Життя

Віктор Янцо про сольний проект, “Рокаш-оркестра” та перший концерт

20 Березня 2015 6 942

Віктор Янцо 25 березня презентуватиме свій сольний проект у "Галереї ІЛЬКО". Ми поспілкувалися з музикантом за декілька днів до концерту та розпитали трохи більше про новий творчий проект. Далі – пряма мова.

Бажання працювати сольно виникло тоді, коли у нас з Іриною народилась друга дитина. Я переосмислив свій вік, свої можливості і зрозумів, що в житті треба спробувати все. Окрім того, що я пишу музику та граю на музичних інструментах, у мене з’явилось бажання реалізувати себе, як вокаліста. 

Сольну програму я написав за рік, однак з хлопцями ми працюємо не більше місяця.

Наша співпраця у проекті є дуже плідною, адже ми розуміємо одне одного з півслова. Той досвід, який ми надбали в гурті "Рокаш", відіграв величезну роль у зіграності нашого колективу. Адже, для багатьох молодих гуртів це є великою проблемою, яка потребує часу й зусиль. А у нас так вийшло, що колектив майже той самий: вокаліст, ударник та бас-гітарист з одного гурту.

Гурт "Рокаш" має проблему: ми є занадто імпульсивними, емоційними й голосними за звучанням. Минулого року ми їздили до Канади. Там ми давали концерти у багатьох залах, які акустично були не підготовлені до такого рок-н-ролу. Однак, для сольного проекту я написав більш спокійні, врівноважені та філософські композиції.

Хлопці з "Рокаша" нормально сприйняли новину про те, що я створюю свій сольний проект, адже, кожен учасник нашої групи має свою власну творчу реалізацію.

Чи впливатиме наш проект на розвиток та існування гурту "Рокаш"? Я не можу дати однозначної відповіді, адже не знаю, що далі на нас чекає. У рок-н-ролі як заведено? Хто пише музику, той її і виконує. В "Рокаші" ця система трішки порушена, акценти зміщені й мені десь було не надто комфортно. Можливо, це і стало однією з причин створення власного творчого проекту.

Мені захотілося чогось більшого. У "Рокаші" я потрапив у зону комфорту і занадто вільно себе почував. Я перестав хвилюватися перед виходом на сцену, адреналін кудись пропав. Зараз, коли я став вокалістом, хвилювання нарешті повернулося.

Критика однозначно повинна бути. Конструктивна й справедлива критика завжди штовхає митця до творчості.

Взірцем у музиці для мене є Святослав Вакарчук. Саме його думка, як критика, є найголовнішою для мене. Ми запрошували його на виступ "Рокаша", щоб отримати оцінку нашої творчості.

У "Галереї ІЛЬКО" 25 березня ми плануємо виконати ті композиції, які ввійдуть в проект "Віктор Янцо і Рокаш-Оркестра". Наразі, ми маємо основу проекту, однак, ми шукаємо музикантів, які доповнили б наш колектив скрипкою, бандурою, акордеоном чи духовою партією.

Іванна Павлюк, Varosh

Фото: Андрій Davis

0 #