Ідеї

Meine liebe Віра. Театр 220. Народження вистави.

28 Березня 2013 4 950

Валентин Кузан представив унікальний фотопроект.

Презентація слайдів відбулася у рамках фестивалю "Березневі коти". Автор фіксував від початку до кінця роботу театру над виставою "Майне лібе Віра": від ознайомлення колективу з п’єсою Олександра Гавроша, численних репетицій і до прем’єри. Уперше на Закарпатті цей своєрідний і прихований для сторонніх очей процес фіксував фотохудожник.


– Це проект про театр, про взаємини театру з Ужгородом, про новаторство, про Архипчука, про творчість і бюрократизм, про перевтілення, його межі і його безмежність, про символи, про надрив, про провокацію, про приниження і пересилення, про велич, про мораль і місце, де вона переламується, про межу, про відчай і упертість, про щирість і лукавство. І про захоплення, звісно, – каже Валентин Кузан.


– Для Ужгорода це, можливо, унікальна ідея: фіксувати на фото зрізи того, як готується вистава: від ознайомлення із п’єсою аж до прем’єри. І перегляд робіт Валентина Кузана підтвердив очікування: ми побачили те, що ховається з лаштунками. Якась особлива атмосфера творчості і праці, що панує на репетиціях. Вічний пошук ідеального варіанту і вічні сумніви.

Для мене важливим була й фіксація акторів, режисера, адже Ужгород, на жаль, не знає їх. А це ще одна форма популяризації людей мистецтва, які, на жаль, не перебувають на перших шпальтах наших мас-медій.

Щодо Валентина Кузана, то я знаю його вже давно. Це дуже талановитий митець у різних проявах. У фотомистецтві він іде своїм шляхом, шукаючи дорогу, можливо, там, куди ніхто не поткнеться. Проект "Театр 220: Народження вистави" підтвердив, що ми не помилилися. З нами тепер завжди будуть неповторні миті, зафіксовані його творчим поглядом, – підсумовує письменник та сценарист Олександр Гаврош.


Росана Бісьмак, спеціально для Varosh.com.ua

Фото: Валентин Кузан

0 #