Думки

BODYZONE: 4 міфи про йогу, в які треба перестати вірити

18 Грудня 2018 1 738

Одним з найпопулярніших і дійсно «модних» фітнес-напрямків сьогодні є йога. Це — не тільки відмінний спосіб привести своє тіло в форму, скинути вагу, стати більш сильним, витривалим і гнучким. Йога — це ціла філософія, навіть з релігійними вкрапленнями, якій понад 5 тисяч років! Тому зовсім не дивно, що навколо йоги існує безліч міфів і помилкових думок, у які вже давно треба перестати вірити. Спростовуємо найпоширеніші з них!


Читайте також:


Міф № 1: йога — тільки для гнучких

Дійсно, деякі гуру йоги, які займаються роками, можуть розвинути неймовірну гнучкість і скластися навпіл в прямому сенсі цього слова. Але, якщо гнучкість у вас не розвинена, це не означає, що ви не можете займатися йогою. Якраз навпаки, саме виконання асан, нехай спочатку навіть найпростіших, допоможе розвинути гнучкість і розтяжку м’язів і суглобів. Потрібно розуміти також і те, що гнучкість багатьом з нас дається (або не дається) від природи. Її можна розвинути регулярними вправами, але хтось буде дійсно «гутаперчевим», а хтось ні.

Ще один нюанс, який ніяк не піде на користь тим, хто занадто гнучкий, — це зацикленість на зовнішніх проявах йоги, тобто, на фізичному факторі. Багато хто вважає, що якщо вони домоглися гнучкості і розтяжки, то це і є прогрес від регулярних йога-тренувань. Тоді як насправді, результатом і прогресом буде досягнення гармонії тіла і духу, а не тільки фізичний розвиток.


Міф № 2: йога — тільки для жінок

Йога стала набирати обертів своєї популярності приблизно в кінці 60-х років минулого століття в Голлівуді. Перші класи йоги були засновані дійсно жінкою, і звали її Індра Деві. Але треба сказати, що вона була однією з перших жінок-йогинь в історії, а до цього такою практикою займалися лише чоловіки. Цілком зрозуміло, що у жінки-тренера і велика частина підопічних була жіночої статі, звідси, імовірно, і виник стереотип, що тільки представниці прекрасної статі можуть займатися йогою. До сих пір в Індії, на батьківщині йоги, не дуже заохочується суспільством, коли жінка займається йогою. Насправді ж ця практика може дати дуже багато представникам обох статей.

До речі, йогу практикують давно і регулярно наймужніші чоловіки, яких ви звикли бачити на великих екранах або на сцені. Про багатьох ви навіть не здогадуєтесь, але це Джон Бон Джові і Стінг, Алек Болдуін і Коллін Фаррел, Меттью Макконехі і Роберт Дауні-молодший, Вуді Харрельсон, фронтмен «Maroon 5» Адам Лівайн і багато-багато інших!


Міф № 3: йога — тільки для молодих

Як показує статистика, це зовсім не так, і звідки виник такий міф, можна тільки здогадуватися. Багато хто починає цікавитися йогою якраз у віці за 40 років, коли з’являється більш зріле судження про життя та інші погляди на світ. Як стверджують тренери і гуру з йоги, у молодому віці дуже важко досягти гармонії між тілом і душею, а в більш зрілому — це в рази простіше. Вчителі стверджують, що йога — для будь-якого віку, і виконання простих асан для початківців під силу будь-кому — і молодому, і літньому, і навіть тим людям, які реабілітуються після травм або хвороб.

Більше того, дуже багато напрямків в йозі акцентують увагу саме на «антивіковому» впливі. Наприклад, перевернуті пози, коли тіло знаходиться вниз головою, позитивно впливають на гормональний фон, очищують кров і навіть уповільнюють старіння організму, а також добре розвивають еластичність м’язів і рухливість суглобів, що так важливо у віці 40+. І в цілому йога здатна поліпшити не тільки фізичний, а й психоемоційний стан, зокрема, позбавити від проявів клімаксу, кризи середнього віку, апатії і втоми, відсутності інтересу до життя, тяги до алкоголю і сигарет і т.д.


Міф № 4: йога — завжди однакова

Тим, хто ніколи не стикався з йогою, здається, що вона завжди однакова. Поза лотоса, «берізка» або стояння на голові — що може йога запропонувати нового?! Однак виявляється, сьогодні існує безліч напрямків в таких тренуваннях. В цілому ж, можна сказати, що завжди йога ділилася на кілька різновидів — наприклад, класична хатха-йога, йога-кундаліні, бхакті-йога і багато іншого. Це не тільки асани (певні пози в ході заняття), але і мудри (жести), а також дихальні вправи і навіть повноцінна медитація. А сьогодні існують тренування з елементами йоги, ще більш адаптовані до сучасних умов, — йога-фіт (з елементами аеробіки), пауер-йога (силові вправи), йогатерапія (спрямована на реабілітацію після травм, захворювань, або для початківців), флай-йога (на полотнах) і навіть йога у воді.

Якщо ви ще сумніваєтесь, варто спробувати! Не всі розуміють йогу з першого разу, але ця філософія і програма тренувань однозначно варта того, щоб приділити їй увагу!


Валентина Фомішкіна для Varosh

0 #