Культура

Brutto: кров з молотком

22 Травня 2015 5 024

В Ужгороді відбувся довгоочікуваний перший концерт гурту “Brutto”. Вісім дужих чоловіків відіграли півторагодинний концерт у рамках всеукраїнського туру “Партизан Рок”.

Білорусько-українська бригада революційного угару та творчої відсічі Brutto офіційно заявила про своє існування 1 вересня 2014 року – одразу по тому, як відбувся останній концерт прощального туру гурту “Ляпис Трубецкой”. А вже 12 вересня світ побачила перша платівка новоутворення “Underdog”. Відтоді у хлопців концерти через день – успадковані від Ляпісів знакові “Воины Света” та інші тексти у нових аранжуваннях, спортивні хіти “Мяч” і “Гири” та титульний трек “Underdog”, вже згодом додається “Гарри” – пісня присвячена всім українським хлопцям, які полягли у боротьбі з агресією путінської Росії.

Одесити Денис “Лефт” Мельник (вокал) і Петро “Петя Аист” Лосевський (вокал) – українська складова проекту, решта – білоруси Денис “Шуруп” Шуров (ударні), Павло “Рудбой” Третяк (гітара, мандоліна, клавішні), Денис “Диня” Стурченко (бас-гітара), Віталій “Огурец” Гурков (вокал) та Сергій “Бразил”. Сергій Міхалок – культовий лідер формування, протягом концерту часто відступає на задній план і спостерігає за процесом з висоти барабанної установки.

В Ужгороді на концерт зібралося небагато людей. Варто, нарешті, бути чесними з собою – у нашому місті всіх представників субкультур та андеграунду разом взятими не вистачить, щоб вщент заповнити концертну залу. Іноді це добре і вдаються унікальні затишні концерти. А іноді стається так, як сталося цього вечора з “Brutto” – хлопці майже не спілкувалися з залом: ні пафосної античної поезії, ні “Жыве Беларусь!”, ні, зазвичай, громоподібного “Слава Україні!” в Ужгороді не сталось. Незважаючи на це, програма відіграна максимально потужно, і з вокалом у хлопців все гаразд, особливо зважаючи на те, що пів гурту це люди, які до “Brutto” музикою не займалися.

“Brutto – це буквар для дорослих”. Професійні музиканти та професійні спортсмени хором пропагують чесну працю, любов до друзів, сміливість та відповідальність, наполягають обирати шлях воїна-захисника і погрожують жорстокою фізичною розправою воїнам-загарбникам. Агресія не приховується, до неї закликають. Не терпіти! Краще лютувати там, де щось насправді не так, ніж жити в країні де фанати Сталіна хрестяться на його могилі і вечорами підспівують вічно молодому Кобзону у мріях про реанімацію Радянського союзу. “Brutto” запевняє не сподіватися ні на кого, окрім себе. Бо тільки країна, в якій кожний може захистити свій дім і свою сім’ю – ніколи не буде поневолена.

Сергій Міхалок неодноразово висловлював своє захоплення українським народом, який зміг протистояти становленню тирана. Подвиг Революції Гідності дає йому надію, що одного разу на це наважаться і його рідні білоруси. Саме через це машина кремлівської пропаганди вперто шиє Міхалку неонацизм, хоча, насправді, жоден з учасників формації “Brutto” не є членом радикальних рухів. На разі, виступи гурту заборонені у Білорусії та Росії, концерти Європою періодично зривають вороги і хейтери. Міхалок з колегами перебувають на завершальній стадії процедури отримання дозволу на постійне проживання в Україні.

“Brutto” – це гурт, якого бояться тирани. “Перемагає не той, хто більший і сильніший. Перемагає той, хто готовий іти до кінця!”. Нам ще стільки всього треба зробити – музика “Brutto” стане у нагоді.

Катя Маріаш, Varosh

Фото: Віталій Маріаш

0 #