Життя

Спецпроект з Jabil. Алла Погоріляк про натхненну роботу, активний відпочинок та гру “Мафія”

25 Червня 2018 2 042

У рамках нашого спецпроекту з Jabil розповідаємо про професійне та буденне життя працівників компанії. Сьогодні наша героїня – Алла Погоріляк, інженер з стандартизації та якості. 26-річна журналістка приєдналася до команди у 2015 році.

Нам дівчина розповіла про свою роботу, громадське та соціальне життя, активний відпочинок та захоплення – інтелектуально-психологічну гру “Мафія”.

– Алло, розкажи, чому ти вирішила приєднатися до команди Jabil?

– Свого часу, я дуже сильно хотіла потрапити на “Джейбіл”. Для мене було справжньою мрією опинитися серед цих людей і в компанії такого типу. Спочатку, коли я переглядала відкриті вакансії, то думала, що вимоги до кандидатів на посади просто космічні і потрапити сюди нереально. Але поспілкувавшись зі своїми знайомими зі школи, котрі на той період вже працювали тут, я переконалася, що не все так складно і вирішила спробувати.

– Як би ти описала свої теперішні посадові обов’язки?

– Мені здається, що працівники дуже по-різному сприймають проблеми та способи їх вирішення. Ми всі повинні розуміти, що там, де є процес і є виробництво – ідеальних, утопічних станів не буває. Я виконую роль практично фінальної ланки у погодженні та перевірці рекламацій від замовників, будь-яких аудит-відхилень, внутрішніх відхилень. Для мене – це завжди своєрідні загадки, проблеми, які потрібно вирішувати, повністю заглибившись в них. Адже головне – не лише визначити проблему, а й знайти її рішення і переконатися в ефективності останнього.

Неймовірна сатисфакція для мене – усвідомлювати, що проблема над вирішенням якої працювала уся команда – вирішена. Мене дуже захоплює спілкування з представниками корпоративної команди, замовниками, адже від них ми перебираємо цінний досвід та обговорюємо ключові тенденції в сфері стандартизації. Зараз я самостійно виконую обов’язки інженера із стандартизації, відчуваю велику відповідальність за чіткість процесів в компанії, відповідність виробництва тим чи іншим міжнародним стандартам з управління якістю, але тим не менше я знаю, що зі мною вся команда, а також підтримка керівника.

– Що стало основною запорукою вибору функції якості?

– Коли я йшла сюди працювати, то основним бажанням було стати частиною Джейбіла. Мені здається, що в усіх, для кого наша компанія є першим місцем роботи, складається дуже позитивне і незабутнє враження.

– Розкажи про свою освіту (школа, стажування, профільна освіта).

– У виборі майбутньої спеціальності мною керувала велика жага до пригод. На той час, коли я закінчувала школу, журналістика здавалася мені галуззю, де я зможу всі ці задуми втілити в реальність. Саме це бажання створювати власні виклики та пробувати щось нове стало запорукою вибору на користь галузі електроніки. Станом на сьогодні мене більше цікавлять плати та роз’єми, ніж щось пов’язане з новинами чи публікаціями. Ось так мене змінив Джейбіл та сфера, в якій я працюю.

– Як ти ставишся до виробничої індустрії?

– Думаю, що сучасна індустрія виробництва електроніки розвивається дуже швидко і динамічно, тому треба постійно встигати за нею. Ще зовсім нещодавно нові продукти електроніки виходили на ринок кожні 3-5 років, вже зараз все відбувається набагато швидше, змінюються тенденції та основні тренди у технологічному світі.

– Наскільки складно було тобі, як випускнику-журналісту засвоїти інженерний функціонал?

– У своєму житті я знаю дуже багато прикладів успішних людей, котрі не побоялися покинути зону свого комфорту і спробувати щось абсолютно нове та незвичне. Опинившись у відділі якості, я по максимуму використовувала журналістський досвід: усе записувала, читала, занотовувала, запитувала, відвідувала усі навчання в компанії для того, щоб отримати максимум інформації і вміти використовувати її надалі.

– Що серед сучасних продуктів електроніки тобі подобається найбільше/використовуєш найчастіше і чому?

– Як би це тривіально не прозвучало, але звісно ж смартфони, зараз вони є невід’ємною частиною наших повсякденних життів. І як би мені іноді не хотілося при поїздці десь з друзями в гори на відпочинок залишити вдома усі гаджети і забути усі турботи, все рівно завжди беру з собою сматрфон, без нього ніяк.

Дуже зацікавило останнім часом все, що пов’язано з “Smart House technologies” (“розумний будинок”). В Україні ці технології ще не настільки розвинені, але мене завжди дивує, коли наші колеги чи замовники зі США під час візитів в Україну розповідають, яким чином за допомогою цих технологій можна відслідковувати, чим зараз займаються твої діти, контролювати прилади вдома і т. д.

– Що тебе надихає?

– Потрібно вміти шукати натхнення в усьому. Мене надихають люди, подорожі, а також останнім часом захопилася походами в гори з друзями. Спочатку це була пропозиція від колег з відділу якості, а потім мені це насправді сподобалося. Не ризикну ще назвати себе досвідченою у походах, адже наважуюся відправитися в гори тільки влітку – не більше, ніж на 2 дні, та все таки – це безумовно хороший досвід та спосіб проведення дозвілля.

– Чи практикуєш ти письменницьку/блогерську діяльність? Назви улюблені книжки. Що рекомендуєш для прочитання?

– Я часто думаю про це, але вважаю, що якщо розпочинати таку діяльність, то це має бути щось нове та незвичне, щось що насправді буде цікавим для аудиторії. Бути активним у соцмережах – це одне, а вести блог – трохи інше. Контент для блогу має бути гарним та зі змістом. Якщо розпочинати проект – то обов’язково хочу зробити це разом зі своєю сестрою, і він би точно стосувався літератури, музики та кіно.

Серед книжок, котрі справили на мене найбільш враження – “Звіяні вітром” М.Мітчелл, тут дуже цікаво відображені різні соціальні зв’язки, здатність людей адаптовуватись у різних політичних, культурних та життєвих обставинах, про злети й падіння. З українського – “Карбід” А. Любки.

– Розкажи про своє захоплення інтелектуально-психологічною грою “Мафія”. Що тебе найбільше приваблює в ній? Що можеш назвати своїм найбільшим досягненням? Яким чином навички отримані в процесі гри допомагають у повсякденному житті?

– Якщо грати в цю гру, як у вид спорту – то це реально захоплює. Є ціла Федерація Інтелектуальної Гри Мафія (ФІІМ) у всьому світі. Подейкують, що в перспективі дану гру внесуть до офіційних видів спорту, так само, як шахи абощо. Місцями мені складно пояснити основні правила гри, але в основному вона пов’язана з психологічними аспектами розуміння людей та їх поведінки, математикою, стратегією. У процесі гри можна засвоїти навички публічних виступів, комунікувати, плюс – отримати хорошу розрядку. Дуже класно те, що є можливість познайомитися з «мафіозниками» не лише з України, а й з усього світу. Я особисто знаю багатьох бізнесменів, журналістів та інших публічних людей, навіть деяких політиків, котрі серйозно захоплюються цим. Мені найбільше подобається виконувати роль “мирного жителя”, а з найбільших своїх досягнень – участь ужгородської команди у фіналі “Mafia Teams World Championship 2018” у Києві. Це був наш перший командний турнір і з 30 команд ми зайняли шосте місце, що для “турнірних новачків” доволі непогано.

– Що тобі подобається робити у вільний від роботи час?

– Останнім часом почала захоплюватися спортом, більше слідкувати за собою, тому почала практикувати йогу. Крім того – нещодавно відкрила для себе шахи, люблю грати з друзями. Для нас не проблема прийти у будь-який заклад з шахівницею (сміється) і розпочати гру. Поки я завантажила додаток для смартфону – такий цифровий супротивник допомагає мені набувати необхідних ігрових навиків.

– Чи вдається зберігати баланс: робота/особисте життя і як?

– Намагаюся. Раніше мені хотілося дуже багато часу проводити на роботі, повністю себе їй присвятити. Проводити в офісі часу більше на 2-3 години щодня було для мене запорукою відмінного виконання завдань та генерації нових ідей для вдосконалення процесів. Але тут може виникнути проблема “перегорання”. Завжди потрібно старатися працювати швидше та ефективніше, адже ми працюємо для того, щоб жити, а не навпаки. Зараз я стараюся більше займатися собою та самовдосконаленням, зміщуючи фокус на себе, утім не забуваючи про роботу.

– Які моменти були найбільш “переломними” у професійній діяльності? Що допомогло їх подолати?

– Напевне той період, коли на посаді провідного фахівця з документообігу я зрозуміла, що вже досягла певної межі і мені цього недостатньо, тут переді мною постало питання чи продовжувати горизонтальний рух в команді чи рухатись вертикально в іншому напрямку. Я обрала перше, і думаю, що це було найкращим рішенням. Було складно зайняти нову і надзвичайно відповідальну позицію, адже до мене на ній працював спеціаліст, котрий віддав цьому більше 10-ти років з неймовірним досвідом. Це, у першу чергу, тисне психологічно, проте, коли тебе поступово вчать і людина сама проявляє інтерес, то будь-яка позиція досяжна.

– Яку найкращу професійну пораду ти отримувала та від кого?

– Моїми найбільшими радниками, в тому числі й у професійному житті, є мої батьки. Тато – теж інженер за професією, завжди радить мені не боятися виходити за межі свого комфорту, не встановлювати собі штучних лімітів ні в чому.

– Які риси на твою думку мають бути притаманні фахівцю відділу якості в компанії Джейбіл?

– Перш за все: бути проактивним, потрібно завжди старатися робити трошки більше, ніж ти можеш, завжди робити додаткові зусилля над собою.

– Яка цитата характеризує тебе найкраще?

– Оскара Уайлда: “Будь собою, адже інші ролі зайняті”.

– Що порадиш новачкам на Джейбілі?

– Дія завжди приводить до успіху. У нашій компанії потрібно себе проявляти, все залежить від людей, не варто втрачати можливості, адже наша компанія – це унікальна школа, де можна отримати усі знання при бажанні проявити ініціативу.


Читайте також:


Матеріал створено за підтримки Jabil

         

0 #