Культура

Кухня Виноградівщини у “смачній” книзі Ольги Тіводор

29 Липня 2013 12 689

Минулого тижня у Виноградові презентували кулінарну книгу "Фіномшаг по-севлюшськи" з кращими закарпатськими рецептами.

Гостей зібралося чимало, автори фестивалю "Креденс" не забули прихопити с собою і однойменний символ фесту, а також зіграти сільське весілля. 


– У цій книзі-альбомі подано найкращі рецепти народної кухні найтеплішої, і може, найщедрішої на народні страви, частки чарівного Закарпаття – Виноградівщини, яку, у свій час, називали також Севлющиною, а районний центр Виноградом – Севлюшем. Народна кухня цього куточка області ввібрала в себе також найкраще з традиційних народних кухонь сусідніх народів, що споконвіку проживають поруч, – пише Ольга Тіводор у передмові.


Що ж до книги, то вона розділена на три розділи: "Левеші", "Основноє їдіння" та "Шетимені". У кожному з них від шести до тридцяти рецептів. Усі вони написані закарпатською і проілюстровані надзвичайно "смачними" зображення. У книзі і смак Виноградівщини, і гумор, і мова.

У розділі "Левеші" можна знайти "поливки і усякоє такоє, што мош засербати перед основним їдінням, а деколи і замість нього". "Основноє їдіння" – це "м’ясноє, грибноє, із муки, крумплі водь пасулі… підбитоє сметанов вводь нєт, каждий челядник найде собі шось до душі". У розділі "Шетимині" представлені "і другі усякі добриньки, котрі мош заїсти на десерт".

Головні герої книжки місцеві пам’ятники-фонтани, яких звуть тут Мішко-бачі і Сільвіка. Власне, на останніх сторінках книги представлені і їхні улюблені заклади у місті або "Генделики, де любить Мішко-бачі щось фіномноє заїсти, водь просто посилувати Сільвіку добрим ковильом".

Текст, ілюстрація, верстка та дизайн книги – Ольга Тіводор, збір матеріалу – Святослав Гал та Михайло Нодь, художні редактори – Юрій Крукевич та Михайло Царик, літературний редактор – Михайло Чухран. А презентація книги відбувалася на тлі заходу сонця.

Смачного вам!

0 #