Культура

“Кінокль” №1: спробувати фільм на смак

17 Лютого 2014 3 012

Переглядаючи улюблені кінострічки, виникає бажання потрапити на місце головного героя. Пожити в його будинку, божевільно подорожувати, опинитися у нестандартній ситуації, володіти надздібностями.

Деякі диваки кардинально змінюють своє життя під враженням від кіно. Дехто оновлює гардероб, інтер’єр та персональні пристрої відповідно до тих, що є у кіногероїв. Також є багато охочих подорожувати місцями зйомок близьких за духом фільмів. Часто такі вчинки потребують значних матеріальних вкладень, проте жителям Ужгорода дали можливість відчути себе частиною кіно практично задарма.

8 лютого у приміщенні освітнього табору "Point Camp" відбувся перший експериментальний перформанс "Кінокль", який організував закарпатський кіноман Олексій Уманський. Відчути на власному тілі атмосферу вечора зібралося більше 20 людей, яким запропонували ряд інтерактивних розваг пов’язаних з кіномистецтвом.

Вечір розпочала короткометражна стрічка Олексія Уманського "Брежнев по-прежнему", у якій творець зобразив історію життя Леоніда Ілліча за допомогою мініатюрних фігурок та вдало нарізаних і скомпільованих кадрів. Після перегляду всім присутнім зав’язали очі та увімкнули відрізок фільму "Запах жінки" зі сліпим героєм Аль Пачіно. Духовно переміститися у культовий фільм відвідувачам "Кіноклю" допомогла склянка віскі з льодом і танець танго – все це з пов’язкою на очах.

Наступною складовою вечора була серія з 7 сезону популярного ситкому "Друзі". У ній Моніка попросили у Фібі рецепт неймовірно смачного печива, яке робила її бабуся. Впродовж 20 хвилин герої серіалу різними методами намагалися відтворити втрачений у пожежі рецепт, який, здається, вдалося розгадати організаторам "Кіноклю". Кожен міг скуштувати смачне печиво, наче зняте з екрану.

Завершити перший експериментальний кіно-вечір запропонували під фільм 90-их років "Гарячі голови" показаний з відеокасети з відповідними якістю та переглядом.


– Вечір справив неймовірні враження! Це, мабуть, крутіше за всі 3D, оскільки ти, у прямому сенсі, опиняєшся на місці головного героя стрічки, відчуваєш те, що й він, тремтиш і переживаєш, коли танцюєш танго з зав’язаними очима, не боючись оступитися, адже "в танго" немає помилок.

Печиво від Фібі було неймовірно смачним, і ніхто так і не розкрив його рецепту, тож мусиш сам його відшукати, як в серіалі. "Гарячі голови" покорили олдскуловим перекладом і неповторним гумором. "Кінокль" – це справді оригінально, креативно і, як завжди, з душею. Дякую Олексію!, – поділилася своїми враженнями одна з відвідувачок "Кіноклю" Олеся Сірченко.


Більше фото з першого "Кіноклю" у галереї.

Олександр Кіпа, Varosh

Фото: Микола Романовський

0 #