до бабусі, коли був малим.

За останні 9 місяців Святослав Вакарчук побував у Мукачеві вже вдруге. Навряд це випадковість, хоча артист запевняє, що рішення почати тур з міста, в якому він народився, не було одноосібним, вирішував увесь гурт.

Як розповів Святослав, навіть Кен Нельсон (легендарний британський саунд-продюсер, який працював з Coldplay), який під час виконання пісні «Пори року» звик вигукувати «Hello Manchester!», одного разу замість звичної фрази виголосив «Hello Mukachevo!», здійнявши гітару догори.

Жодних сумнівів, перший концерт туру за емоційністю та настроєм виправдав усі очікування. Святослав добре знав, що для цього треба зробити вже під час розмови з нами.

– Скільки було версій назви нового альбому?

– Одна версія. Інших не було. Я придумав. Це була одна мить, секунда під час репетиції. Ми говорили про Довженка на студії його імені. Я подумав: якщо Довженко, то чому б не Земля.

– Які ваші очікування від туру?

– Це наш не перший стадіонний тур, хоча, можливо, така кількість арен – це вперше. Сподіваюся, що ми не змучимося занадто швидко.

– Чи є у піснях з нового альбому політика?

– Коли була Помаранчева революція, то з десяток пісень Океану Ельзи розібрали на політичні цитати, хоча до того я взагалі про політику не писав. Так само і в цьому альбомі: якщо пісня має глибокий сенс, то вона може мати багато значень, у тому числі політичне. Я вже бачу, що нові пісні також починають розбирати на гасла. Наші пісні вже належать людям, а не нам.

– Що б ви порадили молодим артистам?

– Працювати багато, наполегливо. Бачили, як ми сьогодні 4 години під сонцем працювали на саундчеку? Це тільки для того, щоб все було гарно на концерті. Ось так треба.

– А у випадку з українською молоддю загалом? У її середовищі усе більше бажаючих емігрувати назавжди.

– Якщо людина хоче тікати з країни, то вона перестає бути громадянином. Це не значить, що людина – погана, але вона вже не громадянин. Тому що громадянин – це той, хто відчуває співучасть у тому, що відбувається навколо.

– Ви обрали для себе музику, пішли з громадсько-політичного життя. Що робити молодим в сучасній Україні?

– Потрібно кожному змінювати щось у собі. Ми всі народилися в середовищі з не найбільш сприятливими умовами для розвитку особистості. Тому нам потрібно через терни до зірок – кожному. Якщо бачиш сміття на вулиці, викинь його, якщо автомобілі не пропускають пішоходів на переходах, то зупинись ти, роби ранкові зарядки, прочитуй бодай сторінку книжки. І через рік ти станеш іншим. Якщо ти станеш іншим, і навколо тебе мільйон людей стануть іншими, то і країна почне змінюватися.

– Під час концертів країною ви бачите різницю між різними куточками України – Сходом, Заходом?

– Жодної.

– Це добре чи погано?

– Добре.

Росана Бісьмак, Varosh.com.ua

Фото Сергія Мазура

0 #