Життя

Люди і книги. Частина третя

5 Березня 2013 4 510

В епоху швидкісного інтернету та безперервного споживання різноманітної інформації у величезних кількостях, не завжди знаходиться час та сили на читання книжок. Утім, ми знаходимо тих, хто не зраджує книжкам та продовжує їх читати, незважаючи ні на що.

Марсель Онисько, вільний художник

Сергій Довлатов, "Собрание сочинений"

Мій улюблений майстер ніжного ставлення до слова. Будь-який твір відкриваєш на будь-який сторінці – і все, не зупинитися. Мій батько, який не завжди згадує про мій день народження, років десять тому подарував мені чотиритомник. Відтоді це видання красується на видному місці, все перечитане.

Віктор Щадей, громадський діяч

Ліна Костенко, "Триста поезій"

Ліна Костенко завжди входила у мій топ-список поетів, але не читав її вже давно. Цю книгу я помітив у "Кобзарі" і придбав, щоб подарувати. Поки з подарунком не склалось – почав читати і знайшов багато незнайомих мені раніше віршів.

Поезія дуже сильно передає різні емоції, дозволяє переживати разом з автором, або ж знову відчути свої – вже пережиті раніше почуття. В житті бувають такі періоди, коли хочеться відсторонитись від навколишнього – якраз тут на допомогу завжди прийдуть вірші. У Ліни Костенко вони справжні.

Алла Хаятова, журналістка

"Мобі Дік, або Білий кит", Герман Мелвілл

Цю книгу я купила в Ужгороді на букіністичній розкладці за п’ять гривень, видання датоване 1982 роком. Мені дуже подобається порпатися на книжкових розкладках і взагалі я вважаю себе бібліофілом, люблю запах старих книжок, в цьому є щось особливе.

Якось так сталося, що в підлітковому віці я пропустила цю книгу, а зараз читаю її паралельно з чоловіком. Як на мене, то "Мобі Дік, або Білий кит" не схожий на жоден твір світової літератури. Це оповідь про фатум, про одержимість, про стихію і найголовніше – про силу. Тонко піднята одвічна тема: що сильніше, воля людини чи доля.  

Вікторія Рижова, спеціально для Varosh.com.ua

Фото: Віктор Дьомін

0 #