Головна Люди Тетяна Жовківська: Вегетаріанство переводить на іншу ментальну платформу, наповнює життя світлом
Тетяна Жовківська: Вегетаріанство переводить на іншу ментальну платформу, наповнює життя світлом
Тетяна Жовківська: Вегетаріанство переводить на іншу ментальну платформу, наповнює життя світлом

Ужгородка Тетяна Жовківська розповіла про вплив вегетаріанства на життя і здоров’я. Далі – пряма мова.

Шлях до нового раціону


Мій шлях до вегетаріанства був довгим. Він складався із пошуків чогось, що не тільки покращило б самопочуття, а й змінило стиль життя. Спочатку займалася йогою. Вправи допомагали очистити тіло й тримати його в тонусі. Потім почала краще відчувати свій організм. Пробувала певний час жити і з м’ясом, і без нього. Власне у порівнянні й народилася істина.

Свідомо відмовилася від м’яса 5 років тому. На день народження приготувала Boeuf bourguignon. Коли їла цю страву, зрозуміла, що насправді мені подобається смак соусу, а не м’яса. Тоді й сказала: "Досить!".

Іноді дозволяла собі порушувати правила. Якщо страва виглядала дуже смачно, могла її скуштувати. Це були маленькі експерименти над собою, які щоразу доводили, що до невегетаріанської їжі не хочу повертатися.


Вегетаріанство і родина


Повідомити батькам про своє рішення одразу не наважилася. Тому були моменти, коли доводилося їсти м’ясо, щоб не ставити в незручне становище ні їх, ні себе. Сприймала це як певний перехід. Коли вийшла заміж, уже могла сміливо заявити про вегетаріанство. Новину батьки, на диво, сприйняли спокійно.

Коли познайомилася з чоловіком, він не був вегетаріанцем. Як і більшість, вважав, що ця кухня дуже обмежена і несмачна. Але, спробувавши деякі страви, зрозумів, що помилявся. Чоловік наїдався, до того ж краще себе почував й мав більше енергії. Тож із часом і сам став вегетаріанцем.

Доні завжди хочеться скуштувати те, що знаходиться на тарілці у мами. Тому для неї окремо не готуємо. Вона їсть ті ж страви, що і ми. Своїм прикладом показуємо малій, як треба харчуватися.


Вплив вегетаріанства на коло спілкування


Серед моїх друзів є і вегетаріанці, і невегетаріанці. Останні цілком адекватно реагують на мій вибір. Тому вегетаріанство ні в чому мене не обмежило. Швидше навпаки – відкрило додатковий простір для спілкування.

Безперечно, сформувалося певне коло інтересів. Зараз мені куди цікавіше підти в похід із трав’яним чаєм, ніж поїхати на шашлики з алкоголем. Платформа змінилася, і створила новий осередок, про який зовсім не шкодую.


Зв’язок харчування і здоров’я


У якийсь момент зрозуміла, що здоров’я залежить не тільки від того, що ти їси, а й від того, чого не споживаєш. Тож, коли хочеться покращити свій стан, у першу чергу треба переглядати харчування. На своєму досвіді переконалася, що правильна їжа і збалансований раціон допомагає, якщо не вилікуватися, то принаймні не хворіти.


Магія у вегетаріанській кухні


За допомогою спецій узагалі можна робити фантастичні речі з вегетаріанською їжею. Наприклад, повторити смак традиційних страв, не застосовуючи звичних інгредієнтів. Якщо покласти до зеленого борщу чорної солі, він матиме запах яйця. Щоб в ухи був смак риби, достатньо додати норі та лляну олію.

Невегетаріанцям завжди цікаво спробувати нашу кухню. Зазвичай їм смачно. Деякі речі людей відверто дивують. Від солодощів більшість узагалі залишається у захваті.


Навчання в Ужгороді


В Ужгороді доволі часто проходять вегетаріанські майстер-класи. Очікували, що на останній прийде максимум 30 чоловік. Були спантеличені, коли зареєструвалося 40 людей. Значна частина з них вже є вегетаріанцями.

Звісно, на сайтах можна знайти купу рецептів. Та в більшості випадків людина не знає, якою страва має бути на смак. Якщо ж хтось зготує на майстер-класі, потім дасть скуштувати, буде легше досягти потрібного результату. Я й сама почала кулінарити, коли мені показали, як це все робити.


Ужгородські заклади харчування й магазини


У вегетаріанському кафе можна замовляти собі все, що хочеться. У звичайних закладах харчування з цим важче. Бували випадки, коли ми з чоловіком розверталися і йшли, бо в меню не знаходилось нічого підходящого. На щастя, така практика починає відходити у давнину. У деяких кафе та ресторанах враховують попит на вегетаріанські страви. Іноді навіть створюють спеціальне меню. В Україні таких закладів поки небагато, але добре, що закордонні тенденції все ж підхоплюються.

Із магазинами проблем немає. В Ужгороді всього вистачає. Більшість продуктів можна купити в звичайному супермаркеті. Овочі й молочку звикли брати на базарі.


Переваги вегетаріанства


Я бачу у вегетаріанства лише плюси. По-перше, люди набагато краще почуваються. У них покращується обмін речовин і навіть зникає різкий запах тіла. По-друге, вегетаріанці докладаються до збереження екології й пропаганди ненасилля. По-третє, вони переходять на іншу ментальну платформу, наповнюють своє життя світлом.

Хтось скаже, що мінус вегетаріанства – не можна все їсти. Та хіба це погано? Стримання себе, контроль своїх чуттів й емоцій – це ж добре. Часткова зміна оточення – це теж позитив, бо так очищується ваше середовище.

Ірина Савченко, Varosh

Фото: Тетяна Жовківська

20 грудня 2016, вт, 23:32     2 3271

Коментарі:



Залишаючи коментар, будь ласка, пам’ятайте, що зміст і тон Вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, які безпосередньо чи опосередковано мають відношення до цієї публікації.
Відправити