Ідеї

Сharter city: хартійні міста – спроба втілити утопічні роздуми

12 Березня 2013 4 337

Пошуки моделі ідеального укладу, зокрема на прикладі міст чи держав тривають вже не перше століття. Томас Мор писав про «Утопію», Томмазо Кампанелла про «Місто Сонця».

Не тільки теорія, а й вдалі приклади з історії провокують сучасних інтелектуалів на експерименти, натомість остання модерна спроба втілити ідею ідеального міста в Гондурасі провалилася.

Щоб зрозуміти, про що мова сьогодні, тобто що таке приватні міста, або хартійні міста (міста хартії), потрібно зробити три речі:

по-перше, дізнатися про історію німецького міста Любек, розташованого на узбережжі Балтійського моря, яке існувало за власними законами і стало гордістю Священної римської імперії;

по-друге, проаналізувати секрет успіху та розбудови Гонконгу, Дубаю, Сингапуру;

по-третє, познайомитися, бодай онлайн, з американським економістом Полом Ромером, його ідеями та переглянути виступ вченого на TED

А ось і кілька прикладів хартійних міст у різних куточках світу:

Проект приватного міста у Гондурасі, створення якого остаточно провалилося у другій половині 2012 року

Місто Сондо в Пд.Кореї, яке зводиться на насипному острові за 60 км від Сеулу

Проект технологічного міста у Кенії. Існує поки тільки на рівні ідеї

Ідея хартійних міст – у автономності, мобільності та гнучкості. Вони повинні функціонувати на основі унікального адаптивного законодавства, адміністрування, власної правоохоронної та податкової системи.

Такі міста є системами, які повинні існувати на основі найновіших технологічних рішень і не бути обтяженими жодними бюрократичними чи іншими факторами розвитку, які обумовлені державами чи територіями, в межах яких створюються міста.

За задумом Пола Ромера, модель хартійного міста повинна ґрунтуватися на горизонтальній комунікації, добровільній згоді та ініціативі його жителів. Люди мають переїздити у такі міста не через бідність чи пошук роботи, а через бажання комфорту та унікальних можливостей.

Звісно, створення хартійного міста в межах Закарпаття або бодай десь поряд виглядає абсолютно нереально, але окремі положення теорії могли б наштовхнути на роздуми місцевих мерів, чиновників та громадських активістів.

Дмитро Тужанський, Varosh.com.ua

На фото до публікації – Гонконг

0 #