Мода - Архів

Teddy bears: Культ ведмедя

25 Березня 2013 5 228

Уже понад століття світ шаленіє від цих іграшок – як малеча, яка воліє не розлучатися з улюбленим ведмедиком ні на мить, так і сивоволосі колекціонери, котрі готові викладати за іграшки кругленькі суми на аукціонах.

За право вважатися батьківщиною teddy bears досі вперто змагаються США та Німеччина.

Популярнішою є саме американська версія появи іграшки – від ім’я тодішнього президента Теодора Рузвельта. Той начебто у листопаді 1902 року на полюванні відмовився застрелити беззахисного ведмедя. Новина відразу потрапила в газети і стала справжньою сенсацією. На цій хвилі американці почали люб’язно кликати президента «Тедді», а разом й іграшки ведмедів ручної роботи, пошиті у вертикальному положенні. До цього ведмедів зображали виключно в горизонтальному положенні на чотирьох лапах.

За іншою версією першого teddy пошила німкеня Маргарет Штайф, яка хворіла на поліомієліт. Іграшка була подарунок, який багато знайомих дівчини розцінили як дуже вишуканий та доречний. Відтак Маргарет почала шити таких ведмедів на замовлення. Тоді організувала цілу фабрику іграшок, і одним з перших крупних замовлень на teddy надійшло саме з США.

Сьогодні teddy bear – неймовірно популярні. На аукціоні Christie регулярно проходять торги саме по іграшкових ведмедях, і ці змагання колекціонерів – дуже запеклі. Найдорожчим лотом за всю історію став teddy 1929 року, який придбали за 90 тисяч доларів.

Між іншим в Ужгороді живе неперевершена майстриня-теддист Жанна Зимокосова. Її ведмедиків якось пофотографував Олександр Попович. Саме вони – на світлинах до публікації.

Незабаром читайте про Жанну на наших сторінках.

Катя Сашина, Varosh.com.ua

0 #