Від “Мундуса” до ФМК: індустріальна мандрівка старим Ужгородом

До Першої світової Ужгород був маленьким містом на околиці імперії. Однак саме тут виготовляли знамениті віденські стільці, на яких любили пити каву в колишній Австро-Угорщині. Виробляли їх на найбільшому промисловому підприємстві Ужгорода, фабриці гнутих меблів "Мундус".

– У радянські часи "Мундус" перетворився на фанерно-меблевий комбінат, досі відомий ужгородцям своєю їдальнею. Тепер же промислова зона ФМК занепадає – і водночас стає новим місцем для дозвілля й розваг. Відкривати цю місцевість ми будемо з краєзнавцем Владиславом Товтином. На прогулянці ми зануримось в індустріальну атмосферу старого Ужгорода і дізнаємось, яких трансформацій зазнала промзона з 19 до 21 століття. На старті пройдемо повз винні підвали, куди ужгородці ходили пропустити склянку після церкви. Побачимо, де проходила залізниця на початку 20 століття. Пройдемо через улюблені колись місця дозвілля й розваг: міський парк, басейн і стадіон, де грала легендарна СК "Русь". Поблукаємо неподалік колишнього острова Маргіт, роздивимось стару електрарню. Завершиться прогулянка пікніком у парку культур "ФМК", – кажуть організатори.

Владислав Товтин – історик, закінчив Ужгородський національний університет. Займається культурним і гастрономічним туризмом у Карпатському регіоні. Учасник проекту "Відкриті екскурсії Ужгородом".


Освітня платформа Nomen – організація, що проводить лекції, публічні розмови, прогулянки, освітні подорожі та культурно-туристичні корпоративні програми. Спікерами Nomen є українські митці, мистецтвознавці, критики, дослідники, підприємці, менеджери культурних та освітніх проектів.

FMK – об’єднання проектів в сфері сучасного мистецтва, гастрономії, кіно, музики та освіти. Літній майданчик ФМК під відкритим небом розташований на території колишнього фанерно-меблевого комбінату.

0 #