Ідеї

Uzhhorod Running Club: коли все місто бігає

6 Вересня 2017 5 089

Біг набирає популярності у світі. В Україні та Ужгороді цьогоріч – у тому числі. Відносно нещодавно у місті з’явилася нова спільнота Uzhhorod Running Club, із співзасновником якої, Миколою Машікою, ми й поспілкувалися про її життя.

– Розкажіть, коли був заснований Uzhhorod Running Club?

– Фактично – наша бігова спільнота почала формуватися, в такому вигляді як зараз, восени минулого року. Але сама ідея створення чогось такого як біговий клуб з’явилась ще два роки тому. Одного разу на черговій пробіжці, я подумав, що було б класно познайомитись з людьми, які живуть у нашому місті і теж бігають. Цікаво було, хто і де бігає, як тренується, в якому забігу хоче взяти участь. Тож все почалося з невеликої спільноти у Facebook. Поступово все більше людей почало долучатися і цікавитися бігом в Ужгороді. Тоді я вирішив, що було б непогано інколи спільно пробігтись. Так ми почали бігати суботніми ранками, а згодом і спільно тренуватись.

– Хто є засновником бігового клубу?

– Важко назвати конкретні імена, але є низка людей, з яких починався наш біговий клуб. Не всі з них зараз є активними учасниками, але всі ми тримаємо тісний контакт.

– Скільки людей було з вами на самому початку та скільки є зараз?

– Напочатку нас було 3-4 людей, згодом кількість учасників трохи зросла. Але вже з осені минулого року на пробіжки почало приходити все більше і більше людей – одного разу було близько 30. Для Ужгороді – це серйозна кількість.

Зараз у сторінки U-Run / Uzhhorod Running Club понад 320 підписників, а також є група, в якій 485 учасників. Звичайно не всі активно займаються бігом, але вже сама зацікавленість – привід для оптимізму. А ще зараз всі, хто займається бігом активно використовують різноманітні гаджети та додатки на смартфонах для відслідковування свого прогресу. Один з найпопулярніших "трекерів" – Strava і саме в цій соціальній мережі для спортсменів у нас один з найбільших бігових клубів на західній Україні – 79 учасників.

– Яку головну мету існування клубу ви для себе виділяєте?

– Насамперед клуб покликаний об’єднувати людей та популяризувати активний та здоровий спосіб життя.

В клубі ви можете отримати різноманітну інформацію щодо бігу: де, хто і коли бігає; де найкращі для цього місця; де, хто купує кросівки чи одяг для бігу; хто яким гаджетом користується і чому; хто, коли і де буде брати участь у забігах; де і як отримати медичну довідку чи пройти кваліфіковане обстеження; люди просто діляться своїм досвідом, спілкуються – і це, як на мене, головне.

Зараз ще взялися за організацію локальних забігів в Ужгороді, бо це один з найефективніших способів привернути до клубу увагу, а також зробити щось корисне для міста і його громади.

Також ми хочемо налагодити регулярні спільні тренування для людей з різними рівнями підготовки. Тому, всіх, кого цікавить біг або щось з ним пов’язане – запрошуємо до нас.

– Які події вам вдалося провести за час існування клубу?

– Перша подія, яку ми організовували був благодійний забіг "Пробіжи – допоможи" до Дня Святого Миколая, що відбувся 18 грудня 2016 року в Ужгороді. Для нас він пройшов неочікувано успішно: близько 100 учасників, хороша сума грошей, яку вдалось зібрати під час забігу на благодійність, участь мері міста та медійний успіх (навіть всеукраїнські канали розповідали про цей забіг) – все це вказувало, що ми на правильному шляху.

Вже цього року ми провели два невеликі забіги: у березні – до міжнародного дня щастя та 7 травня – Ужгород біжить Wings for Life World Run – App Run, де ми долучились до наймасовішого забігу на планеті. Понад 155 тисяч учасників по всьому світу одночасно брали участь у ньому.

– Хто працював над вашим лого та фірмовим стилем?

– Над лого та фірмовим стилем працювала команда Dominik Levitsky Studio, за що ми їм безмежно вдячні.

– Коли особисто ви захопилися бігом і чому це сталося?

– Це було у 2013 році. До того часу, я спортом майже не займався. Час від часу відвідував спортивні зали. Накопичувалася зайва вага, загальна втома та слабкість. Біг виявився дуже простим заняттям з точки зору часу (вибігаєш з дому, туди ж повертаєшся), фінансів (для початку достатньо кросівок, футболки та шортів) та ефективності. Згодом поставив перед собою ціль – через рік пробігти марафонську дистанцію. Почав потрохи тренуватись і ви ж знаєте, що апетит приходить під час їжі, то до сьогодні не можу зупинитись.

– Хто є учасником клубу: професійні спортсмени чи аматори?

– У більшості учасниками клубу є аматори. Щоб стати професіоналом треба займатися спортом з дитинства і докладати при цьому чимало зусиль. Тільки, коли приходиш в аматорський спорт, розумієш скільки спортсменам треба вкладати, щоб досягнути високих результатів. При цьому на підтримку зі сторони розраховувати не приходиться, такі зараз часи. Можливо у майбутньому, ми як клуб, зможемо підтримувати професіоналів та перспективних початківців, але поки самі потребуємо підтримки.

– Чи є заплановані якісь події на найближчий час?

– Зранку людей, які бігають на вулицях, в парках і на стадіонах побільшало. Ми хочемо скористатись цим та організовувати різноманітні події. Тому слідкуйте за нами в соцмережах і ви нічого не пропустите. А щотижня в неділю ми тренуємося з трененером у Боздоському парку.

Varosh

Фото: Сергій Денисенко

0 #