Культура

Timelapse Ужгорода: 35 тисяч фотографій і три місяці безперервного натхнення

27 Вересня 2013 7 697

Ужгородці Володимир Боїшко та Михайло Микита вчора зуміли 4 тисячам ужгородців показати наскільки гарне їхнє місто. Особливо важливим є це через те, що з ним відбувається в останній кілька років.

Відео повністю відзняте з фотографій та виконане у різних техніках таймлапсу. Період зйомки склав близько 2,5 місяців, за цей період було зроблено понад 35 тисяч фотографій. Воно відзняте і змонтоване у форматі 4к (3840х2160). До речі, це перше відео в Україні змонтоване у цьому форматі. Найперший тайслапс ужгородців ми можете побачити тут

Хлопцям по 27 років. Вони мають основну роботу, абсолютно не пов’язану з відеозйомкою. Освіту – також. Утім, як Михайло, так і Володимир, що дружать з дитинства, захоплюються фото та відео. Ніякої комерційної мети перед собою не ставлять, просто люблять своє місто і хочуть зробити для нього щось якісне та хороше. Яскравим таймлапсом хлопці хотіли привітати всіх жителів та гостей Ужгорода з наступаючи Днем міста.


– Чому ви вирішили відзняти другу частину таймлапсу про Ужгород?

– Якось на телеканалі "Тиса 1" ми обмовилися, що вона буде і вже мусили дотримати слово. Хоча, якщо говорити чесно, то ми дуже хотіли це зробити. Ми проаналізували усі помилки та недоліки першого відео і не допустили їх у новому.

– Скільки знадобилося часу на зйомку та монтаж?

– Майже три місяці – усе літо. Утім, це поза робочим часом: ввечері та на вихідних.



– Скільки фото ви зробили?

– Є кадри, у яких по 500 фотографій. Процес подекуди займав по три години в одній точці. Якщо потрібно було робити кадри у русі, то ми робили одну фотографію, потім через крок іншу, і так 200 кроків, це було найважче, але найвидовишніше у кінцевому результаті. Ніяких особливих технічних засобів у нас не було. Ні рельсів, ні чогось іншого.

– Де цьому вчилися чи усе інтуїтивно?

– Швидше за все, інтуїтивно. Єдине наше навчання – це те, що ми дивилися різні відео, вивчали технології, техніки. Усе відбувалося у нас методом спроб і помилок.


– Ви задоволені кількістю переглядів першого та другого відео?

– Так, звісно. Перше – переглянуло 20 тисяч користувачів. Друге – буде ще більше, бо лише за перший день майже 5 тисяч переглядів. 

– Чим перше відео принципово відрізняється від другого?

– Тим, що воно виконане у технології 4К. Це займає дуже багато часу при обробці відео, бо його розширення у рази більше, ніж у Full HD. Чіткість зображення, відповідно, – теж. Наразі ця технологія активно впроваджується у Європі. В Україні ж ми перші, хто зробив відео таким чином. Ми вирішили: якщо вже робити, то робити. (ред. – посміхаються)

– Знайомий фотограф казав мені, що таймлапси – це смерть для камери. Це правда?

– Так, тому ми знімали на кілька. (ред. – сміються) Насправді, виробники камер дають гарантію на 40 тисяч кадрів, а ми вклалися на двох у 35 тисяч. Але навіть, якби й так, ми б все одно це зробили.

– Відкрили для себе багато цікавих місць?

– Це була, така собі, подорож рідним містом, у якому ми жили все життя, але нічого такого не бачили. Нас навіть пустили знімати на собор, що перед "Україною". Навіть не думали, що туди потрапимо. На дах "Закарпаття" нас не пустили, але ми зняли номер і зробили потрібну кількість кадрів. Загалом же, люди нам радо допомагали.

– Кінцевим результатом ви задоволені?

– Так, адже ми багато разів переглядали відео. Практично два дні перед тим, як викинути його у мережу, безперестанку його дивилися і підправляли недоліки.

– Місто не у найкращому стані сьогодні. Чи просто було вам знайти бездоганні локації?

– Досить складно. Головна проблема – білборди, сітілайти та інша зовнішня реклама, що псує наше місто. Від деяких планів нам взагалі довелося відмовитися через це. Але нам хотілося підбадьрити місян і показати їм, що не все знищено та зіпсовано і що своїм містом потрібно пишатися у будь-якому разі. А головне – робити щось для нього.

Росана Бісьмак, Varosh

Зйомка, обробка, монтаж: Володмир Боїшко, Михайло Микита

Музика: Blackmill – Miracle

Для найкращого перегляду, в налаштуваннях якості відео оберіть "Оригінал"

0 #