Культура

Годинник римо-католицького костелу в Мукачеві: історія, яку хочеться знати

25 Лютого 2013 4 461

Сьогодні йому триста років, а перша письмова згадка про унікальний годинник датована 1750-м роком.

Ми щодня проходимо повз нього, але його історичну цінність навряд усвідомлюємо. Годинник на римо-католицькому костелі або Кафедральному соборі Св. Мартина – один з найстаріших у Східній Європі. Його брат-близнюк живе в Австрії, але, на жаль, лише у музеї. Багато років тому механізм зупинився.

Що ж до мукачівського, то він працював ще за часів існування старого храму. Згодом, вже на новій будівлі собору, у 1926 році, його, після поломки, полагодили годинникарі з Польщі та Угорщини. Роботи тривали майже рік. У 40-их – його забрали угорці, а за часів СРСР церковні дзвони заборонялися й поготів.

Висота і довжина механізму – майже два метри, вага – триста кілограмів. Його наповнюють більш як півсотні різник коліс та коліщаток, а також не одна сотня деталей. Автор витвору – невідомий.

Більш ніж півстоліття історична реліквія простояла на горищі храму без ознак життя. Утім, знайшовся майстер, що зміг відновити у костелі плин часу. Годинникар з Мукачева Іван Онисько цілодобово працював над ремонтом годинника, не багато не мало, рік.

Cьогодні годинник вибухає дзвоном раз на п’ятнадцять хвилин. Доглядає його Роберт Шандор – церківник. Каже, що кожного ранку обов’язково потрібно натягувати годинникові стрілки та заводити велетенський механізм. Один раз на тиждень годинник потребує змащування спеціально виготовленим мастилом.

Що ж до австрійського брата-близнюка, то сьогодні він прикрашає у Відні одну з зал Музею годинників, що був заснований ще у 1921 році.

Цей баштовий годинник першої половини XV століття, належить до числа чи не найбільш особливих експонатів. Залізні коліщатка крутилися та показували час ще з 1699 року. Тоді годинник прикрашав головний собор Відня – собор Святого Стефана.

Тож, якщо ж ви плануєте поїздку до Австрії, то у нагоді стане ця адреса: Uhrenmuseum, 1010 Vienna, Schulhof 2. Саме тут ви знайдете справжнісінький сховок часу.

Росана Бісьмак, спеціально для Varosh.com.ua 

0 #