ART

Галерея Ілько. Відкриття

17 Березня 2013 15 486

З 16 березня перший на Закарпатті арт-центр – офіційно відкритий.

На урочисту подію прийшло чимало містян та гостей з інших міст області та країни. Близько 15.00 на першому поверсі галереї, поряд з експозицією робіт Івана Ілько, що стала першою у центрі, зібралися на прес-конференцію журналісти та фотографи. Власники люб’язно розповіли усі деталі відкриття та плани на майбутнє.

За словами сина Івана Ілько – Михайла, у найближчих планах відкриття виставок не лише класичного живопису, а й сучасного мистецтва, інсталяцій. Утім, головні дві вимоги до творів, що будуть представлені у центрі: вони не мають “гнівити Бога” та ображати відвідувачів.

Що ж до концертів та культурних вечорів, які заплановані у арт-центрі, то власники переконують, що тут лунатиме лише інтелектуальна та витончена музика: жодної попси та важкого року у цих стінах чути не доведеться.

Виставки триватимуть не менше місяця, аби кожен охочий зміг прийти подивитися, нікуди не поспішаючи все розгледіти, а може й не один раз. Сама ж галерея досить вражаючих розмірів – сьогодні у ній представлено майже сто робіт Івана Ілько. Утім, кажуть, що можна помістити і більше – усе залежить від розміру картин.

На відкриття галереї, а заразом і на ретроспективну виставку з нагоди 75-річчя заслуженого художника України Івана Ілько, прийшло чимало гостей: зі столиці, представники ужгородської влади, Генеральний консул Угорської Республіки в місті Ужгороді Йожеф Бачкаї та його заступник Ендре Соліпскі, представники “Мистецького Арсеналу”, закарпатські художники та шанувальники мистецтва.

На виставку можна потрапити вже сьогодні. Вхід до галереї буде платним, коштуватиме – 10 гривень. Втім, за ці гроші можна буде пригоститися кавою та чаєм. Надруковано також і тисячу абонементних карток, які можна буде придбати за 200 гривень – вони даватимуть змогу отримати великі знижки на вхід та вечори, що відбуватимуться у центрі.

Якщо говорити про плани на найближчий час, то вже за тиждень в арт-центрі можна буде побачити “Березневих котів”. Тут пройде чимала частина заходів їхньої основної програми. “Мацурам” обіцяють виділити другий поверх галереї для різних перфомансів та зустрічей.

Довідково:

Ілько Іван Іванович – живописець.

Народився 4 березня 1938 року у Тячівському районі.

У 1957 – закінчив відділення декоративного розпису Ужгородського училища прикладного мистецтва.

Вчителі з фаху: Бокшай Й. Й., Ерделі А. М. , Кашшай А. М., Манайло Ф. Ф.

Член Національної Спілки художників України (1968). Заслужений художник України (1994). 

Росана Бісьмак, спеціально для Varosh.com.ua

Фото: Віктор Дьомін

0 #