Ідеї

Вуличний Університет 2013: те, що ніколи не пізно

31 Жовтня 2013 3 337

За 2 дні в Ужгороді розпочнуться лекції Вуличного Університету. Нам його організатори та засновники розповіли про те, чого слід чекати цього року та для кого взагалі він створений. Далі пряма мова Юлії Дуб.

Цьогоріч слід чекати нових цікавих та яскравих тренерів і лекторів, які розповідатимуть те, про що не почуєш у звичайному університеті. Навіть, якщо якісь теми будуть близькими до лекцій традиційних університетів, вони все одно подаватимуться значно цікавіше та зовсім в іншому форматі. Такий вільний, легкий і невимушений формат забезпечує саме "вуличність" нашого університету. У нас немає обмежень ні в темах, ні в тренерах, ні в кількості присутніх, ні в чомусь іншому.

Цього року ми уже з досвідом підійшли до підготовки, тому організувати все за значно коротший час, але разом з тим намагалися зробити все якісніше та професійніше.

Ми не відступили від традиційного розподілу тем на три блоки: перший, це усе, що може стосувтися професійного розвитку, конкурентноспроможності, власного бізнесу і т.д.; другий, це теми для загального розвитку, ерудованості, кращої комунікації і просто різноманітні цікаві кейси; третій, це все, що стосується хобі, творчості, хенд-мейду, різних захоплень і т.д. (тут в основному майстер-класи). Тобто, за 3-4 години суботи, людина отримує дуже багато корисної і цікавої інформації.


На перший ВУ ми підготували такі теми:

1. "Говорити так, щоб тобі за це платили" – лектор Тудор Кілару, який розповість про мовні особливості радіо- та телеведучого, викладача і шоумена та як їх у собі розвивати.

2. "Він і Вона: бути разом неможливо розійтися…" – лектор аналітичний психолог Наталія Братасюк, яка розкриє деякі особливості чоловічого і жіночого світу та проведе тест "Мій стосунок".

3. Майстер-клас з хенд-мейду (декупаж або скрапбукінг) – тренер наразі узгоджується.

Якщо говорити про принцип відбору тем на ВУ та лекторів, то його особливо немає. Ми вибираємо те, що цікаво нам і те, що нам рекомендують учасники.


Минулого року я організовувала цей проект у рамках "Майстерні громадської активності", але допомагали мені і ФРІшники. Цього року це готується силами Ужгородської молодіжної організації "Фундації регіональних ініціатив". Перший цьогорічний ВУ я допомагаю організовувати, а потім передаю організацію двом чудовим ФРІшницям Надії Ваць та Марині Неймет-Сташині, які зацікавлені у тому, аби жив і надалі. Основні риси організаторів, як і наших "студентів" – це життєва активність, бажання розвиватися і робити життя цікавішим.


У нас повністю вільний формат – можуть приходити усі охочі, на всі лекції, або тільки на окремі та йти, коли захочуть. Ми не ведемо журнал відвідуваності (хоча є реєстраційний лист, але то для тих, хто бажає отримувати додаткову інформацію), не ставимо оцінок і не робимо в кінці іспитів. Наші "студенти" самі оцінюють, на скільки для них та чи інша інформація була цікавою. Цього року, як і минулого, ВУ базуватиметься на терасі бару "DEEP", що на набережній Незалежності, 2, власник якого, Ярослав Шафарь, вже вкотре допомагає нам з локацією для різних заходів.


Перший "Вуличний університет 2.0" відбудеться 2 листопада о 12:00. Заплановано всього 5 навчальних днів, кожної другої суботи, тобто 2, 16, 30 листопада та 7 і 21 грудня. Сподіваємося, що все вдастся реалізувати.


Ідея якоїсь відкритої платформи для обміну досвідом, неформальної освіти, яких цікавих розвиваючих та мотивуючих розмов вже давно крутилася у мене в голові. А я коли почала ділитися нею з друзями, то мені розказали про формат "Вуличного Університету". Це цілком підходило, тому я вивчила досвід інших міст і сформувала своє бачення ВУ, яке трохи відрізняється і має свої особливості. На "Майстерні громадської активності" ідея перетворилася у проект і була втілена минулого року в Ужгороді. Цікавим є те, що проект не комерційний – ми не беремо грошей за вхід та участь, нас ніхто не фінансує, а відповідно і тренери та лектори виступають безкоштовно, хоча ми даємо їм можливість прорекламувати якийсь свій продукт чи вид діяльності. Але інколи, якась фінансова підтримка таки потрібна, навіть для того аби купити маркери та ватмани для фліпчарту або матеріали для майстрер-класів чи пригостити кавою тренерів… Минулого року у нас була скринька "на розвиток ВУ", але, на жаль, тих рошей майже ні на що не вистачало. Наші "студенти" ще не звикли платити за неформальну освіту або хоча б підтримувати її. Тому, якщо з’являться бажаючі допомогти фінансово, ми будемо дуже раді. Головне, щоб без політичної реклами, її у нас точно ніколи не буде!


Слідкувати за подіями "Вуличного Університету" радимо вам через сторінки у facebook та вконтакті.

Varosh

0 #