Ідеї

Інфрачервона фотографія: Олег Григор’єв

25 Лютого 2013 3 430

Експеримент – це один з двигунів прогресу. Як і декартівські сумніви на кшталт "варто – не варто".

Інфрачервона фотографія є яскравим прикладом експерименту, грою з відтворенням реальності. Коли дивишся на світлини Олега Григор’єва, будь-які сумніви, чи варто було йти на цей експеримент, відпадають.

За словами фотографа, це абсолютно новий жанр. Раніше інфрачервону фотографію використовували військові, лікарі, астрономи, стоматологи. І тільки нещодавно вона стала предметом естетичного дискурсу, коли фотографи прагнуть зняти світ "навиворіт", показати кольори, які людина не в змозі побачити оком, розкрити надзвичайне у звичайному.

"За допомогою фотофільтра можна отримати ефект легкості і сюрреалістичності знімка. Наприклад, зелена трава і листя виходять сніжно-білими, вода і небо — темно насиченого кольору, а спекотне літо перетворюється на холодну зиму. Єдиний недолік при фотографуванні через інфрачервоний фільтр — це фактично відсутність "попереднього перегляду картинки" у видошукачі, тобто проводити зйомку доводитися в сліпу, і виставляти налаштування зйомки потрібно в ручному режимі" — говорить Олег Григор’єв.

З інфрачервоною фотографією, каже він, так само як і з плівкою: результат важко передбачити, а оцінити можна лише після проявлення.

Дмитро Тужанський, спеціально для Varosh.com.ua

Фото люб’язно надані Олегом Гигор’євим

0 #