Мода - Архів

ТОП-10 модних образів ужгородської Свободки

19 Лютого 2013 12 756

Мало хто з закарпатців не чув або не знає про найменшу у світі статую Свободи. Її навіть внесено до статті у Вікіпедії про велику статую Свободи, встановлену у Нью-Йорку на Гудзоні.

Міні-статую Свободи було створено ужгородським скульптором Михайлом Колодком на замовлення Адмірала Закарпатського річкового флоту, а за сумісництвом – завідувача кафедри туризму УжНУ Федора Шандора.

Головна функція міні-скульптурки була визначена – слугувати маяком. Адже, якщо є флот, повинні бути засоби навігаційного обладнання. А наявність флоту було визнано навіть Укррічфлотом. Саме від нього організатори першої річкової регати на Ужі отримали листа-претензію, у якому Річфлот насварив кафедру туризму та корпорацію свят «Не понял» за несанкціоноване відкриття навігації на Ужі.

Та жарти в сторону. 27 липня 2010 року маяк-Свободку було встановлено на перилах набережної. Маленький ліхтарик у її руці безперестанно блимав удень і вночі, а ужгородці, покликанням і професією яких є створювати привабливий імідж Закарпаття для туристів мізкували: яку б ще атракцію створити довкола Свободки. І придумали!

Модельєр Анна Биковська та керівник Закарпатського туристично-інформаційного центру Олександр Коваль вирішили одягати Свободку у різноманітні туалети, пошиті спеціально для неї. На кшталт того, як у Брюсселі одягають «Хлопчика, що пісяє» – одну з найзнаменитіших скульптур світу. Скульптура-фонтан. А у нас – скульптура-маяк. І теж невеличка.

І якщо у «хлопчика-піс» (Manneken-Pis) у гардеробі понад 800 костюмів, то у Свободки поки що 10.

Плаття перше. Наречена

Перші свої шати Свободка отримала на честь Параду Наречених. 24 червня 2012 вона вбралася у біле плаття і фату, а у руки отримала весільний букетик. Фігурку (її гіпсову копію) у такому туалеті було представлено журі, яке оцінювало плаття наречених. А відтак, у шати одягли і оригінал.

Плаття друге. Морячка

Костюм морячки Свободка одягла 19 серпня. У день третьої річкової регати – свята, якому зобов’язана своїм народженням. Морячка Соня… Чи то пак – Свободка була неймовірною у тільняшці і з в’язанкою черепашок у руці.

Плаття третє. Угорка

Наступний туалет був готовий вже дуже скоро. 20 серпня на честь Дня Святого Іштвана – найбільшого угорського свята. Національний угорський костюм. У цей день поглянути на туалет статуї та привітатися з нею прийшов Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаї.

До речі, пан консул зізнався, що його співвітчизникам дуже подобається скульптурка. Наприклад, Надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Міхай Баєр так вподобав Свободку, що відомому кондитеру Валентину Штефаньо не залишалося нічого іншого, як тільки зняти за допомогою силікону форму зі скульптурки і виготовити для пана посла солодку її копію.

Плаття четверте. Українка

Відразу за днем Святого Іштвана Україна відзначала свій День Незалежності. Український костюм, китиці калини, віночок на голові – Свободка-українка. Один із найяскравіших костюмів.

Фотографи стали приходити до Свободки спеціально, щоб зняти фото для власної колекції. Стало зрозуміло, що у Анни Биковської і Олександра Коваля тема «пішла» і народжується щось справді дуже цікаве.

Плаття п’яте. Школярка

Ті, хто підозрював, що авторів проекту «поперло» – не помилилися. Минає всього тиждень і першого вересня – Свободка стає школяркою. Білий фартушок і портфель з мініатюрним шкільним приладдям.

Де автори беруть аксесуари для свого проекту і звідки стільки фантазії – ніхто вже не питає. Їм просто вірять і чекають нових костюмованих перфомансів.

Плаття шосте. Рош Ашана

17 вересня – Рош Ашана. Єврейський Новий рік. Єврейська громада в Ужгороді була численною. Це – віха історії Ужгорода. І для Свободки шиють таліт – чоловічу ритуальну накидку.

Чому чоловічу? Просто вона виразніша за жіноче єврейське вбрання, каже персональний модельєр статуї. Ось такий цікавий хід. Зрозумілий мінімалізм.

Плаття сьоме. Виноробка

28 вересня Ужгород святкує свій день народження. До Дня міста Свободці створюють костюм виноробки. Ужгородщина – виноробський регіон твердять автори проекту. І саме таким є їхнє бачення нового костюму для своєї улюблениці. Що ж, мають право. Тим більше, що підхід до створення костюмів все ретельніший і повніший деталями. Кошик зі справжнім виноградом, традиційною Ізабеллою і вишивка на фартусі.

Виноград, щоправда, був з’їдений невідомими. Але Костюм збережено у колекції, яка росте дуже стрімко. У цей день у місті повно людей, які вийшли просто погуляти. Зі Свободкою фотографуються особливо активно і охоче.

Плаття восьме. Відьма

Перерва понад місяць. Ужгородці зачекалися дня, коли Свободка отримає новий костюм. І цей день настає 31 жовтня, у свято Геловіну.

Скульптурка постає у образі відьми. У чорному капелюсі із воронячим пір’ям, з мітлою. Перила, на яких вона стоїть, прикрашені мініатюрними, але справжніми гарбузами зі свічками всередині.

Таємниче свято і таємничо втрачений костюм. Його просто вкрали. Схоже, туалети Свободки починають мати цінність для фанатів і колекціонерів. Через те, що одягли скульптурку вже затемна, не збереглося навіть достатньо якісних фото цього туалету.

Плаття дев’яте. Янгол

День Святого Миколая. 19 грудня Свободка постає у образі Янгола – помічника Святого Миколая. У руках – торба з подарунками та список чесних дітей.

Насправді, у списку імена усіх, хто долучився до туристичного розвитку Закарпаття у 2012 році. Багато прикрашені хутром і вишиті чобітки висять на перилах, наповнені цукерками.

Плаття десяте. Купідон

Чекати на нові туалети Свободки у 2013-му довго не довелося.

14 лютого, у день Святого Валентина, який відзначають також як всесвітній день закоханих, автори проекту вдягли Свободку у костюм Купідона.

Купідон – бешкетливий бог кохання, який зі свого лука вражає у серце того, хто приречений закохатися. Щоправда, замість лука у Свободки у руках полуничка. Самий костюм – це прикрашене мереживом атласне біле плаття. Що ж до його крилець, то вони перейшли у спадок від костюму №9.

Схоже, автори не мають наміру збавляти темп. Спасибі їм за це!

Олександр Попович, спеціально для Varosh.com.ua

Фото автора

0 #