Культура

“Було, є і буде”: виставка про неформальний рух у Виноградові

11 Лютого 2014 2 113

9 лютого Роберт Тіводор презентував у виноградівській галереї "Імпасто" виставку, що розповідає про історію неформальної молоді міста.

Зібрані фото датовані від 60-их років і до сьогодні. Представлено близько сотні світлин. Зібрав експозицію Роберт Тіводор.

– Бунтарство та революціонерство завжди було популярним та виділяло людину з натовпу. Бажання бути не таким як інші, виразити свій внутрішній світ через зовнішність та манеру поведінки, а дуже часто і свій протест – завжди було властиве певним групам молодих людей, яких стало прийнято називати неформалами. Суспільство часто їх не сприймало, у радянські часи навіть робило спроби боротися з цим "жахливим західним впливом", але цим тільки підливало масла у вогонь, – розповідає Роберт.

Ініціатор виставки зазначає, що неформальний рух у СРСР і, власне, у Виноградові теж, виник у 60-х і на пряму асоціювався із західною рок-музикою, такою як Beatles, Rolling Stones, Doors, Pink Floyd.

– Дістати оригінальні платівки цих музичних ідолів було майже нереально, то фанати задовольнялися перезаписаними по декілька разів бабінами чи касетами, а також перефотографованими зображеннями. Неформали намагалися усіма можливими способами бути подібними на своїх кумирів. У моду субкультури входили нові зачіски, новий стиль одягу, місцеві музиканти намагалися грати схожу музику. Під кінець 60-х у Виноградові з’явилися такі гурти як "Фламінго" і "Сіріус". Хлопці вигадували всілякі хитромудрі способи вирізнити одяг: все частіше поширювалася практика кольорових лампочок по зовнішніх швах штанів, а пізніше у моду зайшли, так звані "варёнки" (виварені у хлорованому розчині джинси), – ділиться Роберт Тіводор.

До слова, на презентації виставки виступив гурт "Оригінал", що утворився саме у 60-их. 


Кількома фото з виставки Роберт Тіводор поділився і з нами.

Виставка триватиме до 5 березня.

Varosh

Фото: Олег Ільчин та з архіву Роберта Тіводора

Відео: Андрій Олаг

0 #