Ідеї

День Святого Мартина в Мукачеві: графіка+шрифт=логотип

7 Листопада 2013 6 971

Його розробили напередодні другого вшанування покровителя у місті команда волонтерів на чолі з дизайнером Олегом Олашиним, який свого часу осучаснив логотип, мабуть, найпопулярнішого фестивалю Закарпаття "Червене вино".

Логотип офіційно ніхто не презентував, тому дана публікація є першим представленням. Олег пояснив кожне візуальне рішення. Йому слово.

Пошук графічних символів

День Святого Мартина – свято з надзвичайно глибоким історичним корінням. Ще на самому початку роботи над логотипом було очевидно, що якісь ультрасучасні та трендові рішення взагалі неприйнятні для цього свята. Айдентика Дня святого Мартина повинна бути простою але водночас враховувати історичний контекст та певною мірою асоціюватись з Мукачевом.

Після того, як було перебрано безліч різних варіантів та реалізовано десятки ескізів логотипу, робота над айдентикою свята продовжилась по двох сюжетних лініях.

Перша лінія – це відомий "кінний" образ Мартина Турського в костюмі офіцера Римської імперії, який відрізає мечем частину свого плаща. Символ, можливо, дуже тривіальний, але всім зрозумілий.

Як відомо, в 1376 році грамотою королеви Єлизавети Мукачеву надано дозвіл використовувати печатку із зображенням якраз цієї сцени з життя святого Мартина, а на сучасному гербі Мукачева святий зображений стоячим в митрі єпископа. Тобто, "кінний" образ покровителя Мукачева зараз ніде не використовується. Цей забутий символ міста живе виключно та стінах кількох історичних будівель. То чому б не дати йому друге життя?

Друга сюжетна лінія – символічна, не є буквальним трактуванням образу святого Мартина та базується на асоціаціях вищого порядку. Після тривалого процесу пошуку, аналізу та перебору варіантів, викристалізувався символ, який відповідав всім заданим критеріям. Цей символ – чотирилисник.

Чотирилисник – древній символ кельтів, якими було засновано ремісничий центр на околицях сучасного Мукачева. Чотирилисник – характерний архітектурний елемент готичного стилю (так званий квадрифолій), зустрічається в оздобленні каплиці св. Мартина в Мукачеві. Зрештою, це символ удачі.

Вищезгадані сюжетні лінії розвивались паралельно аж поки не виникла ідея об’єднати їх в одне ціле.

Вже не секрет, що в сучасному світі логотип давно втратив позиції, як основний ідентифікаційний елемент візуального брендингу. Його місце зайняла система ідентифікації. Саме тому об’єднання самодостатнього статичного образу святого Мартина з динамічною та пластичною символікою чотирилисника – рішення не спонтанне, воно продиктоване сучасними вимогами брендингу нового покоління.

Вибір шрифта

Загальна концепція логотипу передбачала розробку шрифтового накреслення з претензією на певну історичність, тому одразу були відкинуті гротески, брускові шрифти, сучасні антикви та ряд інших шрифтових сімейств.

Так як на теренах Римської Імперії в період життя та діяльності Мартина Турського (IV століття н.е.) використовувався латинський алфавіт, його ми теж не могли використати.

Здавалося б, вдалим рішенням є готичний шрифт, адже каплиця святого Мартина в Мукачеві зведена якраз в цьому стилі, і чотирилисник – теж елемент готичної архітектури. Та справа в тому,що готичне письмо характерне виключно для латинського алфавіту, тому стилізація кирилиці під готику – це певний компроміс, а тому довелось відмовитись від цього варіанту.

Фактично, залишились тільки кириличні шрифти – устав та напівустав. Порівняно з уставом, напівустав більш м’який та округлий. Тому було прийнято рішення розробити індивідуальне шрифтове накреслення саме на основі цієї форми кирилиці.

Назву свята на логотипі доповнено написом "Мукачево" – цей хід обов’язково оцінять туристи, які захочуть придбати магнітик на холодильник 🙂

***Завантажити макет брендованого ліхтарика, який потім можна легко роздрукувати на принтері та скласти прямо вдома, можна за посиланням https://dl.dropboxusercontent.com/u/40961791/Maket_lihtaryka_A4.pdf

Також для вас шпалери на смартфон: зберігайте прямо з сайту та завантажуйте на свій гаджет:

3G

4S

5


Більше про саме свято та цьогорічні його особливості читайте у матеріалі День Св.Мартина 2013 в Мукачеві: що планується

0 #