Культура

Форум Видавців відвідав Фредерік Беґбедер

18 Вересня 2016 2 180

Цьогорічний Форум Видавців у Львові, окрім вже звичних майстрів високого жанру, отримав ще й справжнього масового хедлайнера: на запрошення київського видавництва "КМ-Букс" до Львова завітав один з найпопулярніших письменників сучасної Франції – Фредерік Беґбедер.

Його приїзд зумовив і відповідний ажіотаж: на усі заходи з його участю існувала окрема реєстрація, а черга на автограф-сесію розтягнулася на два сходових прольоти. За власною традицією, перед "книжковою" місією Беґбедер відіграв діджей-сет у нічному клубі Fest Republic (де, за свідченням очевидців, пив горілку з горла і наливав її охочим зі сцени). Однак на ранкових подіях 50-річний письменник мав доволі бадьорий і усміхнений вид.

На прес-конференції він пояснив сентиментальність своїх останніх книжок та цинічність перших: "Мої книги дуже цинічні та песимістичні через те, що вони написані романтиком, але романтиком розчарованим. Але за всіма жартами і декадентством в моїх книгах завжди існує надія на справжню любов".

Далі пояснив дещо з власної методики роботи над текстом і зізнався, що й сам не знає, як саме текст приходить до його голови: "Де б я не був – у літаку чи нічному клубі – я завжди пишу. І це трохи нагадує хворобу. Ти маєш описувати усе, що відбувається навколо, замість того, щоб переживати це".

Звісно, розказав Беґбедер і про власні дурні звички та нічне життя. У нинішньому віці для роботи він потребує усамітнених місць, вільних від Інтернету та телефонів. Але й до того він не втрачав контроль на собою під час письма: "Я люблю писати вночі, після стакану вина чи пива. А наркотики ніяк не допомагали мені у роботі, ну, хіба що екстазі (в 1999 році в героя вийшла прозова збірка "Історії під екстазі", – прим. авт.)". Любов до вечірок він пояснив власною сором’язливістю, тому клуб – місце для знайомств та спілкування з іншими: "Я не діджей, я просто письменник, що полюбляє ділитися з іншими своїми музичними уподобаннями".

Не забув герой, як типовий француз, зізнатися в нелюбові до британців і, як вдячний гість, похвалити Львів: "Британці – жахливі сноби. Настільки, що проголосували проти ЄС. А я дуже радий бути в місті Захер-Мазоха, де він написав мою улюблену "Венеру в хутрі". Львів інколи називають "маленьким Парижем", однак, можливо, сьогодні вже Париж треба називати "великим Львовом"?".

А вже остаточно розвіяв сподівання на епатаж Беґбедер під час автограф-сесії. Письменник вів себе винятково люб’язно та коректно, постійно посміхався, розмовляв з прихильниками, робив іменні підписи та нікому не відмовляв у селфі.

Микита Богданов, Varosh

0 #