Думки

BODYZONE: Зупиніться! Фітнес вас вбиває!

18 Лютого 2019 1 811

Правда ж, звучить дивно? Як же так? Адже він повинен оздоровлювати і додавати сил! Про ставлення до свого тіла — це окрема розмова. Їжа на ходу і сумнівної якості, тренування три рази в місяць… А навіщо частіше, адже нічого не болить! Сон? Сон для слабаків, я і за 4 години висплюся. Стоп! Я ж не про це хотів писати. Чому це пов'язано з фітнесом? Розповідаю.


Читайте також:


Якщо людина багато працює, погано їсть і мало спить — вона апріорі не може мати гарний вигляд! Тренд каже: «Іди на тренування — воно вирішить всі проблеми, всі, абсолютно всі!». Частково так, але на даний момент найпопулярніший стереотип фітнесу — це написи типу «No Pain — No Gain», «Go Hard Or Go Home» і подібні, які свідчать, що якщо у вас немає крепатури, значить, було слабке тренування!

І ось він заповітний понеділок, коли життя зміниться! Морально вбитий після роботи, втомлений, зголоднілий і в мріях про подушку і тишу, наш герой йде в зал — оздоровлюватися! Його крихке офісне тіло, яке не тримало нічого важче ручки в руках, під трек «Роккі» і крики тренера «Давай ще!» викладається на всі 100%. Через місяць наполегливої праці і втрачених літрів поту організм здається: від постійного болю в нових для нього місцях ЦНС фіксує сумне обличчя при вигляді залу, а тіло виглядає ще гірше! Завіса!

Зламайте стереотип, що фітнес — це покарання! Страждаючи і ненавидячи все і всіх, красивим і щасливим, на жаль, не стати! Адже дати навантаження, відповідне поточному рівню фізичної підготовки, і розвивати її поступово набагато краще. Досить рівнятися на «фітоняшок» з Інстаграма з кубиками на пресі — це їх робота в режимі нон-стоп майже 24/7. Знаєте, якою є реальність? Набрані 5, а то і більше кілограм, ниючі коліна, болі в попереку через пекельний прогин і відсутність місячних — так, саме такі вони в проміжках між фотосесіями і виступами. Але тссс, вам про це ніхто не розповість… Який сенс від такого фітнесу? Пам’ятайте, ви — не вони, ви не професійні спортсмени!

І тому ось вам «шпаргалка», як почати тренуватися, по-перше, із задоволенням, а по-друге, з реальною користю для здоров’я. Якщо дуже коротко, то напишу в трьох словах: мобільність — стабільність — сила. Саме в такій послідовності! І не інакше.


Тепер по пунктах:

1. Обстежте опорно-руховий апарат і поставу на предмет порушень — це перше, з чого потрібно почати, якщо ви плануєте тренуватися серйозно і регулярно.

2. Якщо є якісь порушення — виправляйте, без цього повноцінної роботи не буде.

3. Досягніть нормальної рухливості в суглобах — тільки за такої умови ваші м’язи і форми будуть змінюватися.

4. Фітнес багатогранний: виберіть той напрямок, який приносить вам задоволення. Від цього залежить, як довго і систематично ви будете тренуватися.

5. Контролюйте постійно свої показники за об’єктивними і вимірюваними параметрами, щоб знати, де ви зараз (оцінка постави з голови до ніг, відсоток жиру і м’язів, частота серцевих скорочень, тиск і т.д.)

6. Відпочивайте: обов’язково повноцінно висипайтеся і робіть перерви між тренуваннями — організм повинен відновлюватися.

7. Харчуйтеся згідно енергетичних витрат, не сидіть на жорстких дієтах.

8. Любіть себе!

І тоді фітнес принесе користь. Користь для психіки, для здоров’я і для тіла!


Микола Фомішкін для Varosh

0 #