Культура

У Мукачеві провели першу відкриту нічну екскурсію до Дня народження міста

24 Травня 2015 1 809

Цими днями Мукачеву виповнюється 1119 років. До цієї події Мукачівський туристичнуй клуб запланував кілька екскурсій нового формату.

Одна з них пройшла 23 травня – містянам показали нічне місто. Одразу слід зазначити, що такої кількості зацікавлених не очікували побачити навіть самі організатори. Понад 100 жителів міста ми нарахували наприкінці екскурсії. А почалося все з 20 чоловік, які зібралися біля римо-католицького костелу імені Святого Мартина. Коли настав час, після оглядин храму, спускатися до крипти, що розташована під ним, слухачів вже було понад 60.  

Екскурсовод Ігор Гуледза розповів містянам історію костелу та крипти. Тут поховані не лише відомі містяни, а й їхні родини. Справа від входу покоїться родина Яноша Недецеї – міського голови Мукачева з 1931 по 1933 роки. Неподалік від родинного склепу Недецеї – спочиває один з зачинателів закарпатської археології, історик та громадський діяч Тиводор Легоцький (1830-1915). Поряд з ним – його родина.

Також тут похований інженер, який працював при залізній дорозі та Мукачівський парох. Поряд – Hofmann Hugo (1851 1923). Саме ця людина була директором тютюнового заводу, що колись працював у Мукачеві.

Прийменники перед іменами похованих свідчать про те, що усі ці люди належали до знатних та шляхетних родин. Здебільшого усі поховані у крипті костелу були членами церковної громади. Для поховання на території церкви, у ті часи, необхідно було отримати спеціальний дозвіл, а також сплатити певну суму коштів.

До слова, саме у римо-католицькому костелі імені Святого Мартина знаходиться один з найстаріших годинників у Східній Європі, перша письмова згадка про який датована 1750-м роком.

Після оглядин храму та крипти мукачівці прогулялися історичним центром міста.

Вже за кілька хвилин хода дісталася до центральної будівлі міста – ратуші. Саме тут Ігор Гуледза розповів мукачівцям про покровителя міста, офіцера римського війська, священика, єпископа та засновника капеланства – Св. Мартина. І, звісно, про те, як у 1376 році королева Угорщини й Польщі Єлизавета дала місту грамоту, за якою воно дістало статус привілейованого й одержало дозвіл мати свою печатку із зображенням свого покровителя. А вже у 1445 році володар домінії і Мукачівського замку Янош Гуняді надав Мукачеву Магдебурзьке право, отримавши сполучення зі Львовом, Галичиною, Поділлям.

Опісля невеличкої розповіді біля барельєфів, на яких зображені найвизначніші етапи історії Мукачева, на містян чекало фаєр-шоу під кельтські мелодії перед Білим палацом Ракоці, сьогоднішньою художньою школою.

Після екскурсії всі учасники нічної прогулянки містом відправилися до BarryBarr’s Irish Pub & Bar на дегустацію кельтських напоїв. 

Росана Бісьмак, Varosh

0 #