Культура

Подорож до столиці світу або Нью-Йорк – як соціо-культурний феномен

24 Березня 2013 4 106

Оспіваний Сінатрою, Aлішією Кіс та Beastie Boys, зафільмований у сотнях стрічок мегаполіс, потрапивши у який з перших секунд розумієш, за що мільйони людей по всьому світу носять футболки з канонічним написом I love NY. Феєрична епопея з отриманням американської візи з енної спроби та дорогий переліт – виправдана жертва заради знайомства з містом, не схожим на жодне інше.

Частина перша

Не хочеться фокусуватися на детально описаних у Вікіпедії та у туристичних довідниках символах NYC, на кшталт Статуї Свободи, Empire State Building, Rockefeller Center або Бруклінському мості, а радше поділитися враженнями про особисті відкриття, зруйновані стереотипи та місця і явища, від яких по шкірі бігають табуни мурах.

Одне з перших спостережень – якесь дивне та неочікуване відчуття абсолютного спокою та захищеності, відсутність характерної для мегаполісів гнітючої тисняви та метушні. Всюдисущі жовті таксі, надприродньо увічливі та привітно усміхнені люди зі сфери обслуговування та вказівники на кожному кроці – атрибути, що забезпечують комфортність перебування іноземців у на диво затишному гіганті. Блукаючи наодинці вулицями міста, заводячи розмови з ньюйоркерами у закладах харчування, можна збагнути, що ви можете бути яким завгодно – це нікого не обходить і люди радо підтримають світські розмови, втім жодним чином не порушать ваш особистий простір та не дадуть зазіхнути на власний.


Street

To the 5 boroughs

Навіть найбільш розгублена у світі людина визнає, що Нью-Йорк може пишатися зрозумілим та цілодобовим громадським транспортом, який безперебійно з’єднує між собою п’ять частин міста: Манхеттен, Квінс, Бруклін, Бронкс та Стейтен Айленд. Життя мандрівників суттєво полегшують технології – для того, щоб не губитися у підземці, існує безкоштовна програма для іPhone NYC KickMap, яка показує всі напрямки руху поїздів метро та працює навіть оффлайн. Кожен з п’яти районів міста, які називаються boroughs, має власні особливості та специфічні квартали.

Harlem bus

Манхеттен вирізняється своїми футуристичними хмарочосами, які збоку та згори виглядають сюрреалістично. Надзвичайна панорама відкривається з пасажирського парома, який прямує через затоку на острів Стейтен Айленд, повз Статую Свободи. Що приємно, цей вид транспорту також працює цілодобово та є безкоштовним.

Manhattan

Перфектним місцем для шоппінгу та бар-хоппінгу є розташований на Манхеттені богемний район Сохо. Окрім характерної архітектури – невисоких цегляних будинків різних кольорів з пожежними драбинами назовні, арт-середовище рясніє галереями, бутіками та справжніми скарбницями для фешн-сталкерів – комісійними магазинами дизайнерського одягу. Маючи настрій та хист до вишуковування артефактів, можна здобути сукню Prada за 300$, туфлі Miu Miu за 170$ та джинси від Stella McCartney за 60$.

Near Soho

На противагу старовинним маєткам багатіїв та сучасним бізнес-центрам, у кожній з п’яти частин Нью Йорка є соціальна забудова. Найбільше завжди приваблює те, що не можеш собі уявити у реальному житті, наприклад легендарний Гарлем, яким регулярно лякають не місцевих кінолюбителів у голлівудських стрічках про розбірки та перестрілки. Однак, всупереч химерним очікуванням, Гарлем знаходиться у межах найпрестижнішої частини Нью-Йорка – Манхеттена.

Harlem

Зазвичай, ньюйоркери не радять туристам їздити туди без супроводу. Однак, ясна річ, ніхто по вулицям з пістолетами не бігає, та бити непроханих гостей не кидається, якщо поводитися тихо та не реагувати на вигуки "Ей, йоу, ти що, загубився? ". Візуально гетто від звичайних спальних районів відрізняються тим, що замість типових будинків квартали складаються з багатоквартирного соціального житла, яке називається проектами.

Раніше, такі квартири надавалися у тимчасове користування робочому класу та сім’ям з низьким рівнем достатку, які отримують дотації від держави та не можуть орендувати іншого помешкання. Більші або менші квартали з соціальними будинками є у кожному районі Нью-Йорка, деякі з них – компактні етнічні гетто.

Park

Далеко не увесь Гарлем – це однакові коричневі цегляні висотки, у безпосередній близькості від гетто знаходяться вулиці з милими таунхаусами, вартість яких доходить до кількох мільйонів доларів. Загалом, житло – найбільш витратна стаття для ньюйоркерів, більшість осель, які мені вдалося побачити – крихітні. Ті, що трохи більші, зазвичай ділять між собою кілька людей, маючи окремі кімнати та спільну кухню і санвузол.

Далі буде!

Вікторія Рижова, спеціально для Varosh.com.ua

0 #