Ідеї

Час читати: пляжні бібліотеки, книжкові секонд-хенди та автомати у метро

12 Червня 2013 5 547

З сучасним ритмом життя не часто знаходиться час на книгу – змістовну та добру. Таку, аби не йшла з голови та змушувала не спати. Lля того, аби хоч якось втамувати книжковий голод, за кордоном взялися до активної терапії.

Так кілька тижнів тому у Барселоні відкрили книжковий секонд-хенд. Тут можна знайти книги усіх жанрів, які тільки душа забажає, і придбати їх лише за 3 євро. Навіть, якщо перераховувати на гривні, виходить не так вже й багато. Принаймні, у наших книжкових магазинах класики за ці гроші не знайдеш.

Більше того, іспанці роблять знижки, якщо хтось забажає купити дві та більше книг. У магазинах можна не лише купувати, а й приносити літературу за символічну винагороду. До слова, книжкові секонд-хенди є й в інших куточках світу, у Шотландії та Берліні, наприклад.

Слід відзначити, що минулого року на кількох пляжах Італії та Австралії також відкривали бібліотеки. Єдина умова – повернути книгу назад у той самий день, йдучи з пляжу.

У червні ж цього року у метро Ноймаркт у Кельні, що у Німеччині, почали встановлювати книжкові автомати. Перший – з прокату детективів – вже працює. Щотижня на його полицях з’являтимуться 800 книг.

Вуличні бібліотеки є й у Нью-Йорку. Тут їх намагаються зробити якомога яскравішими та такими, на які звертатимуть увагу. Що важливо – проект зроблений виключно за державні кошти.

Перша вулична читальня відкрилася днями й в Києві у парку Шевченка. Бібліотека працює за принципом буккросингу: усі охочі можуть приносити та брати будь-які книжки.

Здається і закарпатським містам такі ідеї реалізувати не завадить, чи не так?

Varosh.com.ua

Фото з мережі

0 #