Ідеї

Графська пивоварня у Мукачеві: відтворюючи традиції доби Ференца Ракоці ІІ

14 Вересня 2016 7 727

Свого часу пивний бренд "Львівське 1715" презентував себе як перше українське пиво, побудував на цій тезі основну рекламну кампанію та почав завойовувати шанувальників.

Але майже відразу до Львова надійшла звістка з Мукачева, де перша пивоварня була заснована ще у 1701 році відповідною грамотою-указом Ференца Ракоці ІІ. І саме ця пивоварня в мікрорайоні Підгоряни є першою на території сучасної України.
Однак, на жаль, з тих часів, ба навіть з часів існування сучасного пивзаводу в Мукачеві, збереглися лише традиції пивоваріння. Наразі в місті працює лише одна пивоварня – у ресторанному комплексі “Графський Двір”. До неї була пивоварня у готелі “Зірка”, але рік тому вона припинила існування через відповідні зміни в законодавстві.

Натомість Графська пивоварня лише набирає обертів. Тут не бояться експериментувати і радитися з гостями, дегустувати та проводити з’їзди пивоварів, нещодавно почали наливати пиво у скляні пляшки, з собою, і готові навіть до нарощення виробництва, але головне – зберегти традиції якості.

Затіяв пивоварню власник “Графського двору” Михайло Ганічка, який сам полюбляє пиво, і варить його власноруч. Більше того, разом з трьома помічниками вони самі змайстрували усе необхідне обладнання для пивоварні.

– Стати справжнім пивоваром і варити крафтове пиво – це моя ідея фікс, – каже дядя Міша. – Тому я вже давно почав цікавитися процесом варіння крафтового пива, крафтовими пивоварнями, знайшов чимало однодумців по всій країні, які вже цим займаються. У всіх, в кого питав поради, ніхто не відмовляв, залюбки ділився досвідом, бажав удачі. І схоже у нас вийшло.

Солод та хміль дяді Міші привозять з Німеччини, дріжджі – з Франції. Вода закарпатська, джерельна та підготовлена.

– Спочатку я багато експериментував, давав куштувати зварене пиво гостям, обговорював з ними смак, експериментував далі. Наразі ми варимо 4 сорта пива – біле, бурштинове, темне та від пивовара, тобто яке маю дяку зварити, під настрій, – з посмішкою розповідає дядя Міша.

За його словами, хоч солод та хміль у нього німецькі, відвідувачі “Графського Двору” більше полюбляють м’яке пиво, без яскраво вираженої гірчинки.

Пиво у “Графському дворі” подають у фірмових бокалах та пропонують відповідну, звичайно ж, закарпатську закуску під нього – шовдарь, ковбаски. Усе власного виробництва.

– Коли заснували пивоварню, то перш за все прагнули, аби до смачної закарпатської кухні гості могли замовити також якісний автентичний напій. Для Закарпаття – це не тільки вино, яке ми також пропонуємо, а й пиво. Так вирішив на початку ХVIII століття Ференц Ракоці ІІ, і ми зобов’язані ці традиції берегти і розвивати, – наголошує дядя Міша.
Ми згодні 😉


Контакти:


Varosh

0 #