Культура

ТОП-5 європейських солодощів, відомих закарпатцям з дитинства

18 Лютого 2013 14 710

Цінності Західного світу потрапляли в організми закарпатської молоді, народженої в Радянському Союзі, у вкрай знайомий для немовлят спосіб. Але це було не молоко матері, а угорські та словацькі солодощі. Вони смакували інакше, ніж радянські – підозріло смачно.

Їх наші батьки, знайомі або взагалі сторонні люди купували за гроші, виручені від продажу, зазвичай, цигарок, алкоголю, дизелю або інших індустріальних надбань совка. Що не кажіть, символічний обмін.

Коли закарпатські дітлахи брали такі ласощі в табір – в Крим чи Одесу – вдало вимінювали їх на іграшки, бо в усій Україні такого не бачили.

Редакція Varosh опитала більше сотні ужгородців, аби скласти рейтинг “ТОП-5 європейських солодощів, відомих закарпатцям з дитинства”. Ось, що у нас вийшло:

Túró Rudi

Найбільше ужгородці пам’ятають угорські десертні сирки “Túró Rudi”. Це шоколадний батончик з начинкою із сиру. Вони – чи не найпопулярніші десертні ласощі в Угорщині. Випускаються двох розмірів – 30 г та 50 г, і двох основних видів – з гірким і молочним шоколадом.

Turo 10173570 657453467623507 7744487342139423816 N

Також зустрічається “Túró Rudi” з сирною начинкою з додаванням абрикосового конфітюру. У “Túró Rudi” традиційна обгортка в червоний горошок. Назва фірми так і перекладається – “В горошок” (“Pöttyös”). “Túró Rudi” з’явилися в Угорщині в 1960-х роках як адаптація радянських сирних сирків.

Реклама “Túró Rudi” в 90-х:

DISCO

Після угорських сирків ужгородські ласуни найбільше ностальгують за чеським печивом “DISCO”. Окрім Чехії його випускають і в Словаччині. З середини 90-х виробники печива – компанія “Opavia” – вже змінили обгортку, але склад залишився такий самий. “DISCO” випускають із 4-ма різними смаками: шоколадним, ванільним, горіховим та молочним. Одна пачка важить 179 грамів.

Disko Var Gogo1

Популярне печиво серед ужгородців і зараз — його можна купити на міських базарах, тамтешні продавці часто їздять у Словаччину за різним товаром.

Реклама “DISCO” в 90-х:

NEGRO

Угорські цукерки “NEGRO” користуються великою популярністю як у дітей, так і у дорослих. Пам’ятаєте, як ви раділи, коли мама вам казала, що вони лікувальні? Особливо оті — чорні, евкаліптові. Це дійсно так – хоча рецепт досі точно невідомий, бо є комерційною таємницею, чорні цукерки містять м’яту і аніс. Девіз цих льодяників: “сажотрус в горлі”. Їх активно купують люди, яких мучить кашель, першіння в горлі.

Negro Bo Var Go

Цукерки допомагають краще різних дорогих таблеток. Кожен зможе підібрати собі до смаку – медові, класичні, ментолові, екстраментолові. Зараз цукерки “NEGRO” є провідним брендом карамелі Угорщини, і одним з найвідоміших в країні споживчих товарів. Випускаються ці цукерки ще 1920 року, а названі в честь їхнього винахідника — італійського кондитера Петро Негро, який тоді жив в Угорщині.

Реклама “NEGRO” в 90-х:

Pompito

На четвертому місці в рейтингу ужгородці розмістили різнокольорові й ароматні жуйки “Pompito”. З цих кульок в Ужгороді був надутий не один гіганський пузир. Зізнавайтесь, мама змушувала їх потім віддирати від килиму і меблів? Неможливо забути той час, коли ми просили наших батьків купити різнокольорові кульки і насолоджувалися їхнім смаком тривалий час.

Zhv Var Nyamka

Не дивно, що жуйка цієї марки реалізовується і сьогодні, оскільки вона така ж популярна, як і багато років тому. Ці жуйки поступили у продаж ще в 1898 році і одразу стали настільки популярними, що для них навіть ніколи не знімали рекламу.

Studentská pecet

Остання в нашому списку — шоколадка “Studentská pecet” від чеської шоколадної фабрики ORION. Це підприємство було засноване ще в 1896 році Франтішеком Маршнером в Празі, а зараз це найпопулярніша шоколадна компанія Чехії.

Studentska Var Noblo1

“Studentská pecet” їх топовий продукт, цей шоколад і досі возять своїм дітям закарпатські заробітчани. Одна плитка шоколаду “Студентська печатка” важить 200 грамів. Смаків є безліч: білий із родзинками, чорний із родзинками, молочний з родзинками або вишнею, та інші.

Віталій Глагола, спеціально для Varosh.com.ua 

Фото автора

0 #
# DISCO # NEGRO # Studentská pecet # Túró Rudi # солодощі