Life

Крихітна краса: Ксенія Пинзеник про зйомку немовлят та усі тонкощі цієї роботи

13 Лютого 2017 7 213

Мукачівка Ксенія Пинзеник не просто дитячий фотограф. Вона фотографує малят до 20-денного віку. Як виявилося, до цього потрібно спеціально та ретельно готуватися і кожна зйомка це ціла історія.

– Коли ти почала цікавитися фотографією?

– Навіть не можу сказати, коли саме. Завжди захоплювалась цікавими роботами інших фотографів. Особливий вплив мали на мене чорно-білі фотографії, але сама навіть не думала, що могла би займатись цією справою. У мене на той час були інші цілі і зовсім інше бачення розвитку моєї кар’єри. Але трохи більше двох років тому, я зрозуміла, що хочу займатись саме фотографією. І це почало мене затягувати.

– Чому це сталося?

– У кожного в житті настає такий період, коли ти розумієш, що йдеш не тією дорогою і потребуєш змін. Я не з тих людей, які скаржаться на життя, на роботу або ще щось. Вважаю, що ми самі обираємо свій шлях і тільки в наших руках змінити напрямок. Ніхто за нас це не зробить. В той період ми з чоловіком побралися і через деякий час отримали весільні фотографії. З цього все і почалося. Я була настільки задоволена і вражена, що вирішила сама стати фотографом. (ред. – посміхається)

Почала шукати школи, майстер-класи, інформацію. Придбала техніку. Мені пощастило, я потрапила в руки фотографа, який дав мені серйозний старт. Він брав мене на свої зйомки, весілля, в студію… Паралельно я не вилізала з-за комп’ютера, "перелопатила" багато інформації, майже не спала, практикувалася. Це був тернистий шлях навчання, але я щаслива, що не здалася.

Кардинально змінювати напрямок своєї діяльності дуже складно і часом страшно, тому без моїх близьких людей, можливо, я б і не наважилась. Мене постійно підтримували і батьки чоловіка, і мої батьки, і друзі, але найбільше я вдячна, звичайно своєму коханому чоловіку. Завдяки його підтримці, я займаюсь тим, що приносить мені найбільше задоволення в житті!

– Останнім часом до інших своїх напрямків ти додала дитячу зйомку. Як наважилася на роботу з малятами, яким всього лише кілька днів?

– Так! Зйомка новонароджених стала для мене особливим напрямком! Звичайно, без знань неможливо займатися зйомкою немовлят, тому поїхала вчитися в Київ. Перед цим знайшла одного з кращих фотографів саме у зйомці новонароджених, який їздить країнами Східної Європи та навчає цьому напрямку. Навіть після навчання ми продовжуємо спілкуватися.

У нас створена група з дівчатами, які також вчилися зі мною – в ній ми обмінюємося досвідом, питаннями, порадами і отримуємо критику чи похвалу від нашого майстра. Окрім цього завжди передивляюся майстер-класи відомих американських фотографів та вже знову планую їхати цього року на підвищення кваліфікації. До того ж в своїй роботі я використовую тільки природні та безпечні позування для діток, які попередньо обговорюються з батьками.

– Які особливості такої зйомки? Чи є якісь певні приготування до неї?

– Як і в будь-якій зйомці є свої особливості. На неї я беру діток тільки віком від 5 до 20 днів від дня народження. Так як дітки фотографуються у сплячому вигляді, то саме цей період дозволяє зробити зйомку максимально комфортною та різноманітною.

Відзначу, що найкращий час для зйомки до 12-14 днів. В цей період дитина максимально спокійна, багато спить, її нічого не турбує, та і мама в більшості випадків ще не знає, що таке не спати ночами від плачу. Після 14 днів більшість діток починає турбувати животик, вони стають більш чутливими і звичайно, це впливає на різноманітність та тривалість зйомки.

Наразі усі зйомки проходять тільки дома у батьків, я сама приїжджаю до них. Всі реквізити беру свої.

Перед зйомкою ми обов’язково з батьками готуємося! Я розповідаю, який має бути температурний режим в кімнаті, яка кімната найбільше підійде для зйомки, скільки часу вона буде тривати, хто має бути на зйомці і чия допомога нам знадобиться, як підготувати дитину, як все буде проходити, а також відповідаю на всі поточні запитання. Для мене найголовніше – це комфорт мами і дитини. Тому намагаюсь завжди надати повну інформацію щодо процесу.

– Коли потрібно записуватися на зйомку, адже дитина може народитись або скоріше або пізніше планової дати?

– Найкращий період, це подзвонити фотографу ще під час вагітності. Тоді батьки вже можуть отримати всі відповіді і спокійно готуватись до пологів, а потім вже і до зйомки. Коли дитинка народиться, то бажано в перші дні повідомити про це фотографа та запланувати дату зйомки. Цей час важливо не проґавити, так як після народження дитини у батьків відразу з’являється багато клопотів і згадують про зйомку, коли дитина вже досить велика. Часом буває таке, що вже на зйомку дитинка не підходить через вік.

– Що найцінніше та найцікавіше у таких проектах?

– Для батьків, звичайно, зберегти спогади у вигляді таких фотографій! Новонароджені дітки змінюються кожен день і вже через місяць, батьки не будуть пам’ятати, якою дитина була при народженні, а що казати, коли мине рік, два, десять…
Звичайно, можна наробити фотографій на телефон. Але жодна з них не замінить професійної зйомки. Ми ж не знімаємо наше весілля на телефон, то чому ж ми маємо відмовляти своїй найдорожчій дитині у такій зйомці? До того ж у нас є всього 1 шанс. 1 шанс за все життя, зробити своїй дитині таку фотосесію. Багато хто не розуміє цього. А коли розуміє, то вже стає пізно.

Особисто для мене це дуже емоційна зйомка. Коли береш дитину на руки то відбувається якась нереальна хімія. Ти одразу відчуваєш контакт. Можливо, це пов’язано з тим, що я жінка і маю від природи материнські інстинкти. Але те тепло, яке ти відчуваєш до дитини нічим не замінити. А потім ми починаємо творити красу разом. Мами бачать як я ставлюсь до їхніх діток, тому ми одразу знаходимо спільну мову, навіть якщо зустрічаємось вперше тільки на зйомці.

– Чи легко наважуються на таке батьки?

– Не знаю, що відбувається до того моменту, як лунає дзвінок в моєму телефоні або приходить повідомлення в соцмережах… Але в більшості випадків, коли батьки дзвонять запитати про зйомку, то зазвичай вони вже до неї готові. Перед остаточним замовленням у них є багато запитань. І це дуже добре. Тому що володіючи інформацією, ми зможемо одразу плідно працювати. До того ж під час зйомки я завжди розповідаю, що буду робити і яке позування використовувати. Таким чином у нас з мамою виходить дуже класний тандем.

– В яких містах знімаєш – лише в Мукачеві чи по всьому Закарпаттю?

– Знімаю у різних кутках Закарпаття. Єдине, наперед з батьками домовляємося про транспорт та усі витрати, якщо зйомка за межами Мукачева.

– Чим ти займалася до фотографії?

– За освітою я маркетолог. На останньому курсі почала працювати за спеціальністю. Спочатку менеджером з реклами 1 рік, а потім 6 років пропрацювала керівником відділу маркетингу та реклами в автомобільній компанії. Чесно кажучи, планувала своє життя зовсім інакше, але дуже радію, що зробила перші найскладніші кроки і не побоялась все змінити. Тепер я насправді щаслива.

Росана Тужанська, Varosh

Фото: Ксенія Пинзеник

0 #