Культура

#HelloGalagov: кампанія щодо внесення модерністського мікрорайону Ужгорода до списку ЮНЕСКО

6 Червня 2018 1 795

Відомі українські митці й діячі культури, учасники культурного форуму "СлободаКульт" розпочали кампанію #HelloGalagov. Її мета – привернути увагу влади і громадськості до необхідності збереження Малого Ґалаґова, центрального модерністського кварталу Ужгорода, забудованого між 1919 і 1938 роками.

Кампанія є одним із результатів міжрегіонального форуму "СлободаКульт" та продовженням загальноукраїнського проекту "CtrlS. Закон на захисті архітектурної спадщини".

#HelloGalagov розпочали з фотосесії митців з Харкова, Києва, Львова та Ужгорода на Ґалаґові. Ці фото ініціатори акції мають намір використати в ЗМІ і соціальних мережах, аби в такий спосіб розповісти Україні про цей квартал.

Фотосесію від фотографа Валентина Кузана поєднали з екскурсією Малим Ґалаґовом від Ліни Дегтярьової, урбаністки, співзасновниці проекту Uzhhorod Modernism, котрий досліджує і популяризує архітектурну спадщину Ужгорода чехословацької доби.

Ліна розповідає, що такі архітектурні стилі як кубізм і рондокубізм, на території сучасної України можна побачити лише на Закарпатті. Малий Ґалаґов міг би стати популярним туристичним об’єктом і генерувати прибутки для міста.

Місько Барбара

Alcohol Ukulele

Банди Шолтес

Валентин Кузан

"Внесення Малого Ґалаґова до списку ЮНЕСКО, найперше, "законсервує" мікрорайон, а потім дасть можливість відновити те, що зазнало змін", – пояснює співініціаторка кампанії, менеджерка культурних проектів Галина Танай.

В акції #HelloGalagov вже взяли участь актор і музикант Місько Барбара, дослідниця моди Зоя Звиняцьківська, художники Костянтин Зоркін, Гамлет Зіньківський та Олекса Манн, режисерка Світлана Олешко та актори театру "Арабески", музиканти гурту Alcohol Ukulele, фотограф Сергій Братков, письменники Банди Шолтес та Олег Коцарєв, письменниця Оксана Луцишина, журналістка й кураторка культурних проектів Тетяна Терен, дослідники архітектури Катерина Кублицька, Ліна Дегтярьова й Олег Олашнин, та команда форуму "СлободаКульт": Ольга Сагайдак, Ірина Магдиш, Оксана Баршинова, Оксана Коклонська, Галина Танай, Тетяна Пилипчук, Валентин Кузан та Гарі Крішнан.

"Малий Ґалаґов з’явився на тодішній околиці Ужгорода. Всі ці землі були болотом. Звідси і назва, адже італійською болото – "галаго". У 1919 році, коли утворилася Чехословацька республіка, Ужгород став столицею Підкарпатської Русі. Тоді ж болото осушили, підняли рівень дамби і взялися за будівництво. В результаті звели урядово-житловий квартал, аналогів якому в Україні немає. Та й у всій Європі знайдеться всього кілька прикладів", – розповідає колишній головний архітектор Ужгорода Петро Сарваш.

Галина Танай

Гамлет Зіньківський

Ірина Магдиш

Костянтин Зоркін

Ліна Дегтярьова

За словами Петра Сарваша, після того, як розпочався процес приватизації житла, квартал зазнав змін не у кращий бік. Мешканці почали замінювати старі дерев’яні вікна на сучасні пластикові, перебудовувати мансардні приміщення. Тому збереження Малого Ґалаґова в оригінальному вигляді – справа важлива і термінова.

Міністр культури України Євген Нищук та мер Ужгорода Богдан Андріїв на відкритті форуму "СлободаКульт" задекларували спільне прагнення до внесення Малого Ґалаґова у список об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Проте підготовка відповідної документації – справа кропітка і тривала, а тим часом будівлі району планомірно руйнуться і занепадають.

Оксана Луцишина

Олег Коцарєв

Олег Олашин

Олекса Манн

Ольга Сагайдак

"Нам треба подати у відділ культури Закарпатської ОДА обгрунтування, чому Ґалаґов повинен потрапити під захист ЮНЕСКО. Потім документи передаються в Міністерство культури. Якщо там все буде добре, папери потраплять до представників ЮНЕСКО в Україні, і аж потім – у головний офіс ЮНЕСКО", – пояснила Ліна Дегтярьова.

Ініціатива #HelloGalagov матиме успіх переконана голова Благодійного фонду "Мистецькі надра", співорганізаторка форуму "СлободаКульт" Ольга Сагайдак. Подібна ситуація була в Харкові під час форуму "ГаліціяКульт", коли влада мало не знищила будівлю старого міського цирку. Тоді вдалося домогтися, щоб будівлю взяло на баланс Міністерство культури.

Сергій Братков

Тетяна Терен

Тетяна Пилипчук

Театр Арабески

Фантастичним називає мікрорайон Малий Ґалаґов колишній фронтмен гурту "Мертвий півень", актор харківського театру "Арабески" Місько Барбара.

"Тут кожен будинок – особливий. Кожен має якусь родзинку. Мені дуже подобаються елементи декору, ручки, двері. Просто гріх там щось змінювати, забудовувати, перебудовувати. Це все якраз і є частиною того спільного європейського спадку, який є в Україні", – говорить Місько Барбара.

Нагадаємо, #HelloGalagov є свого роду продовженням проекту #CtrlS – ініційованої в Харкові загальнонаціональної кампанії, спрямованої на збереження архітектурної спадщини по всій Україні. Її першим результатом стало включення до законопроекту змін, які повинні мінімізувати корупційні ризики в пам’яткоохоронній сфері. А спільними зусиллями активістів, обладміністрації і Міністерства культури до попереднього списку ЮНЕСКО вже включена харківська гордість модерністської доби – конструктивістський шедевр, будівля Держпрому. Об’єднавши досвід з різних регіонів, переконані організатори, можна досягти успіху, тож у Малого Ґалаґова все ще попереду.

0 #