Культура

Чому всі твої друзі поїдуть на Open’er цьогоріч?

16 Травня 2017 2 772

Один з найбільших музичних фестивалів східної та центральної Європи пройде вже п’ятнадцятий раз з 28 червня по 1 липня поблизу польської Гдині.

Найлогічнішою відповіддю на наше відкрите питання буде просто “безвіз”. І в цьому звичайно є своя логіка — один з перших фестивалів, що припадає на початок омріяного вільного пересування ЄС, відносно недалека відстань та збільшення частоти появи в інформпрострі — роблять Open’er одним з фаворитів, але в категорію абсолюту “must be”, переводить його саме список музикантів, яких там можна буде почути.

З кожним фестивальним анонсом серця меломанів починали битися все швидше, а з появою Radiohead — у багатьох ледь не стався серцевий напад. Зрозуміло, таким соковитим лайн-апом поки не може похизуватися жоден з музичних фестивалів близької Європи (з тих, заради яких не треба продавати нирки чи вигравати в лотерею). Окрім вічно сумного Тома хедлайнерами основної сцени в інші 3 дні будуть Foo Fighters, The Weekend та the XX.

The XX (1 липня), як і 5 років тому будуть закривати фестиваль, і як і 5 років тому у них нещодавно вийшов альбом. Це був один з найбільш заворожуючих концертів на моїй пам’яті. Нічна атмосфера та абсолютна тиша відкрили новий простір у музиці британського тріо. Цікаво буде відчути це знову, але з твердою впевненістю можна очікувати, що екстаз повториться.

Напевно ніхто з меломанів не дозволить собі пропустити концерт Prophets of Rage, до складу яктх входять три учасники – Rage Against the Machine and Audioslave (басист Tim Commerford, гітарист Tom Morello та ударник Brad Wilk), двоє з культових Public Enemy (DJ Lord та Chuck D) і B-Real з Cypress Hill. Не дарма їх називають супер гуртом. До слова, виступ Public Enemy на тому ж Open’er залишився в пам’яті назавжди.

Як тільки ми переходимо від основних імен, одразу розуміємо, що фестиваль намагається тримати руку на пульсі. Музика актуальна та зрозуміла, що автоматично додає в описовий ряд Open’er приставку “хіпстерський”.

Не перший раз на головній сцені виступлять The Kills, які вже були тут у 2012-му. Серед артистів можна побачити і Michael Kiwanuka, який відносно нещодавно випустив нову платівку, для всіх, хто скучив за дарковим нью-йорським звучанням зіграє Nicolas Jaar, влаштуючи батл з берлінським саундом від Moderat. Варто зацінити і сестру Beyonce, яка виступає під сценічним іменем Solange та вже встигла отримати своє перше Ґреммі, а британським ударом у відповідь стане Dua Lipa.
Серед імен також Mac Miller, James Blake, Royal Blood, Grammatic (не плутати з Monatik). Список виконавців ще буде доповнюватися, і організатори часто люблять дивувати меломанів приємними сюрпризами.

Для розширення музичних смаків варто періодично заглядати на локальну сцену, де виступають цікаві, але майже не відомі нам, польські прогресивні гурти.

Основних сцен на фестивалі три: Main Stage, Alter Stage та закрита тентом Tent Stage. Майже повний розклад подій на них вже доступний на сайті фестивалю з детальним таймінгом opener.pl.


Розташування


Вже понад 10 років фестиваль відбувається на військовому летовищі поблизу Гдині, яка закінчує "троємясто" — ланцюг вздовж балтійського моря, що охоплює три міста: Гданськ, Сопот, Гдиню. Летовище ідеально підходить для фестивалю, за умов відсутності проливних дощів та спеки, адже являє собою абсолютно рівне поле. Тому, окрім придбання квитка з наметом, на всі 4 дні фестивалю, є необхідність взяти з собою гумові чоботи та міцний дощовик, або просто молитися на помірно теплу погоду без опадів.

Приємною є безпосередня близькість до Балтійського моря, яке хоч і холодне, але дозволяє наплаватись тим, хто звик до регулярних зникнень гарячої води, і є ідеальним доповненням денного відпочинку, в час коли фестивальні атракції мінімальні.

Протягом усього фестивалю курсують безкоштовні автобуси з вокзалу до території Open’er, що дає змогу залишатися і в місті, для тих, хто боїться спартанських умов кемпінгу, але, повірте, саме вони є частиною фестивалю.


Дорога


Зручне розташування Гданська та прекрасна інфраструктура Польщі, а також різноманітні варіанти транспортного сполучення, дають широкий діапазон маршрутів на фестиваль.

Для тих, хто буде виїжджати з Ужгорода, найбільш швидким варіантом буде зловити BlaBlaCar до першого населеного пункту у Польщі (ідеально Краків), а далі користатися широкою пропозицією внутрішнього транспорту: потягами (відносно дешева ціна), автобусом (polskibus або будь-яка інша лоу-кост компанія) чи навіть літаком (Rayinair, Wiz-air, а іноді і LOT можна знайти за низькими цінами). Іноді на літак можна зловити квитки за 90 гривень на сполученні Варшава — Гданськ. З Києва до Гданська почав літати Wiz-Air, але чекати з придбанням довго не варто.

Безліч українських блогів для мандрівників пропонують маршрути та варіанти від 200 до 600 гривень в одну сторону, тому для тих, чиє життєве кредо — бюджетність, є де розгулятися.

Для найбільш лінивих та тих, хто хоче почати свій фестиваль ще до офіційного відкриття — вже багато років з України курсує спеціальний party-bus, найближчою зупинкою якого для нас буде Львів.


Скільки класти на банківську карту?


Квитки на фестиваль зараз доступні за 559/639 злотих (щоб отримати гривні множимо на 6), якщо залишатися ви плануєте на всі 4 дні та і ще й в наметовому містечку. Ближче до фестивалю повний фестивальний квиток подорожчає на 10 євро. За одноденний квиток доведеться віддати близько 50 євро.

Якщо брати інші ціни для стабільної життєдіяльності під час фестивалю, то Польща загалом одна з найдоступніших європейських країн, правила фестивалю дозволяють проносити на територію наметового містечка їжу та питну воду, забороняють розводити багаття, вживати міцний алкоголь та наркотичні речовини.

Сам фестиваль пропонує для відвідувачів широкий діапазон вуличної (і не зовсім) польської (та не тільки) їжі, легких алкогольних напоїв та пива.


Нюанси


Open’er при першому наближенні може здивувати досвідчених фестивальників. Не зрозуміло як цього разу, але у минулі роки на території події був повністю заборонений міцний алкоголь (тільки слабоалкогольні напої та пиво), що може здивувати рокерів та тих, для кого музичний гедонізм не можливий без середньої чи тяжкої інтоксикації організму. Не зрозуміло чи ці речі пов’язані, але основна маса відвідувачів фестивалю — це молодь.

Окрім концертів можна зайняти себе крутою кінопрограмою актуального кіно та документалістикою про музику, познайомитись ближче з сучасною польською модою, брати участь у різноманітних подіях та атракціях або просто розглядати яскравих людей.

Основна аудиторія фесту — активна і шумна молодь, тому всім, хто хоче спокійно виспатися в наметах після концертів рекомендується взяти затички у вуха. Але й сам фестиваль ще дуже молодий, якщо рівняти його з Sziget чи Pohoda, можливо тому він і притягає таких самих вільних, молодих та енергійних.

До зустрічі на Open’er 2017!

Більше інформації про все, що пов’язано з фестом, шукайте на сайті.

Кирило Марікуца, Varosh

0 #