Культура

Айкідо на Закарпатті: більше, ніж спорт

26 Вересня 2014 3 935

На Закарпатті, зокрема в Ужгороді, вже понад 20 років практикують бойове мистецтво – айкідо. Ми поспілкувались з президентом Закарпатської Обласної Федерації Айкідо "Сінаджо" Юрієм Кедиком та тренерами організації, і розпитали про те, як зародилось і чим особливе це бойове мистецтво. Далі пряма мова президента, тренера дитячих, дорослих та тренерських груп ЗОФАС, 4 дан айкідо айкікай.

Будь – які бойові мистецтва, в тому числі айкідо корисні і відіграють дуже важливу роль в житті людини. Займаючись бойовими мистецтвами ми виховуємо не тільки своє тіло, а розвиваємося і в розумовому плані. Одна із основних засад будь-якого розвитку це те, що людина повинна розвиватись як фізично, так і духовно, повинна бути гармонія. Східні бойові мистецтва тому і цікаві, що включають цей принцип. Власне, тому свого часу деякі бойові мистецтва і називали елітними, в тому числі й айкідо. В сучасному світі поєднання фізичного і духовного є дуже важливим.


Айкідо – мистецтво миру та любові


Бойовими мистецтвами я почав займатись дещо нетрадиційним способом. В студентські роки я дуже цікавився східною філософією, і на той час на Закарпатті фахівець бойових мистецтв Петро Ганчак читав лекції з філософії, які я відвідував. А вже через ці лекції я і потрапив до спортзали, де почав практикувати айкідо.

Айкідо я займаюсь вже близько 20-ти років. В цьому бойовому мистецтві мені подобається перш за все – філософія. Айкідо вучить нас відносинам між людьми, покращує характер людини. Воно відрізняється від інших бойових мистецтв своєю сутністю, засновник айкідо назвав його “мистецтвом миру і любові”. Головною засадою цього бойового мистецтва є безконфліктність, життя в гармонії з собою, суспільством, природою і всесвітом.

Розвиток айкідо – це розвиток тих людей, які тривалий час практикують його. Взагалі у світовому масштабі айкідо дуже сильно і швидко розвивається, але, на жаль, айкідо в Японії, де воно і зародилося, вже не таке потужне, як у Європі. Не є вийнятком і Україна. Тут є певна кількість людей, які вже тривалий час займаються і розвивають айкідо, які досягли вже відповідних висот (4, 5, 6 Дан).


Айкідо на Закарпатті


На Закарпатті були і є люди, які професійно займаються цим видом бойового мистецтва. Започаткуванню його тут сприяв Петро Ганчак, Олександр Лемак, які мають свої клуби. Айкідо на Закарпатті порівняно з європейськими країнами доволі молоде бойове мистецтво, якщо в Європі (Франція, Іспанія) йому 50 років, то у нашому краї говоримо лише про 20 років.
У 1997 році Євген Бургер і Петро Ганчак вирішили створити в рамках Федерації Бойових Мистецтв під керівництвом В’ячеслава Стародуба, осередок, який називався на той час Асоціація Айкідо Айкікай Закарпаття. Ця організація проіснувала до 1999 року. Пізніше мною була зареєстрована Закарпатська Обласна Федерація Айкідо “Сінаджо”, яка і працює і сьогодні. Метою організації і власне моєю метою є популяризація айкідо в області, розвиток тренерів, які офіційно ним займаються. Моя роль – це організація діяльності федерації, організація роботи, організація семінарів, різних заходів, що сприяють розвитку айкідо в області, спрямування певного руху розвитку. Можливо якісь комерційні питання, оскільки будь-яка громадська організація стикається з фінансовими негараздами, пошук спонсорів, можливість заробітку коштів для федерації, які потрібні завжди.

ЗОФАС співпрацює з різними клубами, федераціями в Україні та за кордоном. Це дає можливість відвідувати різні семінари, заходи, а також запрошувати до себе на Закарпаття провідних фахівців з України та Європи.
Розвиток айкідо на Закарпатті є у дуже хорошому стані. З’явилася нова організація айкідо, а конкуренція завжди сприяє розвитку. Тому для Закарпаття – це просто супер (посміхається).

Загальний рівень майстерності на Закарпатті за останні роки дуже зріс. Закарпаття порівняно з іншими областями, а можливо і деякими куточками Європи зробило серйозний внесок у розвиток айкідо, це факт. Це виражається в кількості людей, які займаються айкідо і рівнем цих людей (1-4 дан).


Діяльність федерації


Ми співпрацюємо з різними клубами, асоціаціями в Україні та за кордоном. ЗОФАС проводить 4 раз на рік навчальні, міжнародні семінари для діток та дорослих, які практикують айкідо. До Закарпаття вже приїздили такі майстри, як Стефан Бенедетті (Франція), Небі Вурал (Франція), також Гунтер Штегер (Австрія), Алесандро Чіанконе (Італія), Імамура (Японія), Кевін Чой (США).

На таких семінарах учасники також можуть скласти іспит для покращення рівня майстерності, що дає змогу згодом вийти на міжнародний світовий рівень.

Також ЗОФАС проводить фестивалі бойових мистецтв, поїздки за кордон (Словаччина, Угорщина, Австрія), виїзні літні табори (7 днів) в Карпати.


Ольга Стегура, тренер ЗОФАС, 1 дан айкідо.

Айкідо із своєю східною філософією, етикетом, як ніщо інше підходить для того, щоб виховати в діток повагу до старших. Діти, які грубіянять і не слухаються через декілька занять айкідо виходять на рівень самоконтролю та самодисципліни. Діти стають зібрані, свідомі та сконцентровані, і в них з’являються нове коло друзів. В айкідо відсутній дух змагань, дітки відкриті, не злі, готові допомогти ближньому, так як їх вчать в залі на татамі, старший учень по рангу завжди допомагає молодшому.

Рухи та техніки айкідо дуже гармонійно розвивають тіло дитини. Тренування складаються як з гімнастичних вправ, так і з акробатичних. Дітки, які займаються айкідо ростуть творчими і зазвичай в доповнення займаються музикою, мовою, малюванням. Айкідо – це не просто набір фізичних вправ, а й духовне вдосконалення людини. Зазвичай тренування діляться за віковими категоріям 4-7, 8-10 та 11-14 років.


Тімеа Лавер, секретар/тренер ЗОФАС, 1 дан айкідо.

В усьому світі тисячі жінок займаються айкідо. Тому й в Ужгороді з’явилася ідея створити ексклюзивну жіночу групу айкідо у співпраці з студією танцю і фітнесу “Сказка”.

Айкідо – це ціла система, яка складається із самооборони, психології, фітнесу, йоги і т.д. Дівчата та жінки, які займаються айкідо, окрім навиків самозахисту набувають гнучке, струнке, здорове тіло, а також чистий, ясний розум, стають впевненими в собі, в своїх силах.

Айкідо – це “грамотний фітнес”, ви тренуєте всі групи м’язів без ризику перетренувань. Зв’язки стають еластичними, суглоби рухливими, постава правильною. Зазвичай, дівчата і жінки, які практикують айкідо, стрункі, гнучкі, з м’якою ходою, впевнені в собі. Займаючись айкідо ви змінюєтеся не лише фізично, а й духовно.


Тренування


С/к “Динамо”, Швабська, 7 – Зала “ТЕНКАН”.

Дорослі групи 16+

Дитячі групи

Студія танцю і фітнесу “Сказка”

Дитячі 4-7 років

Жіноча група 16+

ЗОШ №1, Висока 4а

Дитячі 8-10 років, 11-14 років


Тімеа Лавер, Varosh

Фото: Маріан Логойда

0 #