Культура

Мандрівний фестиваль Docudays UA проходить на Закарпатті

25 Жовтня 2017 1 679

Фест розпочався в Ужгороді 14 жовтня з відкриття фотовиставки «МОЯ АРМІЯ. Бачити серцем», в основу якої лягли роботи із фотокниги «.RAW. Історія змін українців та армії». Презентували проект її куратор(к)и – Іван Чернічкін і Анна Войтенко, а також запрошені фотограф(к)и – Олександр Гляделов, Максим Левін, Сергій Моргунов, Юлія Кочетова-Набожняк. Вони розповіли про свої останні проекти, присвячені військовому конфлікту, а також життю внутрішніх переселенців.

«Метою було зробити історію про зміни в армії. Наша група зібрала фотографії, ми написали тексти та залучили канадського фотографа Дональда Вебера, аби отримати погляд іззовні. Адже для нас, українців, ця війна – дуже особиста й болісна історія, а ми хотіли отримати «охолоджений» погляд, так і склали проект книги «.RAW. Історія змін українців та армії». Щоби витримати об’єктивність, необхідно було залучити іноземного експерта: для нас, безумовно, усі наші бійці – герої, але є небезпека отримати занадто пропагандистський результат. Водночас ми розповідаємо історію через людей і, звісно, усе це емоційно заряджено», – ділиться Анна Войтенко.

Окрім цього, на відкритті відбувся показ фільму «До скорого», який презентувала його режисерка Юлія Кочетова-Набожняк.

Другий день Мандрівного Docudays UA в Ужгороді, 15 жовтня, – це показ стрічки «Боротьба Джамали» (режисерка Елін Йонссон), яку представляв Алім Алієв, співзасновник «Крим SOS» і програмний директор «Кримського дому». За його словами, на сьогодні зафіксовано 300 випадків порушення прав людини на півострові, окрім цього, нараховується 47 політв’язнів, 18 людей уважаються зниклими та ще 6 вбитими за політичними мотивами.

У своїй промові Алієв визначає такі основні тенденції в реальності, що зараз панує в Криму:

Детальний розклад показів та подій на ці вихідні дивіться за посиланням.

Фото: Михайло Мельниченко

0 #