Культура

Sziget 2015: зоряний пил

12 Серпня 2015 3 686

З 10 по 17 серпня всі люди навколо поділяються на тих хто з фестивальним браслетом, або без. Перших тобі зрозуміти значно легше, ніж других. Sziget набуває сили – нові і нові персонажі прибувають на острів в передчутті найщасливіших днів цього літа.


Враження від -1 дня фестивалю знайдете тут.


Коли день починається о четвертій пообіді, і одразу потрапляєш у паралельну реальність фестивалю – ти відчуваєш себе особливим. Бо десь у когось простий вівторок з перервою на обід і телевізійні програми ввечері, щоб заснути. Що таке будні – знають всі. Що таке нульовий день найкращого великого фестивалю Європи – зараз розповім.

Ми почали з концерту німецьких раггаменів Gentleman and the Evolution. Напевно не випадково вечірня програма на головній сцені другий день поспіль починається з ямайських мотивів – публіка реагує жваво, розхитує стегнами і передає по колу косяки, звісно. Аромат маріхуани, насправді, переслідує тебе на кожному майданчику і нема куди від того дітись.

Флеш-моб-вечірка вівторка – мильні бульбашки. Було не так видовищно, як з повітряними кульками, але екологічніше – це факт.

Перед початком одного з трьох найочікуваніших мною концертів нульового дня вистачає часу на обхід території. Наметові містечка постають у найнесподіваніших місцях. Локації та арт-обєкти затягують останні гайки приготувань. Очевидно – за добу Sziget вдихне на повні груди.

Український проект ONUKA цього вечора виступає на європейській сцені. З моменту виходу дебютного лонгплею гурту "Onuka" у жовтні минулого року, автора та лідера проекту, тендітну Нату Жижченко не хвалив тільки ледачий. За кілька хвилин до початку виступу нам вдалося коротко поспілкуватися:

– На фестивалі я ще, на жаль, жодного разу не була, це мій дебют на Сігеті. Але я про нього дуже багато чула і в принципі мріяла сюди потрапити. Це приємно, що я можу скомбінувати приємне з корисним – і виступити, і побувати на виступах найулюбленіших музикантів, на які я дуже чекаю. Стосовно нашого виступу –  я не люблю фантазувати і зможу сказати своє враження після. Але я дуже відповідально до нього відношусь, – каже Ната.

Попри те, що British Knights Europe Stage – майданчик для популяризації перспективних музичних проектів нашого континенту, галявину заповнюють переважно наші співвітчизники добре знайомі з гуртом. Серед натовпу помічено Фагота з гурту Танок На Майдані Конго, Женю Галича з O.Torvald, Катро Заубер та майже повний склад гурту Даха Браха, який перейме українську естафету в перший день фестивалю.

Разом з Натою на сцені зявляються бандурист Євген Йовенко, клавішниця та бек-вокалістка Дарина Серт і барабанщиця Марія Сорокіна. Троє дівчат постають перед публікою у сяючих обладунках, тільки фестивальний браслет артиста нагадує, що насправді вони з плоті та крові. За перебігом подій уважно стежить співавтор проекту та чоловік Нати – Євген Філатов ("The Maneken"). Співи, танці, чисельні прапори та поодинокі вишиванки. Сорокахвилинна програма пролітає і підкінець Ната каже: "Насправді, не дуже люблю розмовляти зі сцени, але сьогодні я дуже горда за нашу країну. Україна любить Сігет!".

Спільне фото на пам’ять і натовп впевнено вирушає в бік головної сцени, де менше, ніж за годину почнеться виступ Florence and the Machine.

Побачити Florence and the Machine я мріяла з 2009 року, рівно відколи почула перший альбои "Lungs" – їх ударні партії і арфу не сплутаєш ні з чим. Відтоді тільки й чекалось, коли вони будуть проїздити десь поблизу. Дочекалась. Фестивальний графік фактично не дає артисту право на запізнення. Вчасно на сцені з’являється гурт, а за ним виходить босонога Флоренс Велш. Концерт Florence and the Machine назвали найкращим живим виступом цьогорічного фестивалю Coachella. Так от – минулої ночі Флоренс перевершила саму себе. Руде волося, напівпрозора блуза. Вона починає обережно, але вже через кілька хвилин її, здається, не спинити.

Виступ побудований на суміші трьох студійних альбомів. Флоренс бігає і скаче вздовж сцени, спускається до натовпу, обіймає дівчат і майже цілує хлопців. Весь час ти думаєш тільки про дві речі: "вона неперевершена" і "тільки б ногу не зламала". Вона могла б бути чарівницею з Гаррі Потера чи Дженіс Джоплін нашого покоління, і я не знаю, що з того нереальніше. Її тіло посипане блискітками, відеоряд – це запис, як сиплються блискітки, барабанна установка обтягнута блискітками, барабанщик і решта музикантів посипані блискітками. Вона посипає блискітками фанатів, так ніби в сяйві цього зоряного пилу їй затишніше і легше орієнтуватись. Флоренс наповнена красою, вона її випромінує, тому все навколо має бути прекрасним – так виглядає стан спокою музи. Між піснями вона говорила про величезну кількість краси і любові, які бачить подорожуючи світом і невтомно дякувала. Вона пообіцяла Будапешту повернутись незабаром. Sziget заприсягнув чекати.

Після Флоренс я хотіла зберегти в собі якнайбільше. Тому, напевно, боялась активно рухатись, чи просто не могла. Третій з бажаних концертів – Jungle – провела сидячи на підлозі шатра A38 з широкою щирою посмішкою – я вас люблю, справді, але можна не сьогодні?

На тому ж місці я провела половину концерту Infected Mushroom.

Завершальною точкою перед провалом в сон стала вечірка Влада Фісуна. Перший український DJ на фестивалі. Як тут не радіти! Зібралось трохи наших і трохи не наших, і танцювали всі довго і щасливо.

Перед тим, як вирушити на перший повноцінний день фестивалю, з поперндніх двох діб роблю висновок: тут тебе швидше поцілують без дозволу, ніж вдарять навмисно. Думайте що завгодно, а у будь-якій незрозумілій ситуації танцюйте на столі.

Катя Маріаш, Varosh

Фото: Віталій Маріаш

0 #