Культура

Sziget 2015: право мінус першої ночі

11 Серпня 2015 3 407

Людей безліч, так ніби все, що сьогодні рухається в столиці Угорщини – рухається в напрямку фестивалю. Лінія черги на вході просувається жваво. Особливого контролю не помічено. Організаторам ніби й байдуже те, що прямо під їхнім носом можна придбати "з рук" не тільки звичайні перепустки, але й браслети "преса", "гість" і "VIP" з суттєвою знижкою. Обудаї цього року безжальний – землі острова, яким і так судилось бути витоптаними тисячами тисяч фестивальних черевиків, випалені сорокаградусним сонцем. Над концертними натовпами постійна хмара пилу.

Так, Sziget – це фестиваль якого чекають цілий рік. І оце нервове очікування, ця колосальна енергія, накопичена за час прожитий поза островом свободи, особливо відчувається у мінус перший день. Ще майже нічого не відбувається: наметові містечка не сформовано, сцени та інсталяції в напіврозібраному стані, роботу поспішили запустити хіба точки з джанк-фудом і алко-локації. Досвідчені сігетці кажуть, що довго бути на острові в мінус перший день і бачити його недієздатним на сто відсотків – погана прикмета. Проте, надвечір публіки все більше, вона більше п’яніє і більше шумить. Будь-хто на твоєму шляху завсідчує, що всі люди й справді різні. Незабаром відбудеться відкриття Sziget 2015.

На мейн-стейджі відбувається перша флеш-моб-вечірка – в небо Будапешта відлітають тисячі повітряних кульок з лого фестивалю.

О пів на восьму за не київським часом на головній сцені з’являється угорський, як би це дивно не звучало, рагга-карнавал – Irie Maffia –  десятирічний гурт, який, до речі, є автором гімну фестивалю.

Послухали, погойдалися, можна й пройтись. Традиційно, щовечора, о дев’ятій, на алеї прапорів, під жовто-блакитним стягом збирається вся українська "діаспора". Там дізнаємося, що першим українським діджеєм в історії Sziget вже в ніч з другого на третій фестивальний день стане Влад Фісун – ведучий радіо Аристократи, мадрівник, вініловий гурман і добрий друг ужгородської промо-банди Chicarrones Shator. Таким чином, рекордний за кількістю анонсованих українських виконавців фестиваль, стає ще ріднішим. З добрими новинами починаємо рухатися в напрямку концерту. Фестивальний персонал розділяє та спрямовує натовп для уникнення давки.

Величезні екрани головної сцени спалахують пекельним червоним. Звучать епічні фанфари. На сцені зявляється Роббі Вільямс – сорокаоднорічний британський співак, чиї альбоми в світі скуповують мільйонними тиражами і чия участь у фестивалі підвищила Sziget-бюджет теж на добрих кілька мільйонів. "My name is Robbie fuckin’ Wiliams, this is my band and tonight your ass is mine!" – от і познайомились.

Не я одна, певно, задавала собі питання – чи справді концерт одного виконавця може підвищувати вартість квитка на фестивалі з майже півмільйонною кількістю відвідувачів? Наступні півтори години життя дали відповідь – може!

Так, чоловік може піти з бойз-бенда, але бойз-бенд ніколи не піде з Роббі Вільямса. Так, програма наполовину складена не з його пісень, він часто бавиться з тобою в караоке, а його версія "Богемської рапсодії" Queen не у всіх викликає захват. Але, як він це робить! Під сценою в тісних майках з глибоким декольте ціле море з прекрасної статі. Цей британський дідько, попри наявність сім’ї, задовільнив всіх жінок до тридцяти і після тридцяти одночасно, та й не тільки жінок, чого приховувати. Загалом концерт зібрав близько 75 000 людей.

Маю зізнання: Роббі Вільямс – це найбільш самозакоханий виконавець, якого, на разі, довелося побачити. Та дивним чином це не викликає роздратування чи осуду. Навпаки – його захоплення самим собою заразне і вже через три треки британці, які стояли поряд і п’яно горлали щось на сразок "Ти старий лайнюк!", танцювали і так само щиро горланили всі наступні пісні до кінця концерту.

При нагоді, на шоу Вільямса їхати не обов’язково, але варто: гурт розкішний, бек-вокалістки заворожують, а те, що загалом відбувається на сцені підриває дуже і дуже, навіть якщо фанатом Роббі ти ніколи не був і вже не станеш, але це твій шанс гарно провести ніч з чоловіком в розквіті сил.

Оце, наразі й все, на що нас вистачило після дороги і шаленої спеки. Поки ми готуємось до наступного дня, поділимось посиланням офіційний YouTube-канал з прямою трансляцією значної частини концертної програми.

І нагадаємо – за бажання можна потрапити на Sziget вже сьогодні, тільки не забудьте панамку!

Катя Маріаш, Varosh

Фото: Віталій Маріаш

Фото Роббі Вільямса: Sándor Csudai

0 #