Культура

Клон ужгородського Швейка оселився на у чеському містечку Липнеце-над-Сазавою

24 Квітня 2013 4 714

Саме там закінчував писати останні томи "Пригод бравого вояка Швейка" письменник-гуморист Ярослав Гашек. Тепер міні-скульптура вояка буде тішити туристів у Чехії.

Між ужгородським та липнецьким Швейком єдина відмінність. Ужгородський сидить на перилах, а липнецький – на дзвонику перед ходом у трактир в якому, за кухолем улюбленого чеського пива, гуморист Гашек і описував легендарні пригоди вояка Швейка.

Такий подарунок для рідного містечка Швейка виготовив ужгородський скульптор Михайло Колодко.

– Цьогоріч виповнюється 130 років із Дня народження Ярослава Гашека, тому і вирішили презентувати таку міні-скульптуру містечку Липнеце-над-Сазавою. Виконання відрізняється від ужгородського – тут Швейк зустрічає гостей на вході в улюблений трактир свого творця, пана Гашека. У цей дзвоник може подзвонити будь-хто і Швейк зможе поділитися своїм кнедликом, або принесе кухоль пива. Ми зробили скульптуру інтерактивною, аби вона була ближчою до людей.

У Липнеце-над-Сазавою досі живе онук легендарного чеського письменника Ярослава Гашека. Він викупив улюблений трактир свого легендарного прадіда і посвятив йому своє життя. Мартін Гашек про Швейка знає усе і каже: саме таким його бачив прадід.

– Швейк вийшов такий, як і описував у своїй книжці мій прадід. Тепер він прикрашатиме вхід у будівлю, де Ярослав Гашек написав цього персонажа. Це дуже символічно.

Я запрошую закарпатців у Липнеце-над-Сазавою, аби ті могли поглянути як саме творився відомий на увесь світ бравий вояка Швейк.

До слова, у власності Мартіна Гашека зберігається і гіпсова копія скульптура вояки. Саме з нею був відлитий ужгородський Швейк з кнедликом у руках.

Віталій Глагола, спеціально для Varosh.com.ua

0 #