Життя

Надія Омельченко про конкурс краси “Міс Закарпаття” та відродження традицій

11 Серпня 2015 4 647

2004 році ужгородка Надія Омельченко стала володаркою титулу "Міс Закарпаття". Відтоді минуло понад 10 років і сьогодні красуня вирішила не просто відновити цей конкурс, а дати йому нове дихання – зробити усе так, аби сьогоднішні закарпатці побачили, як це було колись.

Дата відродження справжнього конкурсу 18 вересня. Проходитиме він у форматі open air в Ужгороді і виступатимуть для глядачів Лама та Петро Сказків. 

За організацію події взялася абсолютно нова команда з чітко сформованим баченням дійства та принципами щодо організації. Саме про це, а також про конкурс, вимоги до майбутніх учасниць, несподіванки та благодійність ми поспілкувалися з Надією Омельченко.  Далі – пряма мова.


Про конкурс


Перший конкурс краси відбувся у 1992 році. Тоді він отримав звання найвідомішого і найпрестижнішого, такого, що не мав аналогів в області. Організаційній групі вдалося реалізувати ідею представлення жителям Закарпатської області красивих, самобутніх, що прагнуть до реалізації та самовдосконалення учасниць, здатних викликати у глядачів захоплення і захват національною красою, грацією і витонченістю. Найкрасивіші дівчата області брали участь у боротьбі за корону.

Володаркою титулу у 1992 році стала Наталія Ворона, а сам конкурс проходив у Берегові. Його організатором був Юрiй Гецко – мислитель, глобаліст, натхненник і діяч, колишній керівник Берегівщини. На жаль, сьогодні його вже немає з нами.

Був період, коли конкурс трохи відійшов від того формату, у якому був заснований. Згодом з’явилася Зоряна Зинов’єва, яка взялася цю традицію відновлювати. У неї були справді хороші проекти. Я була, власне, учасницею одного з них – у 2004 році.

Конкурс все ж перестав існувати. І от нещодавно я зателефонувала до Зоряни і сказала їй, що хочу відновити його. Але відновити у правильному руслі – у тому, що він був колись. Аби це було справді культурне явище – без пафосу. Вона погодилася допомогти мені з юридичними питаннями, тож усе закрутилося.

Цьогоріч я знайшла справді досвідчену команду, яка займається організацією цікавих події, а у мене є розуміння того, яким має бути конкурс. Тож у підсумку має вийти справді якісний проект.

Я довго вагалася чи проводити конкурс у такий складний для нашої країни час. Але зрештою вирішила, що це робити варто. Колись я читала спогади свого прадіда з Другої світової, де він писав про те, що навіть тоді, в окопах, такі події відбувалися. Вони влаштовували для себе свята, і більше того, – вони справді були потрібні, адже це була чи не єдина можливість відволіктися від такого, що відбувалося навколо.

Якщо нам вдасться зробити безкоштовний вхід для ужгородців, то під час конкурсу вони зможуть долучитися до підтримки закарпатських військових. Якщо ж ні, то кожні 5 гривень з квитка ми передамо волонтерам, які найкраще за всіх знають, що саме потрібно нашим хлопцям на передовій.


Рівень конкурсу


Слід чекати на абсолютно новий рівень конкурсу. Одним з членів журі буде моя подруга, красуня та неймовірно приємна людина – Ліка Роман. Розкрию вам таємницю, що ще напередодні конкурсу, коли вже будуть відібрані учасниці, відбудеться благодійний проект, яким керуватиме саме Ліка. Що це буде, поки не розповідатиму. (ред. – посміхається)

Я не кажу, що через конкурс ми шукаємо другу Ліку Роман, але мені хотілося б, аби дівчина, яка переможе була не лише гарною зовні, а й всередині. Вірю, що саме таку людину ми знайдемо.


Місія конкурсу


Місія конкурсу – це, перш за все, виявити i розкрити оспівану у віках вроду, чарівність та неповторність українських дівчат, а саме дiвчат iз Закарпаття, якi отримають звання «Міс Закарпаття» i представлятимуть наш край на національних та світових конкурсах краси та модельних подіумах.

Ми хочемо популяризувати конкурс серед потенційних учасниць, глядачів, партнерів, громадських та благодійних організацій. Щорічно шляхом прозорого голосування журі, ми будемо обирати найдостойнішу титулу дівчину, здатну реалізовувати благодійну та громадську роботу конкурсу.

Мені б дуже хотілося зробити з фінальної церемонії національного конкурсу "Міс Закарпаття" кращий проект у сфері краси, орієнтований на потужну інтерактивність і залученість в нього населення нашого краю, а також перетворити регіональний конкурс в трамплін до успіху для учасниць.

Важливо і те, аби нам вдалося створити майданчик для популяризації здорового способу життя, моральних і сімейних цінностей, а також достойно представляти Закарпаття на різних національних конкурсах краси.


Фішки конкурсу


Перша несподіванка, яку ми готуємо для наших глядачів, – це формат open air. Ми хочемо зробити вперше не закрите шоу для обраних, а подію, на яку зможуть прийти всі охочі.

Взагалі крізь весь конкурс та все, що буде причетне до нього, ми проводимо ниточку з гаслом «Відродження традицій». Ми залучатимемо максимально до конкурсу закарпатців: дизайнерів, фотографів, ювелірів. Так багато людей навколо, які роблять справді якісні речі. До прикладу, корону, яка буде переходити від красуні до красуні, виготовлять ужгородські ювеліри – брати Кочути.

Дівчата представлятимуть неймовірні сукні від бренду "Отаман", які створює не менш неймовірна ужгородська дизайнерка Лілія Братусь. Також до Ужгорода привезе свої речі київський бренд Мoonlinen. Виступатимуть для глядачів Лама та Петро Сказків.


Благодійний фонд


Окрім самого конкурсу у нас є благодійний фонд. Ми займаємося допомогою дітям і хотіли б, аби обличчя фонду було достойне. Щоб ця людина йшла з нами плач-о-пліч і розуміла важливість усіх цих події.

Чому благодійність? І стан країни, і духовність наша потребує цього. Ми бачимо проекти, які реалізовують наші друзі, і хочеться їм у цьому допомагати. Я як мама, не можу пройти повз благодійні проекти, що спрямовані на допомогу діткам. І кілька справ ми вже реалізували. А цьогоріч хочемо робити більш глобальні проекти. Маю велику надію, що нам усе це вдасться.


Кастинги для учасниць


Наразі вже розпочато кастинг до конкурсу краси в усіх районах нашої області. Кожна з дівчат має можливість взяти участь, показати себе та представити свій район. Нам хочеться зібрати усі родзинки нашого краю.

Мені хочеться, аби дівчата не боялися приходити до нас. Хай відкидають усі страхи, побоювання та стереотипи – ми команда, з якою точно буде приємно працювати. Я за те, аби люди пробували, а потім вирішували. Мені здається, що у тому, аби показати свою красу – те, чим нагородила природа, батьки, Бог, – є лише переваги.

Участь у конкурсі абсолютно безкоштовна для дівчат. Усі образи та одяг ми надаємо та підбираємо самостійно.

Основні умови участi – це вiк вiд 17 до 23 рокiв, а також зрiст вiд 170 сантиметрів. Усі інші деталі можна дізнатися в анкеті для участі, за електронною скринькою miszakarpattya@gmail.com або за телефоном (050) 372 05 84. Прийом анкет закінчується 6 вересня.

Найближчі кастинги: Хуст – 14 серпня, п’ятниця, 11:00-15:00, готельно-ресторанний комплекс "VIP", м. Хуст, вул. Петенька, 5. Мукачево – 14 серпня, п’ятниця, 16:00-20:00, м. Мукачево, ТРК Щодня, магазин "Garcia Jeans". Ужгород – 15 серпня, субота, 14:00-18:00, м. Ужгород, "Panorama", вул. Льва Толстого, 5.


Росана Бісьмак, Varosh

Фото: Олександр Маріаш

0 #