Культура

Карл Смутко: ню, або чому корисно роздягатися перед камерою

14 Лютого 2013 4 796

Один з найавторитетніших закарпатських фотографів про тіло як ціль для митця.

Ню, як жанр у фотографії, з’явився практично з її появою. Вже на початку 40-их років ХІХ століття відбулися перші фотовиставки цього жанру.

У часи СРСР, як і всі інші види мистецтва, фотографія теж постійно була під наглядом партійних босів і, за винятком 20-их років ХХ століття, ню як таке було практично під забороною.

У наші часи, отримавши повну волю, маса фотографів почала знімати оголену натуру, що в деякій мірі призвело до перенасичення і появи відверто кітчевого, подеколи невиправдано епатажного результату.

Сучасні роботи, ті, що варті уваги у даному жанрі, чим далі, тим менше виділяються сюжетом, а здебільшого технологічним різномаїттям виконання. Але, поруч з виставковою фотографією існує ню, яке осідає в основному в сімейних архівах.

Тут одразу виникає смішне питання, що найчастіше чує фотограф – для чого?

Як правило, задають його поважні панянки у роках і з великою зайвою вагою, ніби жалкуючи, що у свій час проґавили момент, коли ще можна було й собі організувати схожу фотосесію. Інших причин не бачу. Питання моралі і етики тут зайві.

Якщо відверто – деякі дівчата виглядають стервозніше одягненими, ніж інші абсолютно голими. Це не порнографія, а художнє фото гарної дівчини, яка хоче зберегти себе гарною хоча б на знімку, адже роки беруть своє. Та і стимул буде добрий, щоб не набирати зайвої ваги і слідкувати за своїм фізичним станом, тобто мати перед собою якийсь еталон не зашкодить. Причому, вік не має значення.

Нещодавно була цікава фотосесія жінки віком 56 років з фігурою, якій можуть позаздрити й двадцятирічні дівчата. Та й мені не вірилося, доки не показала паспорт.

Не варто нехтувати і психологічним значенням такої фотосесії. Занижена самооцінка деяких дівчат своєї зовнішності змушує їх не дуже піклуватися зовнішнім виглядом. Після фотосесії, побачивши на фото гарну, привабливу дівчину, вони міняються, починають гарніше одягатися й позбуваються надуманих комплексів.

Я вже неодноразово казав, що дівчата у наших складних реаліях, поступово втрачають жіночість і перетворюються у менеджерів, домогосподарок. Фотографу це особливо кидається в очі, особливо, коли приходить симпатична дівчина, щоб зробити гарний портрет для свого коханого, а воно не вдається, бо вирватися з образу навіяного роботою не так легко.

Чи не фотосесія у жанрі ню, може вирвати людину з повсякдення, нагадати про жіночість?

Буває, донька бере з собою маму, щоб та допомагала з переодяганням, макіяжем і під час фотосесії доньки у мами виривається – я теж хочу так пофотографуватися.

Дехто вважає, що еротична фотографія – це щось неетичне і вульгарне. А ви погортайте сторінки в інтернеті, звичайно не порно, і будете приємно вражені – на так званих еротичних фотографіях подеколи людина більше прикрита, ніж дівчата на пляжі у Невицькому.

Якщо вас лякає відсутність деяких мотузочків на тілі, що фактично нічого не приховують, то напевне треба звертатися до лікаря за психологічною допомогою.

Природа працювала мільйони років, вдосконалюючи людське тіло, добиваючись гармонії і гріх цю красу не зберегти хоча б для себе. А якщо навіть не тільки для себе, що в цьому поганого?

Реалії життя у маленькому містечку, на жаль, такі, що намагаюся не викладати фото місцевих дівчат, навіть маючи на це письмовий дозвіл, на наших інтернет-ресурсах. А дівчата у нас гарні. 

Фокус

Карл Смутко

Місто: Ужгород

Вік: 56 років

Довжина бороди: 1.536 см

Улюблений типаж жінок: всі

Знімає ню: 7 років

Карл Смутко, спеціально для Varosh.com.ua

0 #