Життя

Валентин Фречка: Збудувати завод і створити благодійний фонд – дві головні цілі мого життя

29 Червня 2018 4 930

17-річний закарпатець Валентин Фречка – автор технології створення паперу з опалого листя. За 9 місяців еко-проект приніс хлопцю перемогу у багатьох українських та міжнародних конкурсах. Після "золота" на Genius Olympiad 2018 (USA), про нього дізналась вся Україна. Попереду у Валентина відповідальний етап – вступ до вишу. Україна чи закордон? Навчання чи бізнес? Пряма мова далі.


В дитинстві грався з розетками


Я народився у звичайній середньостатистичній родині. Батьки приватні підприємці. У мене є молодший брат, з яким у нас 10 років різниці. З наукою ніхто з них не пов’язаний. Якихось ключових моментів у сприянні тому, чим я зараз займаюся, не було. Все відбувалось поступово, з дитинства. Мені завжди було цікаво як побудоване життя. Схильність до природничих дисциплін вчителі помітили у 5 класі. А у 6-му батьки купили телескоп, пізніше – мікроскоп. Наступного року я вступив у Малу Академію Наук. 8-й клас – пишу першу наукову роботу про фільтри зі шкарлупи волоського горіха. І потім поїхали: нові теми, дослідження, багато конкурсів, перемоги у олімпіадах. Але я хотів вийти на міжнародний рівень. З проектом еко-паперу із листя ми об’їздили багато конкурсів: Туніс, Кенія, Сербія, США. Це все за 9 місяців.


Rolf’s Paper


У кожного проекту чи бізнесу повинна бути своя філософія. Наш слоган: «Будь частиною рішення, а не проблеми». Вся концепція закладена і в абревіатурі ROLF’S – це збереження екології, технологічна схема процесу, новизна. Я чудово знав, що винахід потрібно запатентувати. В цьому мені дуже допомогла Мала Академія Наук. В мій день народження було успішно зареєстровано патент на проект.

Технологія вже випрацювана, всі формули виведені. Треба працювати над реалізацією. Наступний етап – налагодження виробництва. Ідеться не лише про еко-папір. З самого початку винахід був націлений на багатофункціональність та практичність. Еко-пакети, пакувальний папір, листівки, тубуси для ручок, посуд, серветки, поліграфія… Можливості величезні. Я отримав кілька запрошень від українських виробників щодо спільних проектів. Працюємо.


Про популярність і конкуренцію в науці


До всього, що зараз зі мною відбувається я ставлюсь із відповідальністю. Щодня телефонують журналісти, я отримую багато листів, відповідаю на безліч запитань. Але, якщо чесно, це дуже втомлює, бо займає багато часу та сил. Дуже прикро, коли журналісти містифікують, перекручують, додумовують багато фактів. До прикладу, про операцію кішці, яку я нібито зробив у 3-му класі. Це неправда. Ми проводили досліди над щурами. І операція була частиною дослідження. Мене називають генієм, науковцем, і мене це страшенно бісить. Геніями є ті, що змінюють світ докорінно. А щодо конкуренції в науці, то її не має. Кожен працює над своїми ідеями.


Валентин-науковець не заважає Валентину-гуманітарію


Я – лірик, дуже сентиментальний, і мене це турбує. Коли є натхнення пишу цитати або вірші. Дуже люблю читати. На це завжди знаходжу час, навіть, коли втомлений. Подобається Ремарк, Кафка, Байрон, Коельйо, Франко, Костенко. Читаю і наукову літературу, хай не так активно як художню.

Не уявляю і дня без музики. Сьогодні, наприклад, цілий день слухаю американський гімн у виконанні Beyoncé. Всі думають, що я постійно вчусь. Але це не так. Ціную своїх друзів. Серед хобі – велосипедний спорт. Наукова діяльність дає можливість подорожувати. Я об’їздив вже чимало країн. І це дійсно круто.


Хочу піти у гори


В 11 класі у школу я майже не ходив. До ЗНО теж готувався не надто активно. Але склав на той рівень, який мені потрібен. Я подаватиму документи до КНУ імені Тараса Шевченка і Києво-Могилянської академії. Спеціальність – біотехнологія, генна інженерія.

Україна чи закордон? Україна. У нас не так погано як всім здається. Просто потрібно працювати.

Головним досягненням за 17 років вважаю зустріч із президентом, подорожі до багатьох країн. Мені довіряють.

Серед найближчих завдань – піти у гори, скласти останнє ЗНО з хімії, запустити виробництво… і поки все (ред. – посміхається). Глобальні плани – збудувати завод і створити благодійний фонд. Це дві головні цілі мого життя.

Іванна Стець, Varosh

Фото: Карл Смутко

0 #