Культура

Благодійний показ мод: надія для Надії

15 Грудня 2014 5 444

12 грудня у хустському готельно-ресторанному комплексі "VIP" відбувся показ моди, творчості та мистецтва "Fashion for Action". Десант відомих дизайнерів з Києва, Львова та Ужгорода приїхав у невеличке закарпатське містечко, аби завдяки своїй творчості дати надію на одужання хворій дівчині на ім’я Надія… Під час благодійного аукціону вдалося зібрати 41 450 гривень для штучного протезу. За кілька днів дівчина їде на операцію.

Кращий дизайнер чоловічого одягу за версією першої української премії у галузі моди Best Fashion Awords у 2013 році Артем Климчук не вагаючись погодився на запрошення організаторки дійства Марини Лунченко приїхати в Хуст.

–  Я подумав, чому б і ні. Чому між тим, як готувати колекції для шоу-румів у Парижі, не з’їздити в Хуст. Плюс – я ніколи тут не був, –  прокоментував свою появу на Закарпатті дорогий київський кутюр’є.

Фантастично яскравий, свіжий і динамічний показ від бренду "ARTEMKLIMCHUK" виявився справжньою подією для місцевих модників і модниць. Не кожен киянин має змогу побувати на UFW чи інших знакових подіях вітчизняної моди. Тож візит самого Артема Климчука запам’ятається надовго.

Ніжна, витончена і в той же час розкішна Лілія Дзундза. Львівська дизайнерка восьмий рік професійно працює у фешн-індустрії і таки привернула до себе увагу модних критиків. Її колекції неординарні, образи жіночні і вишукані, матеріали дорогі і добротні, якість роботи бездоганна. Як результат – співпраця з польськими, російськими, іспанськими, італійськими, португальськими клієнтами.

– Я привезла до Хуста дві колекції. Це вже не перший мій показ на Закарпатті, але традиційно залишаються гарні враження від подій. Підтримую організаторів у їх добрій справі і вірю, що завдяки таким акціям добра у світі стане більше, – зазначила Лілія Дзундза.

Ужгородка Роксолана Новак також представила дві колекції. Перша, під назвою "Neobarocco", продемонструвала, як, на думку дизайнерки, повинна виглядати жінка нинішнього осінньо-зимового сезону. Пальта з необароковим принтом у поєднанні з капелюшками від Хустської фетро-фільцевої фабрики чудово поєдналися одні з одними. А розкішна колекція елітних шуб нікого не залишила байдужим.

– Я знаю, якою ціною робляться такі покази і скільки для цього потрібно зусиль. Тому вітаю організаторів зі вдалим заходом. Здоров’я – найважливіше, що може бути у житті. Тому якщо ми бодай одній дівчині допомогли, це вже дуже гарний результат.

Торгова марка  "a.Tan" by Andre Tan, представництво якої знаходиться в Ужгороді, гармонійно доповнила модний показ. Вечірні і коктейльні сукні буяли квітами, мереживом, яскравими кольорами і витонченими силуетами. Адміністратор магазину Ольга Бартєнєва зазначила, що охоче підтримала акцію і, взагалі, вітає будь-які ініціативи, направлені на добро.

Спеціальною гостею заходу була редактор сайту українського глянцю "VOGUE" Віолетта Федорова. Вона також спеціально приїхала з Києва, аби підтримати організаторів і на основі образів мукачівського бутика "Dolce vita" розповіла про останні тенденції світової моди. Також Віолетта обрала двох найсильніших гостей вечора та вручила їм подарунки.

У несподіваній іпостасі виступила ведуча показу Лариса Липкань. Журналістка показала гостям колекцію прикрас, виконаних у техніці "Вишивка бісером". Моделі дефілювали по подіуму у чорних сукнях, які прикрашали ніжні кольє. Одне із них було виставлено на аукціон у якості лота і зібрало чималу суму.

Власне, продані лоти і благодійний внесок за квитки і стали основним джерелом збору коштів для Надії. Кожен дизайнер віддав на аукціон якусь річ. Крім того, багато меценатів, спонсорів, майстрів хенд-мейду люб’язно погодилися підтримати акцію. Так, в якості лотів на аукціоні були розіграні вікенд на двох у санаторії "Карпатія", фотосесія відомого закарпатського фотографа Томі Бодова, сертифікат на безкоштовний майстер-клас з карвінгу від Наталії Донської і агенції "Добрий Фей", брош-букети від Олександри Токар, вечеря на двох у ресторанах "VIP",  "VERANDA" та "Barry Barr’s Irish Pub", інтер’єрний авторський ведмедик від Петри Пайдич, подушки з новорічної колекції інтер’єрних прикрас від Каті Моргентал і Маріанни Макарович, капелюхи від хустської фетро-фільцевої фабрики, картина Наума Рєпкіна від Ярослава Шафаря, сертифікат на СПА-процедури у салоні VIP, боксерські рукавиці з особистим підписом Віталія Кличка від Валерія Пацкана, віночки ручної роботи від дизайнерки Лілії Братусь-Малявкіної і київського бутика "OТАМАН", сертифікат від радіо "Люкс-ФМ" і талеканалу "Перший кабельний" на виготовлення і розміщення протягом місяця рекламного відеоролика, свічки ручної роботи від вихованців Вишківського дитячого будинку для неповносправних осіб.

У результаті продажу лотів і збору благодійних внесків вдалося зібрати 41 450 грн. Всю суму цього ж вечора було передано Надії Гусак. 25-річна дівчина страждає на ревматоїдний артрит. З недугою вона бореться вже 15 років, але хвороба прогресує. У Надії вражені руки і ноги, це впливає на моторику, здатність ходити і працювати. Кілька місяців тому настало загострення. Тазобедрений суглоб настільки "з’ївся", деформувався, що дівчина може перестати ходити. За лікування Надії готова взятися українсько-швейцарська клініка у Чернівцях. Аби припинити страждання дівчини, потрібно замінити хворий суглоб на протез. Коштує він 8 тисяч доларів.

Половину суми Надя назбирала. Залишалося 4 тисячі доларів.

– У зв’язку зі стрибками курсу валюти, суми, якої ми сьогодні назбирали, недостатньо, але я обіцяю знайти додаткові кошти. Тож Надія ще цього року поїде на операцію, – каже організатор вечора Марина Лунченко.

– Взагалі, я дуже задоволена тим, як все відбулося. Надзвичайно приємно було бачити, як люди, попри власні справи і клопоти, не відмовляли і охоче відгукувалися на пропозицію долучитися до організації. Дякую дизайнерам, усім дівчатам-моделям, хореографу Іштвану Федьо, співаку Івану Сяркевичу, фотографам, ведучим, гостям, які відвідали показ та брали активну участь в аукціоні. Після таких справ з’являється віра і надія, що добра у цьому світі багато і що воно обов’язково переможе.

Лариса Липкань, Varosh

Фото: Томі Бодов 

0 #