Думки

BODYZONE: Їжа для життя або життя для їжі?

28 Листопада 2018 1 667

Незабаром на Varosh чекають великі зміни. Ми ретельно до них готуємося і з нетерпінням чекаємо моменту, коли зможемо поділитися усім з вами.

Одним з нових форматів, які з’являться на оновленому сайті, стануть колонки від лідерів думок, компаній та просто цікавих людей. Ми вирішили почати знайомити вас з такими матеріалами вже зараз. Перші – наші друзі – фітнес-студія унікального формату BODYZONE.


Їжа давно перестала бути просто засобом для насичення нашого тіла. Тепер це – варіант вирішення найрізноманітніших проблем: щось засмутило – потрібно з’їсти солодкий пиріжок, немає настрою – випити подвійну каву з карамельним сиропом. І життя, здається, стає краще, веселіше, приємніше… Але, на жаль, разом із такою радістю на нас неминуче «чіпляються» і зайві кілограми, що згодом знову заганяє нас у депресію… Замкнуте коло? Пропонуємо розібратися докладніше в механізмі «заїдання стресу» і не потрапляти більше на цей гачок!


Увага – на гормони


Людина, за своєю суттю, – це велике скупчення гормонів, які керують нашою поведінкою. Якщо виникає стресова ситуація, першим на сцені з’являється кортизол – той самий гормон стресу, а також адреналін – його безпосередній помічник. Разом вони вивільняють велику кількість глюкози, яка попередньо відкладається в тілі, – для того, щоб використовувати її в якості енергії для активності. Навіщо і чому? Це захисна реакція на будь-який стрес: сварка з хлопцем, погані новини на роботі, здача іспиту в університеті…

Це – перший чинник того, що нам захочеться перекусити чимось солодким і зовсім не корисним, коли ми відчуваємо стрес. Різкий стрибок глюкози спочатку пригнічує апетит, і, як правило, в стані нервового напруження більшості людей їсти зовсім не хочеться. Але різке підвищення рівня цукру в крові призводить до такого ж різкого і швидкого його зниження, і згодом нам відразу ж захочеться підкріпитися якимись швидкими вуглеводами у вигляді шоколаду, батончика, печива, тістечка і т.д.

Це відбувається за рахунок того, що під впливом швидких вуглеводів мозок подає сигнал до вироблення гормонів задоволення серотоніну і ендорфінів. Їх вироблення і вироблення кортизолу строго врегульовано: якщо перших більше, то кортизол знижується, і навпаки. Тому після солоденького у нас підвищується настрій, настає відчуття насичення і задоволення. І навіть реальні проблеми відступають на задній план.


Чому не варто заїдати стрес?


Найбільша небезпека постійного заїдання стресу криється в тому, що ви формуєте неправильну і шкідливу харчову звичку. Отримавши «порцію» стресу, ви прагнете заїсти його солодким і нейтралізувати негатив. Кругообіг «стрес – солодке – задоволення» переростає в звичку, і в подальшому ви на автоматі почнете нагороджувати себе солодким за будь-які найменші переживання. Склали іспит – з’їли солодке, підвищили по роботі – відмітили тортиком, помирилися з дівчиною – винагородили себе шоколадкою. Ну, а про порушення метаболічних процесів, постійні стрибки глюкози в крові, підвищений ризик ожиріння і розвитку цукрового діабету і говорити нічого – ви самі побачите результат!


Як навчитися не заїдати стрес?


Навіть якщо їжа вже давно стала посередником між стресом і вашими емоціями, вирішити цю проблему цілком реально. Ось головні поради, як це можна зробити.

1. Усвідомте проблему «заїдання» стресу

Проаналізуйте свою поведінку в різних стресових ситуаціях. Якщо при найменшій неприємності ваша рука тягнеться до шоколадки, ви – «емоційний їдок», і саме у вашому випадку заїдання стресу може стати справжньою проблемою, яка загрожує порушенням нормальної харчової поведінки. Ви повинні повністю усвідомлювати, що така проблема має місце – тільки тоді можна пробувати шукати шляхи її вирішення без участі їжі.

2. Повноцінно поїжте

Крок перший – не виключайте, а замінюйте! Якщо дійсно відчуваєте підвищений апетит, не тягніться за печивом, тістечком, шоколадкою, чашкою чаю або кави з великою кількістю цукру та іншими шкідливими перекусами. Краще використовуйте в якості боротьби зі стресом повноцінний прийом їжі, що включає в себе калорійні, але не шкідливі продукти. Калорії стануть джерелом енергії для організму, до того ж під час стресу наш організм втрачає вітаміни, мікро- і макроелементи та інші корисні речовини.

3. Шукайте шляхи вирішення

Якщо ви дійсно зіткнулися з проблемою, яка потребує вирішення, шукайте його. Тільки не за допомогою шоколадок, а за допомогою напруженої роботи думки. Рішення не приходить? Просіть допомоги у близьких, друзів, знайомих, колег, фахівців в цьому питанні. Чим більше сил ви віддасте пошуку розв’язання проблемної ситуації, тим менше їх залишиться на самі емоційні переживання. І повірте, коли рішення знайдеться, ви будете неймовірно горді собою – без жодного заохочення їжею.

4. Відволікайтеся

Перебуваючи в стані стресу, не сидіть вдома на дивані перед телевізором і з тарілкою смачненького на колінах. Поміняйте оточення, позбудьтеся рутини: рушайте на прогулянку, виїжджайте за місто, виходьте з друзями. Відмінний спосіб зняти нервову напругу – піти на тренування, в зал, в басейн, відправитися на пробіжку або просто прогулятися швидким кроком. До речі, зміна оточення в більшості випадків буде активізувати діяльність мозку і сприяти пошуку вирішення проблеми.


Всі ці поради дійсно допоможуть впоратися з «емоційним переїданням» і позбавленням від стресу за допомогою їжі. Та й ваше здоров’я швидше прийде в норму, а форми тіла зміняться в кращу сторону, якщо ви навчитеся справлятися зі стресом іншими способом!

Микола Фомішкін для Varosh

Фото до матеріалу: Наталі Павлик

0 #