Мода - Архів

Ужгородка виготовляє кумедні обгортки для паспортів

27 Лютого 2013 7 688

24-річна Оксана Шкіря-Аніщенко, графічний дизайнер за освітою, виготовляє неймовірно гарні обгортки для паспортів, листівки, весільні дрібнички та багато іншого. Погляньте самі.

– Коли Ви почали займатися виготовленням листівок?

– Я з дитинства малювала і виготовляла різні дрібнички своїми руками. Тому знала, що займатимусь чимось подібним і у майбутньому. Для близьких людей робила листівки, скільки себе пам’ятаю, але серйозніше почала займатися цим приблизно два роки назад. Мені дуже подобається те, чим я зараз займаюся.

– Чому саме листівки?

– У студентські роки це стало моїм підробітком, створила в контакті сторінку з роботами, почали потроху поступати замовлення. Було дуже цікаво втілювати побажання людей. Слідом за листівками почала робити блокноти, сувенірне пакування, обгортки на паспорт та інше. Коли виходила заміж, зробила запрошення на наше весілля. Тепер створюю й весільні аксесуари — декорую бокали, свічки, роблю запрошення.

– Чим особливі саме Ваші листівки?

– Свої роботи я завжди стараюся робити з хорошим настроєм. Навіть, якщо протягом дня щось мені його зіпсує, то коли сідаю працювати, одразу заспокоююся, відволікаюся.

У свої роботи я вкладаю частинку душі, і завжди переживаю, чи сподобається річ замовнику, або людині, для якої роблю це у подарунок. Вироби ручної роботи завжди особливі, через них можна відчути тепло рук майстра. Така річ завжди ексклюзивна та неповторна.

– Скільки часу зазвичай витрачаєте на виготовлення однієї листівки?

– Від однієї години до тижня. Найголовніше — підібрати необхідні матеріали. Якщо одразу є ідея і все необхідне для її виконання, то можу зробити на одному подиху. А от якщо немає необхідних матеріалів, то доводиться шукати, часом навіть замовляти через інтернет. В Ужгороді, на жаль, поки не дуже широкий вибір матеріалів для творчості… Але звичайно, коли є замовлення, стараюся виконати його якнайшвидше.

– Чи навчилися вже ужгородці цінувати ручну роботу?

– Є люди, які цінують речі ручної роботи, захоплюються ними і готові за це платити. Комусь дуже подобається, але вони не можуть собі цього дозволити. А є й такі, що просто не розуміють і кажуть щось на зразок: «я і сам можу таке зробити». Їм здається, що це дуже легко.

Для того, щоб створювати такі речі, потрібен не лише талант, а й відчуття смаку і хоч якісь базові знання з композиції, кольорознавства, тощо. Треба знати особливості тих, чи інших матеріалів.

Хоча, у мене й художня освіта, але я постійно вчуся і зараз, освоюю нові техніки, слідкую за тенденціями, новинками, спілкуюся з іншими майстрами. Взагалі на Закарпатті дуже багато творчих людей. Якщо б у них не було ніяких проблем і негараздів, і вони могли б безперешкодно втілювати свої ідеї, то все навколо було б гарно, як у казці. У наших людей золоті руки.

– Що Вам потрібно для того, аби зробити гарну річ: час, натхнення?

– Найголовніше — бажання, а натхнення приходить у процесі роботи. Інколи, коли хороший настрій, сонце світить за вікном аж руки сверблять зробити щось новеньке. Тоді роботи можуть сипатися одна за іншою. А коли на вулиці похмуро, то й робити нічого не хочеться. Утім, таке буває рідко. Що ж до часу, то він на творчість завжди є — без цього я не уявляю себе.

Росана Бісьмак, спеціально для Varosh.com.ua

0 #