Культура

Айкідо в Ужгороді: як пройшов міжнародний 24-годинний марафон

11 Квітня 2017 1 526

На початку квітня в Ужгороді проходив марафон-айкідо у доволі незвичному для нас форматі. Протягом доби вчителі з різних країн світу ділилися власними знаннями та вміннями.

Подія об’єднала айкідоістів з України, Швеції, Польщі, Македонії, Австрії, Чехії, Словаччини та Угорщини. Ми записали флеш-інтерв’ю з Михайлом Рогачем, очільником організації "Кагамі додзе" в Ужгороді, який розповів нам більше про марафон.  

– Розкажіть, будь ласка, чим був особливий Міжнародний 24-годинний марафон-айкідо?

– 24-годинний марафон, незвичайний, можна навіть сказати – експериментальний формат події. Особливість полягає в тому, що людина може тренуватися протягом доби. Вчителі проводять тренування протягом доби, змінюючись кожну годину. Після того як учитель провів свій клас, він продовжує заняття, як учасник. Цей захід допомагає кожному вийти із зони комфорту, перевірити себе, знайти приховані сили.

– Чи вперше ця подія проходить в Ужгороді? Чи є аналоги в Україні, світі?

– Вперше в Ужгороді та в Україні, цей захід пройшов 2 роки тому. Ми перейняли естафету від наших друзів зі Словаччини. Тепер це буде традиційною подією в нашому календарі. І будемо проводити її раз на 2 роки.

– Вам вдалося запросити до Ужгорода вчителів з багатьох країн світу. Чи були й учасники-іноземці?

– Підготовка до марафону зайняла практично цілий рік. Було важко зібрати в один час, в одному місці 3 вчителів з України і 10 з-за кордону. Так як у кожного дуже щільні графіки семінарів. Окрім України, були інструктори та учасники зі Швеції, Словенії, Словаччини, Угорщини, Польщі, Македонії, Австрії та Чехії. Вперше на семінарі, на моїй пам’яті, доводилося перекладати з української на англійську. Адже майже 30% учасників були іноземцями.

– Розкажіть трохи детальніше про організаторів події – Академію Айкідо "СіЧ" та клуб "Кагамі доджо".

– Організатором заходу виступив ужгородський клуб айкідо "Кагамі-доджо". Кагамі – це клуб в якому практикують айкідо більше 70 чоловік різного віку. Це найактивніший клуб айкідо в нашому регіоні. Практично кожні вихідні ми беремо участь або організовуємо заходи і семінари. Кагамі – це один з 7 клубів "Академії айкідо СіЧ". Академія Айкідо – одна з організацій в нашій області, яка займається розвитком даного бойового мистецтва.

– Як впливають такі події на сприйняття українського айкідо на міжнародній арені?

– В останні роки в Україні спостерігається позитивна тенденція в розвитку айкідо. З’явилася велика всеукраїнська організація. Це означає, що люди об’єднуються, намагаються працювати разом на користь айкідо. Значить, те чим ми займаємося зараз, зможемо передати майбутнім поколінням. І заходи, такі як марафони та міжнародні семінари, показують всьому світу, що ми є повноправними членами міжнародного руху айкідо. Показуємо, що незважаючи на різні фактори, які стримували його розвиток в нашій країні, все налагоджується, ми йдемо вперед.

Varosh

Фото: Євген Кудрявцев, Chemodan Photo&Video

0 #