Культура

Якою буває Pohoda: фестивальні спогади Тиса FM

26 Травня 2016 2 074

У всіх приготуваннях до фестивалів, крім вичитування лайн-апів, переслуховування гігабайтів знайдених там виконавців і провітрювання наметів та спальників, значне місце займає збір відгуків. Бо скільки б щастя вам не обіцяли організатори з яскравих банерів, а таки добре було б почути, як же воно там насправді. Розповіді друзів, зазвичай, або "заразні" і хочеться побувати на місці подій, або відбивають бажання бодай спробувати.

Радіостанція Тиса FM відома далеко за межами Закарпатської області, а ведучі Тудор Кілару, Катерина Ігнат та Олександр Кіпа – справжні меломани та досвідчені мандрівники. Їх спогади про відвідини фестивалю Pohoda. Далі пряма мова.


Тудор Кілару

Фестиваль Pohoda – напевно найбільш домашній із всіх, що мені довелось відвідати. Камерність відчувається не лише в концертних локаціях, але і у беззаперечно крутій можливості спілкуватися з артистами в якійсь дуже сімейній обстановці. Завдяки тет-а-тет інтерв’ю з Gilles Peterson у нас на Тиса FM виходить його авторська програма World Wide Show, яку можна почути лише в декількох країнах світу. На Pohoda все компактно, затишно і є можливість легко потрапити на всі заплановані заходи, адже відстані невеликі. Підбір артистів вирізняє цей фестиваль меломанським смаком і якоюсь "чуйкою" на майбутніх зірок. Із захопленням дивився за прогресом Young Fathers, поклав "галочку" після виступу Roni Size, скакав під Manu Chao, обіймався з Tricky, став слугою та робітником Kraftwerk, розтанув в ліриці Ibeye та зривав одяг під кудуро разом з Dakh Daughters.


Катерина Ігнат

Я б сказала, що Pohoda – це хороший старт для фестивального початківця. При відносно невеликих масштабах усі складові хорошого фесту присутні: це і музика, і розваги, і люди,і, на диво, приємний персонал (принаймні у моєму випадку). Як і будь-де варто бути готовим до вибриків погоди – це аеропорт, тому сховатись від дощу, та й від сонця не дуже вдасться. А так фестиваль Pohoda підкупає затишком, хорошою організацією і, звісно, кілометрами, зовсім невелика кількість яких відділяє тебе від трьох днів цілковитого щастя. Можу теж похвалитись обіймашками з Tricky, відзначити гурт Zapaska, які, хоч і виступали на малій сцені, розірвали всіх, Azealia Banks виявилась такою маленькою, але запалу було достатньо, Kraftwerk зі своїм 3-D шоу, "наші" хор та оркестр, які відкривали і закривали фестиваль.


Олександр Кіпа

Після відвідин кількох ключових європейських подій фестивального характеру, можу зробити певні висновки: деякі з них завеликі, інші занадто брудні, треті зневажливо ставляться до відвідувачів. Проте, вже 2 роки згадуючи про фестиваль Pohoda, моєю шкірою пробігають табуни мурах. Організатори цього фесту не вигадували велосипед, вони просто дбайливо і ретельно за ним доглядають, продумавши і ретельно змастивши кожну деталь. Переступаючи поріг фестивалю Pohoda ви наче опиняєтесь вдома у своїх старих добрих друзів. Вам запропонують води під час концерту, практично задарма напоять добрим пивом і нагодують смачною їжею, дадуть можливість вільно користуватися інтернетом, подбають, щоб ваші діти не сумували серед «дорослих» розваг, і увімкнуть найкращу музику – всесвітньо відому та локальну, але не менш якісну. Завмерти під Kraftwerk, чаклувати з Goldfrapp, стрибати разом з Tune-Yards, розширити музичний світогляд з Gilles Peterson, танцювати під Disclosure. Знайдіть у скарбничці кілька десятків євро і навідайтесь в гості до Pohod’и!


Безперечно, всі фестивальні рецензії – це суб’єктивна історія, а ваші особисті враження були б інакшими бодай на трошки, а то й кардинально протилежними. Ваші особисті враження – це найважливіше, що є у будь-якому фестивалі цієї планети. Готуємо наплічники. До зустрічі на фестивалі Pohoda 2016, 7-9 липня, Тренчин, Словаччина.

Катя Маріаш, Varosh

Фото: Martina Micuchova

0 #