Новини

Енді Воргол повертається на Закарпаття – у рамках унікальної виставки

11 Березня 2013 3 545

Мистецький спадок Енді Воргола сприймався і сприймається неоднозначно. Але з упевненістю можна сказати, що він зробив прості речі символом епохи.

Творив з того, що всі вважали буденністю. Просто намалювати наповнення власного холодильника, пляшку коли та банку супу – на таке до нього не наважувався ніхто.

Митець став всесвітньовідомим у 70-х – тоді хто такий Воргол у США знали всі. У Нью-Йорку Енді заснував фабрику мистецтва: за допомогою трафарету міг зробити сотні копій однієї картини, і усі вони ставали бажаними експонатами на виставках та приватних колекціях.  

Його роботи й направду варто побачити хоча б раз у житті. Така можливість у закарпатців буде! Виставку робіт Енді Воргола привезуть до Ужгорода зі словацького міста Меджилабірце. Поглянути на легендарні роботи можна буде у Закарпатському обласному художньому музеї імені Йосипа Бокшая вже з 11 травня.

Привезуть виставку на Закарпаття з Музею сучасного мистецтва імені Енді Воргола:

– Речі, якими ми користуємося щодня: чи то мило, чи то кока-кола, чи суп, або навіть бюргер, він зробив мистецтвом. Енді Воргол зробив із звичайних побутових речей символ епохи.

Українці до нас мало їдуть – можливо не знають про музей, а може через проблеми на кордоні. Утім, ми хочемо, аби ті, хто не має можливості приїхати до нас – мали змогу насолодитися мистецтвом Енді Воргола у себе на батьківщині, – пояснила нам спеціалістка з сучасного мистецтва Ярміла Суха.

Ось це – найвідоміша робота Енді Воргола – набір з 10-ти принтів американських супів Кемпбелс. Таких існує кілька сотень і кожен з них вартує щонайменше 400 тисяч доларів. Їх обіцяють привезти на виставку до Ужгорода

На експозицію, що влаштують в Ужгороді обіцяють привезти й інші найбільш впізнавані шедеври короля поп-арту.

Адреса Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая: Ужгород, пл. Жупанатська, 3. 

Віталій Глагола, спеціально для Varosh.com.ua

Фото автора

0 #