Культура

У ЛІКу провели професійний інтенсив курс для викладачів англійської мови

22 Січня 2015 4 654

Для викладачів англійської мови 5 днів тривав професійний тренінг міжнародного рівня у партнерстві з International House Kyiv – Всесвітньою мережею мовних шкіл.

Семінар пройшов на базі Лінгвістичного центр ЛІК, що в Ужгороді. У ході нього учасники вивчали методологію розвитку рецептивних навичок студентів та навичок відтворення мови, методику викладання функцій англійської граматики та різноманітні викладацькі техніки у навчанні дітей та дорослих.

По завершенні курсу, учасники були підготовлені до отримання професійної кваліфікації міжнародного рівня – сертифікатів Кембриджського університету — ТКТ або СELTA.


Олена Шенцева, директор школи:

— З самого відкриття нашої школи ми почали працювати з проектами з підготовки викладачів. Ми проводили програми відкритих семінарів з комунікативної методики. Також ми проводили лекції для викладачів середніх шкіл. Перша така подія була проведена ще у 1994 році. З того часу ми постійно проводимо відкриті семінари. Прийти їх може кожен бажаючий викладач, а не лише ті, що працюють у нас.

Такі лекції ми проводимо не лише для викладачів англійської мови, а й інших – також. Ми взялися за семінари тому, що безпосередньо у нашій школі працюють викладачі, підготовка яких для нас є дуже важливою. Особливо – з комунікативної методики. Тому ми завжди шукаємо для них і для себе можливості професійного розвитку.

Комунікативна методика, як така, виникла на початку 90-х років. І ми були першими, хто на Закарпатті почав викладати за нею.

Семінар, який ми провели зараз особливий тим, що дає підготовку до кваліфікаційного курсу CELTA. Це курс, який дає гарантовану кваліфіковану підготовку викладачів з комунікативної методики. Тому ми працюємо саме з ним.

Головна мета цього професійного курсу — навчитися принципам комунікативного підходу до викладання англійської мови. Курс відкриває нові аспекти навчання з використанням аутентичних сучасних матеріалів. Тому, був цікавим не тільки для вчителів, які починають викладацьку діяльність, але й для досвідчених викладачів, які хотіли підвищити свою кваліфікацію.


Викладачем курсу від International House Kyiv був досвідчений викладач. Катерина викладає вже 7 років. Навчалася в Київському політехнічному інституті. Вивчала французьку мову, як основну, англійську – як додаткову. Але завжди нею захоплювалася. На третьому курсі почала викладати у мовній школі. Вирішила професійно рости і отримала CELTA – міжнародний сертифікат, який видається Кембриджем і дає право викладати англійську мову у певних освітніх закладах. Після закінчення університету почала працювати в International House. Після CELTA здобула диплом DELTA, що надає право бути тренером викладачів.


Катерина, викладач:

— Це модульний курс, який навчає основам комунікативної методики при викладанні іноземної мови. Він спрямований на те, щоб дати викладачам ті знання, що допоможуть зробити їхні уроки максимально ефективними. Комунікативна методика базується на тому, що в основі вивчення мови – комунікація. Але не просто бездумна розмова на якусь тему. Є певні етапи, які потрібно пройти під час уроку, аби ця комунікація була успішною. Наприклад, для того, щоб студент впорався з текстом, спочатку його потрібно ознайомити зі словами, які блокуватимуть його розуміння тексту, а вже потім приступати до читання. І лише, коли текст зрозумілий та прочитаний ми маємо почати його обговорювати та робити певні висновки.

Дівчата, які прийшли на курс, насправді, були дуже добре підготовленими, тому у нас не виникало непорозумінь щодо того, якою мовою ми говоримо. Усі терміни вони розуміли, досвід викладання мали і тому навіть інтуїтивно відчували, де і як потрібно робити певні речі.

Курс побудований таким чином, що всю теорію вони відчувають на собі. Те, яким чином я проводила уроки з ними, відповідає повністю вимогам комунікативної методики. Тому вони вчилися за допомогою тих самих активностей, які використовуватимуть надалі на своїх уроках.

Підготовчий курс до CELTA ми впровадили лише трохи більше року тому, але вже дуже задоволені його результатами. Адже, вчителі, що пройшли його, потім легко та успішно проходять, власне, CELTA.


Марина, учасниця курсу:

Я працюю у середній школі, але вже досить давно намагаюся знаходити інформацію про якісь нові методики викладання англійської мови. Часто я бачила, що є онлайн-курси CELTA, але ніяк не наважувалася їх пройти. Тому, коли побачила, що у ЛІКу проводитимуть цей курс, то одразу зателефонувала і вирішила йти на уроки. Мене цікавлять саме такі методики, адже я можу на власному досвіді зробити порівняння між тим, як потрібно викладати за комунікативною методикою і як вимагають викладати у середній школі.

Цей тиждень для мене, наче, якась операція. Змінюється взагалі уявлення про викладання. Я приходжу після цих уроків додому і мені потрібно ще кілька годин, аби усю інформацію "переварити".

Скоріше за все, я не працюватиму більше у звичайній школі. За нормальними методиками там викладати не можна, а за стандартними я вже просто не зможу. Я повністю під враженням від цього семінару.


Вікторія, учасниця курсу:

— Ці лекції для мене були хорошим шансом впорядкувати усі свої знання з комунікативної методики. І хоча я працюю за нею у мовній школі, але саме тут є можливість розкласти усе по поличках. З’являється можливість подивитися на себе зі сторони і усвідомлено підійти до певних речей.

За ці кілька днів ми дізналися дуже багато нових завдань. У ході того, як Катерина нас вчила, у нас вже виникло купа ідей, як ці знання застосувати у своїй роботі. Також для мене важливо, що цей курс став для мене дуже доброю підготовкою до, власне, самого курсу CELTA.

Університет дав мені більш глибоке знання мови, але, на жаль, нас не вчать, як потрібно викладати. На теорії цього всього не побудуєш. Тут же нас вчать, як усі наші знання застосовувати на практиці. Тому не використовувати їх просто неможливо.  Думаю, що наші студенти будуть задоволені нами. (ред. – посміхається)


Тетяна, учасниця курсу:

— Я довго думала, ким мені стати, куди спрямувати свою енергію. У підсумку, я вирішила стати вчителем. У мене хороша робота, яка завжди спонукає до руху вперед та розвитку. Тому, я дуже рада, що потрапила на ці курси, адже, саме вони дали мені усвідомлення того, що CELTA – це моє, і я пройду цей курс.

Крім того, що це систематизувало мої знання про викладання, я ще й почерпнула для себе безмежну кількість ідей щодо того, як почати урок, як його зробити цікавішим, кориснішим і т.д. Катерина – чудовий приклад для наслідування і я маю надію, що ми візьмемо від неї максимум корисного.

Навіть, якщо я захочу викладати так, як раніше – то все одно не зможу. До речі, навіть усі психологічні "зажими" нам вдалося тут подолати.


Тімеа, учасниця курсу:

— Я викладаю зовсім нещодавно, але мені ця справа дуже подобається. Два роки я займалася з дітками у таборі, а зараз викладаю англійську для дітей у ЛІКу. Після цих курсів, я відчуваю, що впоралася б і з групою старших студентів. Це чудові знання, які повністю змінюють тебе, як викладача.

Було дуже корисно у процесі навчання побачити, як працюють колеги. Навіть за такого спостереження можна почерпнути чимало добрих ідей. Тому йти чи не йти на цей семінар, я навіть не вагалася.


Контакти:


Varosh

Фото: Андрій Кирилюк

0 #