Ідеї

Місяць Миколи Вінграновського

29 Квітня 2013 9 360

Протягом 30 днів квітня в країні, звичайно, не всі (не будемо перебільшувати), але чимало людей звернуло увагу на творчість справді великого українця.

Проект «Місяць Миколи Вінграновського» зачіпає не тільки ідейністю чи організаційністю, і навіть не списком залучених селебретіс. Він – це приклад для інших, який варто втілити ще не один раз.

Все просто: за ініціативи «Благодійного фонду імені Миколи Вінграновського» кожен зміг долучитися до розкриття багатогранності та популяризації таланту Миколи Вінграновського – знакового українського шістдесятника, поета, актора, режисера, сценариста, публіциста…

Так, у столичному кінотеатрі «Мегаплекс» безкоштовно показали кращі фільми митця, у тому числі відзначену в Каннах стрічку «Повість полум’яних літ».

Водночас, вітчизняні музиканти, зокрема Крихітка, Tomato Jaws, Дмитро Шуров, почергово презентували власні пісні на тексти Миколи Вінграновського, які звучали на хвилях українських радіостанцій.

Крихітка

Tomato Jaws

Дмитро Шуров

Чимало вітчизняних зірок долучилися до фотопроекту «Вінграновський повсюди». Це і Олександр Пономарьов, і Ніна й Тоня Матвієнко, і Андрій Хливнюк з «Бумбокс», і Олег Михайлюта (Фагот) з «ТНМК», телеведучі Маша Єфросиніна, Юрій Горбунов, Василіса Фролова, Олександр Педан та Катерина Осадча, актори Остап Ступка і Володимир Горянський, засновники Українського тижня моди Володимир Нечипорук та Ірина Данилевська, хореографи Олена Шоптенко і Дмитро Дікусар, футболіст Олександр Шовковський, гімнастка Лілія Подкопаєва та інші.

Примітно, що фото кожного з них супроводжував обраний ними фрагмент творчості Миколи Вінграновського. Більше того, зіркам довелося чимось, так би мовити, пожертвувати: Дмитру Шурову вперше за останні роки спуститися в метро, Андрію Хливнюку відірватися від запису нового альбому, Василісі Фроловій завітати до Національного науково-природничого музею.

До речі, остання дуже влучно охарактеризувала успішність всього проекту: «Процеси, пов’язані з мистецтвом, не терплять агресивного втручання ззовні. Саме тому ідеї популяризації української поезії і літератури частіше за все обертаються провалом. Зовсім інша справа ? нестандартні проекти із залученням різних медіа. Дуже сподіваюся, що вигаданий перфоманс, учасницею якого я мала щастя бути, донесе поезію Вінграновського до нових поколінь і вдихне у неї нове життя».

Усі фотороботи були презентовані разом 26 квітня у «Шоколадному будинку» на підсумковій виставці.

Також в межах проекту відбувся конкурс ілюстрацій до поезії генія. Кращі роботи опублікують у новій книзі «Вінграновський. Вибране» видавництва «Фоліо».

Окремо слід згадати про змагання школярів у майстерності декламування текстів Миколи Вінграновського. Ця ініціатива розтяглася на понад 3 місяці.

Varosh.com.ua

0 #