Ідеї

Нова поліція в Ужгороді та Мукачеві: якою вона буде?

27 Липня 2015 10 121

27 липня в Ужгороді стартував набір до нової патрульної поліції, яка працюватиме на Закарпатті. Напередодні початку прийому документів ми поспілкувалися з Мустафою Найємом, куратором проекту в нашій області, депутатом Верховної ради та членом колегії МВС, про те, чого слід чекати ужгородцям та мукацівцям від нових полісменів. Далі – пряма мова.


Про набір до поліції


Якщо говорити про сам механізм подачі документів, то потрібно, перш за все, заповнити анкету – це перший етап. Його проходять майже 95% бажаючих. Основні вимоги – це вік від 21 до 35 років, повна загальна середня або вища освіта, відсутність судимості. Також важливим фактором є вільне володіння українською мовою. Це базові вимоги. Також бажано мати посвідчення водія категорії В. Але, якщо раптом кандидат проходить за усіма пунктами, але немає водійських прав, то отримати їх можна буде під час навчання.

Заповнити анкету можна онлайн, а потім принести її до пункту прийому, який знаходиться на площі Народній, 4.

Люди на другий етап будуть відбиратися поступово. Я сподіваюся, що претендентів буде багато. Друга частина прийому складається з чотирьох етапів: загальні навички (вміння логічно мислити, приймати рішення в стресових ситуаціях, узагальнювати, аналізувати); фізична підготовка (для чоловіків – біг і підтягування, для жінок – біг і відтискання); військово-медична комісія; тест MMPI (майже 600 питань). Людський фактор у відборі відсутній – усі тести комп’ютерні. Ну, а на фізичну підготовку чи медкомісію вплинути просто неможливо.

За результатами цих етапів претенденти допускатимуться на останній – найважливіший – співбесіду. Комісія складатиметься з психолога, спеціаліста з MMPI тесту, співробітника не місцевої поліції. І що найголовніше – двох представників громадських організацій, яких делегує громада. Чому так? Звісно, відповідальність за нову поліцію несемо ми, але не тільки – ужгородці та мукачівці також мають відчувати, що цей процес залежить від них.

Що ж до кількості, то для Ужгорода та Мукачева потрібно близько 250 патрульних. Такі дані згідно інформації наданої нам управлінням в Ужгороді. Зараз у цих двох містах працює близько 170 патрульних.

Підготовка майбітньої поліції займатиме близько 2,5 місяців. Наразі ми займаємося пошуками бази. На території має бути і стадіон, і плац, і аудиторії, і зв’язок. Моя мета – аби на початку листопада патрульні вийшли на вулиці.

Всі етапи підготовки будуть абсолютно прозорими. Звісно, ми не можемо надати доступу до медичної інформації або вузькоспеціалізованих тем, власне, для патрульних, але все буде настільки прозоро наскільки це може бути. І оскільки все буде відкрито, то й ніякого блату та домовленостей не слід очікувати. Це не тому, що ми такі добрі, а лише задля того, аби нові патрульні вийшли на вулиці, і до них не було питань, як вони потрапили до поліції. Умови для всіх рівні.

Якщо люди бачитимуть, що навіть у цій сфері можна домовитися, то ми втратимо головне – довіру людей. А ми не маємо на це права. І ця поліція відповідатиме усім вимогам та стандартам. Поліцейських готуватимуть за тими самими стандартами, що й поліцію Києва, Одеси і т.д.

До слова, у нас вже працює "Гаряча лінія". Четверо працівниць відповідатимуть на усі питання – у нас таке правило. Навіть, якщо працівник не знатиме відповіді одразу, то він її дізнається і перетелефонує.


Навчання


Частково нову патрульну поліцію готуватимуть до роботи місцеві спеціалісти, частково – ні. Але важливо сказати, що конкурсний набір стосується не лише поліцейських, але й викладачів, які їх готуватимуть. Зараз ми формуємо команду викладачів на базі Ужгорода, але, думаю, що їх не вистачить.

Частина викладачів буде – з Києва та іноземці. Деталі я зможу розповісти вже у ході навчання.

Ми не створюємо якусь історію, яка житиме окремо від життя міста. Ми не кажемо, що ці поліцейські добрі, а всі решта – погані. Ці поліцейські будуть з вашого міста, ви їх знатимете особисто. Ми їх не набираємо з Києва чи з інших міст. Єдина особлива річ – це інших підхід до роботи.

Нова патрульна поліція – це історія, яку не можливо приховати. Ви самі побачите. Люди говоритимуть, цікавитимуться. Цей процес затягне всіх. Я вірю у те, що це стане дуже доброю і світлою сторінкою. І мені пощастило, що я причетний до цього.


Скорочення у міліції


Ми набираємо людей, які замінять патрульно-постову службу, яка зараз є, і ДАІ. Ми це не називаємо скороченням. Усі люди, які зараз працюють в цих службах, мають право на загальних умовах подати документи до нової поліції. Якщо вони складуть усі тести – вони працюватимуть у новій поліції. Нам потрібні люди, які володіють певними якостями. Якщо вони є, то нам все одно, де людина працювала раніше.

Ті люди, які наразі працюють у патрульно-постовій службі, але не пасують за вимогами до нової поліції, можуть звернутися до керівництва і, я сподіваюся, що їм запропонують роботу в офісі чи на інших посадах.


Тренувальна база


База знаходиться в Ужгороді. Наразі там більше і людських, і матеріально-технічних можливостей. Тому тренувальна база буде там. Мукачівцям та мешканцям інших міст потрібно буде кожного дня добиратися. Але відстані не такі вже й великі, тому, думаю, що з цим проблем немає бути ніяких. У Києві теж навчалися люди з різних міст України і добиралися щодня на навчання.


Фінансування


В будь-якому разі фінансування поліції відбуватиметься з державного бюджету. Ми розуміємо, що з Марсу гроші не візьмуться. Бюджети і державний, і місцеві будуть переглядатися. Коли я казав, що наразі немає фінансування, я мав на увазі, що коли планувався запуск поліції в Україні, то мова йшла про кілька великих міст країни. Закарпаття у цьому переліку, звісно, не було. Це не секрет. Цей проект виник після конкретних подій.

Підготовка поліцейських відбуватиметься за певними стандартами. Ми не можемо вигадувати нічого. Не буде такого, що хлопцям в Києві потрібно вистріляти 130 патронів, а на Закарпатті – 10. Для цього потрібні гроші. Це не питання "так" чи "ні". Тому гроші на цей проект обов’язково знайдуться.

Нам, суспільству, потрібно це більше, ніж тим хлопцям, які вийдуть на вулицю. Це історія, яка дає надію на те, що щось зміниться у цій країні. Це те, що люди мають відчути вже у листопаді.



Фото з першого дня прийому анкет до нової патрульної поліції дивіться за посиланням.

Росана Бісьмак, Varosh

Фото з мережі

0 #